Meleg ellen: Vámos Nóra - Rakonczay Gábor:Ketten a világ végén / Páros transzgrönlandi expedíció

560 km a jég birodalmában. Vámos Nóra és Rakonczay Gábor 2022 tavaszán utánpótlás és külső segítség nélkül teljesítette a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását, a Grönland-átkelést.

A páros Ketten a világ végén – Páros transzgrönlandi expedíció című könyvéből kiderül, hogyan lehet pontról-pontra megszervezni egy ilyen vállalást, milyen felkészülési folyamatra van szükség ahhoz, hogy egy szinte teljesen kezdő is vállalhassa az extrém igénybevételt, milyen veszélyeket rejtettek a grönlandi hétköznapok, mit tanulhatunk egy expedíció közben a boldogságról, valamint azt is megtudhatjuk, miért ajánlanak a szerzők egy kicsivel nagyobb kockázatvállalást mindannyiunk életébe.

A különleges formátumú, egymásnak „felelgetős” bejegyzésekből, naplórészletekből felépülő könyv több mint élménybeszámoló: magával ragadó, megindító, elgondolkodtató memoár is egyben, álmokról, céltudatosságról és kitartásról.

A színes képmellékletet tartalmazó könyv grafikáit Rakonczay Gábor készítette, az előszót pedig Iglódi Csaba vezetői tanácsadó, a Dreher-szimfónia című könyvsiker szerzője jegyzi.

„Igazából az expedíció során bőven akadt olyan pillanat, ami katartikus élmény volt. Azt hiszem, új értelmet nyert a mondás: „Az út a fontos, nem a cél.” Sok igazság van benne. Bár cél nélkül út sem lenne.” (Vámos Nóra)

„Amikor egy expedíció során, minden biztonságosnak hitt dologtól távol az életedért küzdesz, közelebb vagy a világ és abban önmagad megértéséhez, mint bármikor máskor. Mintha minden tetted visszhangot vetne az örökkévalóságban." (Rakonczay Gábor)

 

A szerzőkről
Vámos Nóra fotóművész; háromgyerekes anyuka. Az első magyar nő, aki ultratávú sarkvidéki kihívást teljesített, és az első nő a világon, aki párosban átkelt Grönland jeges szigetén. Eredeti hivatása mellett jelenleg a kitartásról tart előadásokat.

Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinness- és többszörös magyar rekorder hajós, ultrafutó világbajnok, és az egyetlen ember a világon, aki átkenuzott egy óceánon. Kétszer vállalkozott transzgrönlandi expedícióra, másodszor Vámos Nórával párban. Eddig 5 könyvet írt, és 5 országban több mint 250 ezer ember hallotta a célmegvalósítással kapcsolatos előadásait.

Grönland a világ legnagyobb szigete, melyet több mint 2 kilométer vastag jégpáncél fed. A sziget első átszelői a norvég Nansen és társai voltak 1888-ban.

Olvass bele a könyvbe itt
A könyv kedvezményes áron megvásárolható itt