A bika bukása

Toszkán tájak és utcarészletek, a lemenő nap súrló fénye és Juliette Binoche a maga teljes pompájában - mi kellhet még egy romantikus filmhez?

Az iráni sztárrendező, Abbas Kiarostami azonban már új történetének meghatározó elemeivel is félrevezet: a Hiteles másolat nem románc, hanem csalóka játék.

Egy középkorú angol író az eredeti és utánzott műalkotások témakörét körbejáró tanulmánykötetét jön népszerűsíteni Olaszországba. A könyvbemutatón összeismerkedik a kisvárosi galéria tulajdonosnőjével. A némiképp szétszórt, de minden pillanatban vonzó francia hölgy incselkedő túrára hívja a férfit. A sodródó idegenek kisvártatva - a játék kedvéért - házaspárt kezdenek alakítani. Civakodásuk, évődésük pedig elbizonytalanítja a nézőt: vajon igazából házaspárról van szó, akik hosszú távollét után e különös módon próbálnak szót érteni egymással, vagy játék az egész, s a két ismeretlen hiteles másolatát akarja nyújtani egy fényét vesztett frigynek?

Nevezhető ironikusnak is, hogy Kiarostami játéka nem eredeti vállalkozás: talán éppen ennek elismeréseként kap epizódszerepet a spanyol rendező, Luis Bunuel ikonikus trilógiájának (A vágy titokzatos tárgya, A szabadság fantomja, A burzsoázia diszkrét bája) társ-forgatókönyvírója, Jean-Claude Carriere. Míg azonban Bunuel torreádor volt, aki a vörös posztó figyelemelterelő lengetése mellett sosem tétovázott leszúrni a bikát, Kiarostami filmje vértelen marad. Ártatlan játszadozás, ami jó a bikának, ám annál fájóbb a nézőnek: hiszen így aztán tét nélküli is.

A perzsa rendező nem kellő erővel, s gyakran fárasztó párbeszédekkel építi fel filmjét. S mire a néző rájön, hogy dilemma elé lett állítva, már unalmassá is tette a felvetést. Pedig az aréna izgatott: Binoche egyik legnagyobb alakítását nyújtja. Egy mondaton belül képes bizonytalanságban tartani, haragra gerjedni, engesztelődni, hogy aztán újra a férje után vágyakozó, gyermekéért aggódó anyát alakítsa. Mindeközben az angol bariton, William Shimell jéghideg távolságtartása borzolja a néző kedélyeit: melyik bika lenne ilyen szenvtelen a helyében?