Vogronics András: Disztópia 2038

A disztópiák nagyarányú természeti hanyatlásban lévő társadalmak víziói, olyan szereplőkkel, akik a környezet rombolásával, a technológiai ellenőrzéssel és a kormány elnyomásával küzdenek. Az ilyen regények arra késztethetik az olvasókat, hogy másképp gondolkodjanak a jelenlegi társadalmi és politikai környezetről, és bizonyos esetekben cselekvésre is ösztönözhetnek.

Ez a könyv a jövő Magyarországába kalauzolja olvasóját. A nemzeti oldal a budai várból irányítja az Európától elszigetelődött országot a keleti diktatúrákkal szövetségben. A cselekmény egy titkos génlabor koordinátáinak megszerzése körül bonyolódik, egy önkéntelen forradalom azonban átírja az eredeti terveket. Az ország miniszterelnöke nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy egy génspecialista tudós segítségével életre keltse az egykori rettegett hun vezért: Attilát.

Ezt a veszélyes emberkísérletet igyekszik leleplezni egy maréknyi ellenálló, hogy ezen keresztül megmutassák a világnak az ország vezetőjének szörnyű tervét. Habár a forradalom kitörése meghiúsítja az eredeti terveket, a szerelem, erőszak és árulás szálai átformálják az egyszerre szerencsés és tragikus történetet.

A szerző eljátszott a gondolattal, hogy mi történik az országunkkal 2038-ban, ha marad a jelenlegi politikai elit. Tehát mindez pusztán a képzelet szüleménye. Természetesen az író megjegyzi, hogy senki sem szeretné, ha a regényben lévő dolgok bekövetkeznének. Ha úgy vesszük, ez a könyv a legsötétebb előrejelzés arról, ami megtörténhet, úgyhogy készüljünk fel a legrosszabbra.

Az elgondolkodtató és cselekvésre ösztönző kötetek gyakran olyan témákat dolgoznak fel, mint az anarchizmus, az elnyomás és a tömeges szegénység. Margaret Atwood, az irodalom egyik leghíresebb disztópikus írója így gondolkodik erről: „Ha spekulatív fikciót szeretne írni, a cselekmény létrehozásának egyik módja az, ha átvesz egy ötletet a jelenlegi társadalomból, és egy kicsit tovább viszi az úton. Még ha az emberek rövid távú gondolkodók is, a fikció képes előre látni és a jövő több változatára fókuszálni”