"8 bites vagy?"

Lehet-e jó fiú egy rossz fiúból? Dönthet-e egy játékfigura a saját sorsáról? Dönthet-e bárki a saját sorsáról? A Rontó Ralph ennek jár utána – persze véresen komolytalanul.

A kezdetek

Mintegy harminc évvel ezelőtt, közvetlenül a két fehér csík pingpongoz egy pöttyel típusú videojátékok után megérkeztek az új, színes, 8 bites számítógépes – és játéktermi – játékok a piacra. Ezek közül is az egyik úttörő volt a Fix-it-Felix Jr. nevű játék, amelyben egy nagy öklű, bamba fickó lerombol egy toronyházat, és a játékosnak Felixszel közösen rendbe kell tenni a dolgokat. A jól végzett munka végén a játékosnak – és Felixnek – aranyérem jár, a rossz fiút pedig ledobják a tetőről, és kinyúlik a sárban.

Ha valakinek az a melója, hogy minden nap többször a trutyiban végzi, nem csoda, ha 30 év után fellázad – ez a Disney legújabb filmjének kiindulópontja, és innen az események megállíthatatlanok. Rontó Ralph, a rossz fiú hiába jár csoportterápiára az Anonim Rossz fiúkhoz, egyszer bekattan, és ő maga akarja megszerezni az aranyérmet – éppen a játék harmincadik szülinapján.

[img id=425709 instance=1 align=left img]Bitek és terrabájtok

A film sztorija szerint amikor a játékteremben lámpaoltás van, a játékok szereplői akkor élnek csak igazán. A hosszabbítók és elosztók szövevényein keresztül látogatnak el egymáshoz, miközben fontos szabály, hogy senki ne lépjen át egy másik játékba. A jól felépített birodalomban mindenki tudja a helyét – mert megírt programja van.

Ha már itt tartunk: a film – a hagyományoknak megfelelően – duplacsavaros, vagyis megvannak azok a poénok, amelyeken a gyerek vigyorog, és azok, amelyeken a szülő/felnőtt. Itt azonban van egy harmadik réteg is: a videojátékok világa. Ha valaki képben van a Hero's Duty, a Sugar Rush és a filmben feltűnő más játékok világában, az szintén jól jár, és biztos többet ért Ralph ámokfutásából. Mert a 8 bites játék akcióját nehéz lenne másképp értékelni…

Ha már itt tartunk, a "8 bites vagy?" kifejezés a filmben egyenértékű a "Hülye vagy?" kifejezéssel, és nemcsak Ralph értelmi képességei, hanem Felix személyisége is igazolja ezt a szokást. Felix ugyanis elindul Ralph után, és innen megállíthatatlan, hogy kusza dolgok következzenek. Ralp és Félix a Hero's Dutyban találja magát, ahol egy arrogáns szőke csaj vezetésével kell a földönkívüli inváziótól megmenteni a világot. Persze a menő játék diktátora jól néz ki, és Félixnek ennyi is elég ahhoz, hogy mindenféle hülyeségbe keveredjen. Ralph a Sugar Rush Vanellope von Schweetz-ével keveredik barátságba, a vagány kiscsajjal jóban lenni pedig nem egy életbiztosítás.

Hepiend

A végén persze minden és mindenki megtalálja a helyét – Ralph játékába néhány játék nélkül maradt rossz fiú hoz változatosságot, a gyerekek kajolják, le se akarnak szállni a konzolról. Félix megkapja a nehézbombázó kezét – bár arról most ne beszéljünk, hogy az együttélés némi nehézségekkel járhat ilyen körülmények között. Vanellope-ról is kiderül, hogy nem véletlenül pixelesedik – de ennél többet nem árulunk el, nem spoilerezzük a filmet.

A hepiendhez persze a Disney hepiendje is kell: a film londoni premierjével egy időben dobták piacra a Rontó Ralph videojáték változatát, indulhat a biznisz. Már csak az a kérdés, hogy ott is Skrillex fog-e "zenélni", mint ahogy a filmben…

Jó-e, nem-e jó?

Mindent összevetve a Rontó Ralph hozza a klasszikus hagyományokat: hepienddel, könnyes esküvővel, a jók elnyerik jutalmukat, a rosszak megbűnhődnek. Már csak arra kell vigyázni, hogy a gyerek a csendes szórakozás közben hirtelen ne ugorjon meg a hirtelen felbukkanó szörnyektől, amelyek néha eléggé ijesztőek így 3D-ben.

Kinek ajánljuk?
- Gamereknek – alapmű.
- Optimistáknak.
- Rossz fiúknak.

Kinek nem?
- Skrillex-utálóknak.
- A csavarosabb történetek kedvelőinek.
- Akik utálják a videojátékokat.

8/10