Ne olvasd el ezt a cikket!

Hiába a cím: Ne nyisd ki ezt a könyvet, mi kinyitottuk, és nem bántuk meg.

A Ne nyisd ki ezt a könyvet bár vékonyka, de nagyon vicces könyv. Nyilván kinyitja az olvasó, egy ilyen cím láttán meg pláne, és erre épít a történet is: egy nyakigláb, idétlen lény üldögél az első oldalon, napi sajtót olvas, és meglepve tapasztalja, hogy valaki belelapozott a könyvbe. 

Nehéz írni a kötetről, hiszen az egész tulajdonképpen egy párbeszéd, illetve a könyvben lakó lény könyörgése, fenyegetőzése, duzzogása, mert minden oldal átlapozása után máshogy próbálkozik, hogy csináljunk inkább valami mást, de azonnal tegyük le a könyvet. A végén persze egy remek csattanóval kiderül, miért. Heath McKenzie illusztrációi pedig egyszerűen zseniálisak, a hisztérikusan gesztikuláló kék fickó szinte leugrik a lapokról.

A fülszövegben az író elmondja, hogy eredetileg az unokaöccsének készült a könyv ajándék gyanánt, de olyan jól sikerült, hogy hagyta magát meggyőzni, és végül kiadta a könyvet. És milyen jól tette! Sőt, a majrés szörny azóta egy másik könyvben is visszatért, amit persze szintén nem ajánlatos kinyitni. 

(A könyvet a Ventus Libro Kiadó adta ki, a képeket a kiadó engedélyével közöljük.)