Beleolvasni és megszeretni

Beleszeretni valakibe olyan, mint az első pár oldal alapján szerelembe esni egy könyvvel. Hogy aztán a végigolvasása egy életre szóló kapcsolatot eredményez-e, kiderül. Azért, hogy a Valentin-nap ne csak a szerelmesek, de a könyvek szerelmeseinek a napja is legyen, mutatunk pár kötetet, amely szívbéli kalandozásokról szól.

Remek ajándékok lehetnek Valentin-napra férfitól nőnek, anyától lányának, lánytól anyának vagy barátnőtől barátnőnek. A 21. Század Kiadó és Next21 Kiadó remek érzelmes olvasmányokat kínál több műfajban, amiből megéri szemezgetni a szerelem napjára.

Érzelmes, megható utazás a múltba: történelmi romantika

Fiona Valpy: A kerti útvesztő

A regény egy olyan kerti labirintus történetét meséli el, mely a második világháborúban emberek menedéke volt. A múlt rejtett zugaiba kalauzoló regény kötelező a történelmi romantikus könyveket kedvelő olvasóknak.

Toszkána, 1943. Beatrice-nek az volt az álma, hogy egy éven át külföldön angolt tanít, de a háború keresztülhúzta a számítását. Nem tudja elhagyni az országot, ezért a Villa delle Colombe-ban húzza meg magát, amelynek kertjében egy ciprusokból ültetett útvesztő található. Az épületben lakó kedves olasz pár többeket, felnőtteket és gyermekeket egyaránt beköltöztet biztonságosnak hitt otthonába. 2015.

Tess férje elvesztését gyászolva, fájdalommal teli szívvel érkezik a villába. Beatrice ma is itt él, ő vigyáz a birtokra – megmutatja Tessnek, hogy ez a kert valódi gyógyír a lelki sebekre. Tess lassacskán kezdi jobban érezni magát. De odalesz a béke, mert megjelenik Marco, a villa tulajdonosa. Vajon rá tudja venni Tess a tulajdonost, hogy adjon még egy esélyt a patinás helynek – és egyúttal a nő életébe is újra beköszönthet a boldogság?

Julia Kelly: Az elveszett angol lány

Julia Kelly új regénye, Az elveszett angol lány a II. világháború idején játszódik, és a háború alatt evakuált angol gyerekek történetét meséli el egy család szemszögéből.

Kelly neve nem ismeretlen a magyar olvasóknak, már több történelmi kötettel kedveskedett nekik: Az utolsó kert Angliában, Az elsőbálozó utolsó tánca, Ha kitör a háború című regényekkel. Legújabb könyve a második világháborúba kalauzol. Liverpool, 1935: Viv katolikus családban nevelkedett. Szülei elvárják tőle, hogy saját közegükből válasszon magának férjet. A lány ennek ellenére Joshuával keveredik futó kalandba, aki nem elég, hogy zsidó, ráadásul arról álmodozik, hogy karriert fut be dzsesszzongoristaként. Amikor Viv teherbe esik, nem lát más megoldást, hozzámegy a fiatalemberhez. Öt évvel később, a második világháború küszöbén Viv képtelen döntés előtt áll: kislányát vidékre kellene menekítenie. Eközben Joshua New Yorkban tartózkodik, majd bevonul a légierőhöz. Viv kislánya tényleg biztonságban lesz a békésnek tűnő vidéki környezetben? Nagy ára van annak, hogy a család újra egyesülhessen.

Boo Walker: Éneklő fák

Boo Walker neve már ismerős lehet a Napkelte a Costa Blancán című kötete révén. Új, Éneklő fák című regénye szívből jövő, összetett történet, amely az álmok megvalósításáról és a gyökerekről szól a hetvenes évek kulisszái között.

A festészet vagy a szerelmed fontosabb, ha a festészet is a szerelmed? Maine, 1969. Annalisa szülei autóbalesetben meghaltak. A lány a nagymamájával lakik egy olaszos nagycsaládban, és festő akar lenni.

Hogy megvalósíthassa álmait, Portlandbe költözik, ahol találkozik Thomasszal, aki egy nagynevű, patinás egyetemre jár. Annalisa a váratlan szerelem dacára igyekszik kitartani művészi ambíciói mellett, de egy megbocsáthatatlan hazugság az egész életét felforgatja.

A szerelem sebezhetővé teszi a lányt – érzései kockázatot jelentenek számára. De elképzelhető, hogy pontosan ez az a változás, amelynek révén rátalálhat önmagára és a művészi beteljesülésre.
Megjelenik: február 20.

Pamela Binnings Ewen: Émilienne

A Coco Chanel életéről írt regénye után a szerző újabb kultikus nőalak történetét meséli el, ezútal Párizs legkívánatosabb nőjének, a Folies Bergère sztárjának életét.

De a kötet annyiban kötődik Chanelhez, hogy barátnőjének életét dolgozza fel. Az első világháború előtti évek Párizsában Émilienne volt a legszebb nő, aki után minden szív dobogott. Kislánykorában szegény sorban nevelkedett a Montmartre-on, de világéletében vonzották a nagyváros tündöklő fényei. Hamarosan a legnépszerűbb varieté, a Folies Bergère sztárja lett, királyok, hercegek szeretője, és egész Európa egyetértett abban, hogy ő a leggyönyörűbb.

A boldogság azonban hamar elillan, a szépség és fiatalság törékeny kincs. Hová lesz a szerelem? A háború előszelétől borongóssá váló kontinensen Émilienne ifjú barátnőjének, Coco Chanelnek markáns elképzelései vannak arról, hogyan is kell túlélni e férfiközpontú világban. Émilienne a túlélésért küzd, miközben Coco csillaga egyre emelkedik.

