A Disney visszavág – serpenyővel…

Az Aranyhaj és a nagy gubanc tipikus Disney-musical, bár némi frissítéssel. A különbség mégis csak annyi, hogy kevesebb a dilis szereplő és a film 3D-ben készült. És mintha kevesebbet énekelnének benne.

Bevált csapaton ne változtass

A Pixar olyan nagysikerű filmjei után, mint a Toy Story-sorozat, A hihetetlen család, a Ratatouile, a Fel vagy a Verdák, a Disneynek össze kellett szednie magát, hogy méltó ellenfelet állítson – és az Új Időknek megfelelően természetesen 3D-ben. Nem kockáztathattak tehát, az időközben bekebelezett stúdió filmjei ellen nagyágyút kellett indítani. Hát, a felvetés jogos, a kivitelezés annyira nem sikerült meggyőzőre – már ami a történetet illeti. 

A rendező, Byron Howard már kapott egy Oscar-jelölést a Voltért, Alan Menken pedig öreg róka a Disney-filmek zenéjének világában. A kis hableánnyal, a Szépség és a szörnyeteggel, a Pocahontasszal már bezsebelt néhány Oscart, az Aladdinnal is elvitt egy BAFTÁt, úgyhogy a rendezők mondhatni tutira mentek. Igaz, kevés zenét hallhatunk a filmben, de némi tuninggal, újabb számokkal klasszul mehet a Broadway-n, indulhat a turné, csöröghet a kassza. Ha már a Toy Story 3-ból is lehet Disney on Ice produkció, akkor nincs mit tenni: Aranyhaj is bevonulhat a haknitörténelembe. No de ne kalandozzunk el. 

A klasszikus recept újragondolva

A Disney sztorigyárosai ezúttal is egy régi meséhez nyúltak: Jacob és Wilhelm Grimm Aranyhajú királylányához, amelyben a királylány egy toronyban raboskodik, nő a haja mint a dudva, találkozik a herceggel, majd némi viszontagság árán egymáséi lesznek. 

[img id=268045 instance=1 align=right img]Némi bonyolítás kellett a sztoriba, így itt Aranyhaj egy mezítlábas szöszke, akit anyja – aki valójában nem más mint egy gonosz boszorkány, aki még csecsemőként rabolta el a lányt – nevel a világ végén egy toronyban. Aranyhaj valójában királylány, s egy fiatalító hatású virág... Na, itt a sztori – már az elején – megbicsaklik. Szóval van ez a virág meg van a királyi baba, aki valahogy átveszi a virág tulajdonságait – esküszöm figyeltem, de amíg a 3D-s szemüveggel babráltam, leestem a vonatról. A lényeg, hogy Aranyhaj énekel, 21 méteres haja – megjegyzem a hossz nem derült ki a filmből – világít, s aki hozzáér, az megfiatalodik. Aranyhaj "anyja" is.

A lány naphosszat unatkozik a toronyban, kaméleonnal beszélget, pingálja a falat, a "mama" közben piacozni jár, miegyéb. Egy napon egy rabló – egészen véletlenül fess, atlétikus fiatalember – téved be a toronyba, némi serpenyős behatásra hajlandó Aranyhajnak megmutatni a születésnapi lampionos murit, amit valódi szülei – a királyi pár – tartanak minden évben a születésnapján. A haramia és a lány szépen lassan összemelegedik, közben néhány érdekes harcban van részük, amelyek egy diadém körül csúcsosodnak. Aranyhaj fő fegyvere a serpenyő, a királyi testőrség személyiségzavaros paripájának pedig – a patái és nagyszerű szimata mellett – minden, ami a fogai közé keveredik.

A betolakodóról természetesen kiderül, hogy valójában jófiú, s minden gondja eleve elrendeltetett. Nyálas Eugénnak hívják ugyanis. Ezzel a névvel valakiből vagy balettáncos vagy dacból haramia lesz, hősünk – a film végkimenetelét előmozdítandó – ez utóbbit választotta.

És boldogan élnek, amíg...

...ki nem derül, hogy Aranyhaj kicsoda. De végül az összes bonyodalom elhárul Aranyhaj királynővé koronázása elől, mindenki boldog. A férj továbbra is használja a menő Flynn Ryder nevet, a végén a dramaturgia minden szálat elvarr, még a gonosz boszorkány is leesik a toronyból. Igaz, csak a köpenye ér földet, ezzel mégiscsak hagy egy kiskaput a történet: jöhet a második rész, meg a harmadik...

Kinek ajánljuk?
- A rajzfilmek rajongóinak.
- Minden kislánynak, aki királylány szeretne lenni.
- A 3D megszállottjainak.

Kinek nem?
- Aki nem bírja a "kornyikálós" filmeket.
- Aki ragaszkodik Rapunzel névhez.
- 12 éven felülieknek, gyerekkíséret nélkül.

7/10