Ken Follett: Soha - Ki teszi meg az első lépést?

Ken Follett világhírű író könyvei több mint 80 országban 33 nyelven jelentek meg és világszerte már 178 millió példány fölött járnak az eladások. Legújabb regénye a Soha címet kapta, egy valódi thriller, amely a jelenben játszódik, de több mint száz évvel korábbi események ihlették, az okok, amelyek az I. világháború kirobbanásához vezettek.

„Amikor a Titánok bukása című regényemet írtam, sokat tanulmányoztam az első világháborúhoz vezető lépéseket, és nagyon meglepett, hogy igazából egyetlen nemzet vezetője sem akart egy egész Európára kiterjedő háborút. Mégis az uralkodók és a miniszterelnökök több olyan kis lépést tettek, amik végül az emberiség egyik legrémesebb háborújához vezettek. Ez a felismerés vezetett oda, hogy elgondolkodjak: Megtörténhet ez még egyszer? Hogy értelmes és higgadt embereket az akaratuk ellenére belerángathatnak egy harmadik világháborúba?”

Csád fővárosában, közel a Szaharához két magasan képzett titkos ügynök, egy amerikai és egy francia, élete kockáztatásával sikeresen működik közre az iszlám terroristák által üzemeltetett drog- és embercsempészeti hálózat felszámolásában.

Egy gyönyörű csádi özvegyasszony nem lát más kiutat a reménytelen éhezésből és nyomorból, minthogy kisfiával az embercsempészek segítségével Európába jusson, és ott vállaljon munkát. A viszontagságos úton egy titokzatos férfi segíti és védelmezi, aki nem az, akinek mondja magát.
Észak-Koreában a katonák puccsal próbálják megdönteni a diktatúrát. A hivatalos phenjani közlemény Dél-Koreát teszi felelőssé a történtekért. Az okos és ambiciózus, negyvenes éveiben járó kínai kémfőnök mindent elkövet azért, hogy Kína ne sodródjon Dél-Koreával és a szövetségi rendszereknek köszönhetően az Egyesült Államokkal is háborúba. Ám az öreg, keményvonalas kommunisták a fegyveres választ erőltetik, és a pekingi kormányban ők vannak többen.

A Fehér Házban Pauline Green elnökasszony ügyes és óvatos politizálással, taktikus diplomáciai lépésekkel egyensúlyoz az amerikai pártok között, és próbálja megakadályozni a világ nagyhatalmainak segítségével, hogy Észak és Dél-Korea konfliktusa világméretűvé váljon. Ám az események egy idő után önjáróvá válnak, és, noha az államok többsége mindent megtesz a fegyveres harc kirobbanása ellen, a katonai szövetségek összetett hálójában vergődve a világ mégis belesodródik egy újabb háborúba.

A regény nem más, mint hatalmas kiáltás, hogy ez SOHA ne történhessen meg.

„Így alakul az én történetem: konfliktusok apró sorozata, az egyik a szokásosnál veszélyesebb, fokozatos eszkaláció, amivel minden lépés egy erősebb reakciót vált ki; majd egy létfontosságú pillanat, amikor egy ország úgy érzi, hogy már a sorsa forog kockán; és egy végső döntés, hogy kirobbantanak-e egy nukleáris háborút. Azt nem fogom elárulni Önöknek, hogy a könyvben valóban bekövetkezik-e egy nukleáris háború, mert nem fogják megtudni a legutolsó oldalig. De mikor megismerik a végét, kérem önöket, hogy ne árulják el senkinek.”

Ken Follett új regénye magyarul, a GABO Kiadó gondozásában, a világmegjelenéssel egy időben, november 9-én jelenik meg.