Májusi Manóságok

A tavaszi zsongás a kiadót is elérte, számos pompás könyvük röppen ki a nyomdából – remélhetőleg egyenesen az olvasók kezébe.

Érkezik végre Lucy Maud Montgomery kacagtató klasszikusa, az Anne Avonlea-ben, mindenki kedvenc vörös hajú hősnőjével a főszerepben. Rímbe szedve vágtat Doktor Szuri, az állatorvos ló, akinek vicces kalandjai Dávid Ádám fejéből pattantak ki, és bár nem őt, hanem a fogtündért várja Nyúl Péter, abban biztosak vagyunk, hogy mindkettő könyv családi kedvenc lesz.

Ahogy Pöszmöt is, a kis tarka szőrmók, akinek dillemáit így összegzi Vadadi Adrienn a könyv előszavában: „Szokták mondani, hogy ha egyformák volnánk, unalmas lenne a világ. Ez így is van, de eltérni az általánosan elfogadottól, különbözőnek lenni a többségtől, legtöbbször nagyon nehéz érzésekkel jár. A felnőtteknek is, de a gyerekeknek igazán!” De ahogy Pöszmötnek, a gyerekeinknek is segíthetünk megtalálni a helyüket, elfogadni magukat, pl. ha kicsit elállóbb a fülük, vagy lassabban futnak, mint a többiek – talán pont ennek a képeskönyvnek a segítségével.

Mi történne, ha A Pál utcai fiúk és a Tüskevár legszebb jeleneteit összekevernénk és korunk aktuálitásait is hozzáöntenénk, főhősének egy igazán talpraesett hősnőt választanánk, majd az egészet egy mai, csodálatos környezetbe tennénk? Úgy képzeljük, valahogy így született meg a Tiszavirágok Madarász Éva szívében. És hogy milyen lett a végeredmény? Mindenki olvassa el!

Nyúl Péter világa – A fogtündér
Fordította: Szabó T. Anna

Péternek mozog az első foga.
Amikor megtudja, hogy a fogtündér viszi majd el, ha kihull, aggódni kezd.
Szerintetek ott lesz még a fogacska reggelre Péter párnája alatt?

Megjelenés: 2024. május 16.
Korosztály: 2+


Almut Schnerring: Pöszmöt
Fordította: Szalay Zsuzsanna

A város közepén, egy roppant magas épület párkányán, egy apró repedésben, egy óriási fán élt Pöszmöt. Nemrég költözött be, és még nem talált senkit, akivel játszhatna. A többiek ugyanis egy kicsit távolságtartóak - nem akarják megbántani, csak nem tudják még, hogy ki ő, és kedves-e vagy sem.

Pöszmöt elhatározza, hogy egy nagy bulit rendez, és mindenkit meghív. Nem alakul minden a tervei szerint, de végül mindenki ráeszmél, hogy nem kell senkit sem megváltoztatni, azért, mert különbözőek vagyunk - lehetünk sokfélék, ilyenek is, olyanok is. És ez nagyon jó érzés.

Megjelenés: 2024. május 15.
Korosztály: 2+


Britta Sabbag - Eefje Kuijl: Te vagy a legjobb barátom!
Fordította: Szalay Zsuzsanna

Hód alig várja, hogy Medve megérkezzen. Hiába készült sok programmal, Medve mégis egyre morcosabb lesz... végül nehezen, de bevallja a legjobb barátjának, hogy neki egészen más elképzelése van arról, hogy mitől lesz klassz egy nap. Miután ezt megbeszélik, rájönnek, hogy milyen fontos figyelni egymásra, és világosan elmondani, hogy igazából mihez van kedvünk.

Britta Sabbag újabb története arról szól, hogy nem a rengeteg színes program, hanem a tudatos egymásra figyelés teszi meghitté és boldoggá az együtt töltött pillanatokat.

Megjelenés: 2024. május 15.
Korosztály: 3+


Dávid Ádám: Doktor Szuri az állatkertben

A városi állatkert hemzseg a furcsa állatoktól. Van itt víztől rettegő víziló, falánk anakonda, hárompúpú teve, tériszonyos zsiráf és szomorú szurikáta is. Vajon ki talál megoldást a panaszaikra?

Természetesen Doktor Szuri, a világhírű állatorvos ló. Hétfőtől péntekig rendhagyó gyógymódot eszel ki minden betegnek, akik szeretnék meghálálni a doki áldásos tevékenységét. Szuri azonban szőrén-szálán eltűnik. Mi történhetett vele? És mit akarhat ez a kapibara?
Dávid Ádám humorral átszőtt verses meséje Ritter Ottó szeretni való rajzaival kel életre.

Megjelenés: 2024. május 15.
Korosztály: 3+


Julia Boehme: Bori és a kalandos szafari
Fordította: Nánási Yvette

Bori és Jakab szafariparkba mennek Nagymamával és Nagyapával, ahol látnak zsiráfokat, majmokat, oroszlánokat, és még számtalan más, kisebb-nagyobb állatot. Bori rengeteg új dolgot tanul a vadállatok tartásáról és védelméről. Végül mindannyian megtapasztalják, hogy a majmok előszeretettel fényképezik saját magukat, és hogy a kecskék meglehetősen szemtelenek tudnak lenni!

Megjelenés: 2024. május 10.
Korosztály: 7+

 


Madarász Éva: Tiszavirágok

Egy regény, aminek nemcsak fontos üzenete, de hatalmas szíve is van.

Egy váratlan költözés is lehet pozitív élmény, ha az ember egyszer csak egy vadregényes helyen találja magát, és kiderül, hogy meglepően jó fejek laknak ott. Tisza, PET Kupa, háború, barátok és árulások, egy lassan gyógyuló szív, mennyi minden fér bele egy nyárba még?

Megjelenés: 2024. május 15.
Korosztály: 10+


A. M. Howell: A száz óra háza
Fordította: Cséplő Noémi

1905. június
Helena élete egyik pillanatról a másikra a feje tetejére áll, amikor váratlanul Cambridge-be, a híres egyetemvárosba költöznek, mert az édesapja óraművesnek szegődött egy különös, ám nagyon gazdag ember hátborzongató házában. Egy házban, ahol az órák uralkodnak. És egyiknek sem szabad megállnia... soha.

Egy talpraesett gyerekcsapat, egy beszélő papagáj, lenyűgöző találmányok, és egy titok, amely három család életét is tönkreteheti.

Megjelenés: 2024. május 22.
Korosztály: 10+


Lucy Maud Montgomery: Anne Avonlea-ben
Fordította: Ruff Orsolya

Az Anne a Zöld Oromból folytatásában Anne már tizenhat és fél éves, de ugyanolyan önfejű és romantikus is, mint korábban.  Tanárnőnek készül, és arról álmodik, hogy mi mindent fog megváltoztatni régi iskolájában. Ám felelősségteljes pozíciója és érett ambíciói sem akadályozzák meg abban, hogy kamaszosan belegabalyodjon újabb nehézségekbe, amelyek a legjobb szándéka ellenére is mindig körül veszik.

Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-sorozatának második kötete csoda szép kiadásban, a szerző emlékét ápoló Montgomery Alapítvány hozzájárulásával és Ruff Orsolya új fordításában jelenik meg.
A felnőttéválás kacagtató, ugyanakkor megható története.

Megjelenés: 2024. május 23.
Korosztály: 10+