4 ok, amiért még mindig a Deadwood az egyik legjobb sorozat

Minden idők legmocskosabb és legszerethetőbb westernsorozata 2004-ben indult, és három évad után elkaszálta az HBO, de a mai napig ott a helye a sorozatok élvonalában.

1. Deadwood egy igazi koszfészek a vadnyugati időkből, nem is igazi város, csak egy törvényen kívüli telep, amit a közelben található aranybánya miatt népesítenek be egyre többen. Bár a városkának van polgármestere és seriffje, sőt papja is, az igazi játékszabályokat a kurvákat futtató kocsmatulajdonos, Al Swearangen írja, aki mindig lépésekkel jár a többiek előtt. A sokszereplős sorozat nemcsak egy fordulatos western, amiben mindenki próbálja kikaparni magának a gesztenyéjét, de a civilizáció felépülésének meséje is, ami azt mutatja be, hogyan lesz a káoszból rendszer sok véres áldozat és emberi tragédia után. Amellett, hogy tele van erőszakkal és szexszel, az alkotók azt is jól megérezték, mikor kell egy kis fekete humorral enyhíteni a sötétségen.

Fotók: HBO

 

2. Bátran ki lehet jelenteni, hogy Al Swearengen a tévétörténelem egyik legszerethetőbb negatív hőse. Ian McShane élete alakításában olyan zseniális figurát gyúrt a város életét gyakorlatilag maffiafőnökként irányító kocsmatulajdonosból, hogy egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy legalább annyira szurkolunk neki, mint fő ellenlábasának, a Timothy Olyphant által alakított seriffnek. Arról nem is beszélve, hogy nála lenyűgözőbben ember nem tud káromkodni. A sorozat szépsége, hogy sem a seriff, sem a kocsmatulajdonos nem egyértelműen negatív vagy pozitív figura, mindkettejüknek vannak hatalmas erényei és hatalmas hibái.

 

3. A történet még izgalmasabb, ha tudjuk, hogy Deadwood egy létező helyszín, és sok szereplő valódi történelmi figura a fegyveres igazságosztó Wild Bill Hickoktól a félelmetes George Hearstig, a híres médiamágnás édesapjáig, aki a történet szerint nem válogat az eszközökben, ha az üzleti érdekeiről van szó. David Milch, a sorozat alkotója eredeti naplórészleteket és újságcikkeket használt fel az 1870-es évekből, így az epizódokban a valós események keverednek észrevétlenül a tökéletesen kieszelt filmes fordulatokkal.

 

4. A Deadwood idő előtt véget ért, David Milch legalább négy évadban szerette volna elmondani a város történetét, de az HBO háromnál elkaszálta a sorozatot. Addigra ez volt kora legdrágább sorozata, minden epizódja 6 millió dollárba került, és Milch sem könnyítette meg a csatorna dolgát, mivel állítólag már teljes, leforgatott jeleneteket képes volt újraírni. A sorozat hirtelen halálának egyetlen előnye az, hogy így esélye sem volt arra, hogy a végére elfáradjon és elromoljon, viszont egy olyan űrt hagyott maga után, amit már soha semmi se fog betölteni. Még két évvel ezelőtt is rebesgették, hogy egészestés mozifilmben folytatódhat a történtet, de be kell érni az eredeti részek újranézésével.