Daisy Wood: Párizs elfeledett könyvesboltja

Egy intrikákkal teli időzített bomba ez a könyv, mely megdobogtatja a szívet. Párizs, 1940: A szerelem városát markában tartja a háború. Jacques felesége bujkálni kényszerül, a férfinak pedig tétlenül kell néznie, amint a nácik mindent elvesznek, ami drága számára. Csupán egy dolog maradt még meg, imádott könyvesboltja, a La Page Cachée. De aztán kopognak, egy fiatal nő áll az ajtóban, gyerekkel. Menedéket kérnek – Jacques tudja, muszáj lesz mindent kockára tennie, hogy megmentse az életüket. Napjainkban: Juliette és a férje végre eljutottak Franciaországba, álmaik romantikus nyaralására. De ahogy telnek a napok, Juliette ráébred, eltávolodtak egymástól. A nő új kalandra vágyik. Ezért amikor véletlenül betoppan a kis, elhagyatott üzletbe, amelyen kint van az „eladó” tábla, úgy érzi, sorsszerű döntés előtt áll. És az elfeledett könyvesbolt több mindent tartogat, mint ami első pillantásra látszik...

Érzelmes, szórakoztató utazás a jelenbe: BookTok-könyveink

Christina Lauren: Szerelem és egyéb szavak

A Nem mézes hetek, A lelkitárs-egyenlet, a Kalandtúra Wilder módra és Az igazszerelem-kísérlet című bestsellerek szerzői újabb zseniális kötettel jelentkeznek. Ha vicces és megható kötettel szeretnéd meglepni a kedvesed, ez a tökéletes választás.

Speciális, színes élfestéssel jelenik meg. Macy beleszokik a hajtós, de élményszegény menetrendbe: gyakornok lett a gyermekklinikán, tervbe vette, hogy összeházasodik egy idősebb, jómódú férfival. Lehajtott fejjel halad előre, nem törődik azzal, mit súg a szíve.

De amikor véletlenül összefut Elliottal – élete első és egyetlen szerelmével –, a nagy odafigyeléssel létrehozott buborék kipukkad. Elliot a világot jelentette Macynek – együtt nőttek fel, a nyurga fiú, aki állandóan a könyveket bújta, az évek során férfivá serdült, aki elrabolta Macy szívét. Mellette állt, miután a lány elvesztette az édesanyját. Annak idején Elliot szerelmet vallott Macynek, de rögtön aznap össze is törte a szívét. Az emlék sok évvel később is ugyanolyan fájó – vajon képesek lesznek feldolgozni? Lehetnek még együtt boldogok?

Heidi Swain: A könyvrajongók búvóhelye

Titkokkal tarkított, napsütéses olvasmány Heidi Swaintől, aki már többször bizonyította köteteivel, mennyire el tudja varázsolni az olvasókat.

Hosszú vakáció a tökéletes helyszínen – a képzelet is megihletheti a való életet? Néha egy könyv elrabolja a szívedet, és a világnál is többet jelent. Emily, Rachel és Tori, a három barátnő pontosan így érez a „Hope Falls” című regény iránt. A nyári szabadságot Lakeside-ban tölthetik, abban a nyaralóban, ahol a regény filmváltozatát forgatták – rögtön tudják, ez lesz álmaik nyaralása. Hat teljes hét: ennyi idő alatt átgondolhatják, mit is akarnak kezdeni az életükkel. Emily hogyan folytatja a pályáját – a biztonságot választja, vagy a rizikót és a kreativitást? Rachel dönthet, összeköltözzön-e jelenlegi partnerével. Tori pedig utolsó pillanatban mégsem jön el, helyette felbukkan Alex, akinek szintén a mindene a „Hope Falls”. A nyaralás azonban váratlan fordulatot vesz: Alexről kiderül, hogy nem az, akire számítottak. Lehet, hogy ez az a nyár, ezek azok a barátságok, amelyek meghatározzák a jövőjüket, és elvezetnek ahhoz az élethez, amire mindig is vágytak?

Curtis Sittenfeld: Vicces-romantikus

Csak úgy sistereg a kémia a szereplők között, ezt a könyvet minden romantikus történet kedvelője imádni fogja. Sally Milz jeleneteket ír Az Éjjeli Baglyok című szombat esti tévéműsor számára. Párszor már összetörték a szívét, egy ideje nem keresi a szerelmet – időnként kavar valakivel, sikeres a munkájában, a mostohaapjával szoros kapcsolatot ápol.

Ez így együtt elég. Sally barátja és munkatársa, Danny Horst randizni kezd egy glamúros színésznővel, ezáltal bekerül a nem túl hízelgő klubba, amelyet tehetséges, de átlagos kinézetű, sőt kicsit béna pasik alkotnak, akik jártak már kivételesen gyönyörű és magasan kvalifikált nővel. Sallyt ez bosszantja, úgyhogy megírja A Danny Horst-szabály című jelenetet, ami ebből a jelenségből csinál viccet – jelezve, milyen valószínűtlen, hogy fordított viszonylatban létrejöjjön ez a felállás: ahol a férfi glamúros és a nő átlagos. Itt jön a képbe Noah Brewster, a sármos popsztár, akiről köztudott, hogy modellekkel szokott randizni. Ezen a héten fellép a műsorban, ráadásul ő lesz a műsorvezető is. Sally egészen odavan a férfitól, és egyből megtalálják a közös hangot – több jeleneten is együtt dolgoznak. Sally eltűnődik, hogy ezek itt nem szikrák-e kettejük között. Dehát ez nem romkom, ez a valóság. Márpedig a valóságban egy ilyen pasi soha nem randizna egy magafajta nővel, nem igaz?