10+1 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Claire Danes-ről

Még mindig a csúcson van a színésznő, akit a legtöbb magyar Shakespeare Júliájaként ismert meg. A 39. születésnapját már nem nálunk ünnepli, pedig nemrég még Budapesten kolbászozott a családjával.

1. Művészcsaládban nőtt fel, az édesanyja festőként és textiltervezőként családi napközit működtetett a lakásukban, hogy kiegészítse a család bevételeit. Az édesapja fotós, de karbantartócéget is vezetett.

2. Két évig tanult pszichológiát Amerika egyik legjobb egyetemén, a Yale-en, de aztán abbahagyta, hogy a színészkarrierjére koncentrálhasson. Az egyetemi felvételihez maga Oliver Stone írt neki ajánlást, miután játszott a Halálkanyar című filmjében.

3. Már tizenévesen Emmy-re jelölték, és egy Golden Globe-ot meg is nyert egy tinisorozatért, amiben főszerepet játszott. A My So Called Life a hagyományos tinisorozatokhoz képest sokkal komolyabban és életszerűbben mutatta be a tizenévesek lelkivilágát, és ezért sokak számára fiatalkoruk meghatározó élménye lett.

4. Eredetileg neki ajánlották Rose szerepét a Titanicban, de visszautasította, mert épp előtte játszott együtt DiCaprióval Baz Luhrmann gengszteres Shakespeare-feldolgozásában, a Rómeó és Júliában. A pletykák szerint a két színész ki nem állhatta egymást a forgatáson, DiCaprio túl komolynak, Danes túl komolytalannak látta a partnerét, így a valóságban egyáltalán nem sikerült egy hullámhosszra kerülniük.

5. A Rómeó és Júlia forgatása idején még csak 17 éves volt, és a 13 éves Natalie Portman helyett ugrott be a szerepre, mivel Portman ijesztően fiatalnak bizonyult az első felvételeken az akkor 21 éves Leonardo DiCaprio mellett. Danes-t Jane Campion, a Zongoralecke rendezője ajánlotta Baz Luhrmann figyelmébe.

6. Mire a Homeland című sorozat második évadát befejezték, már nyolc hónapos terhes volt az első gyerekével, és a szülés után öt hónappal visszatért, hogy felvegyék a sorozat harmadik évadát. Ez viszont nem jelenti azt, hogy otthon hagyta volna a kisbabát egy bébiszitterrel, a kis Cyrus a forgatásokon nőtt fel, amit állítólag nagyon élvezett, mert egy filmforgatás hatalmas játék egy kisgyerek számára.

7. Szeret hímezni, és volt rá példa, hogy a Homeland forgatási szüneteiben is ezzel kötötte le magát.

8. Az édesanyjával támogatják az Afghan Hands nevű szervezetet, ami afgán nőket segít abban, hogy az általuk ismert népművészeti technikák használatával hogyan állítsanak elő a nyugati világban eladható hímzett és festett sálakat.

9. A Homeland intrójában látható gyerekkori fotók némelyikén valóban a kis Claire Danes látható, aki babaként nagyon sokáig teljesen kopasz volt.

10.2010 és 2013 között összesen három Emmy-díjat és három Golden Globe-ot nyert. Négyet a Homelandért, amiben egy bipoláris CIA-ügynöknőt játszik, és kettőt a Temple Grandin című tévéfilmért, amiben egy autista feltalálónőt játszik, aki annak ellenére reformálta meg a nagyüzemi állattartást, hogy csak nagyon kevesen hittek benne.

11.  Aki nem követi a napi bulvárhíreket, az talán nem is tudja, hogy a színésznő idén márciusban Budapesten járt, itt forgatták a Homeland legújabb évadának utolsó epizódjait. Amellett, hogy jól bekolbászozott a családjával egy magyaros étteremben, az Instagramjára is posztolt néhány fotót arról, hogy merre bóklászott a városban, mikor az ideje megengedte. Utoljára március 11-én posztolt egy szolid tűzijátékosat, aznap fejezték be a hetedik évad forgatását Magyarországon.

A post shared by Claire Danes (@clairedanes) on