A falu

Mikor egy tökéletesen felépített filmes karriert olyan állomások fémjeleznek, mint a Hatodik érzék vagy A jelek, akkor e remekművek alkotójának legújabb produkcióját teljes joggal előzi meg a végsőkig fokozott várakozás.
Két év hallgatás után M. Night Shyamalan indiai származású filmrendező újabb hátborzongató eposszal szórakoztatja a rettegni vágyókat. Shyamalanban ezúttal sem csalódunk, nála a hangulat még mindig vérfagyasztó, a sztori érdekes, és meglepő csavart tartogat a főcím előtt, mintegy helyretéve az addig mozaikszerűen szétszórt momentumokat.

A nagyszabású riogatás helyszíne ezúttal egy erdőszéli falu, Covinton, korban és térben első blikkre behatárolhatatlan, leginkább a 19. század végi telepesek világát idézi. Világtól és emberektől távol eső, szorosan összetartó közösség a falu, s az összetartást a közös rettegés is erősíti, a települést határoló erdőben ugyanis él valami, amiről vagy akiről nem lehet és nem is szabad beszélni senki emberfiának. Egy-két rebellis fiatal - a fiús vak lány, Ivy (Bryce Dallas Howard), a falu bolondja, Noah (Adrien Brody) és a nagy tettekre hivatott fiatalember, a bátor Lucius (Joaquin Phoenix) - azonban szembeszáll a falu bölcseinek akaratával, no és természetesen magukkal a titokzatos lényekkel is...

A történetvezetés és a hangulatteremtés tekintetében a film Shyamalan többi filmjének rendszerét és módszerét követi, a sztori lassú kibontása, a karakterek viszonyainak ábrázolására fektetett erőteljes hangsúly és persze az elmaradhatatlan, hatalmas csavar a végén. A gond épp a film végével van, mert a rendező előző filmjein edződve a legtöbben kitanultuk már a rendező csavaros technikáját, s bizony sokak számára a film közepétől világos lehet, mire megy ki a játék.

A falu azonban mindezt leszámítva is egy tökéletesen borzongató, rendkívüli atmoszférával komponáló film, igazán kiváló szereposztással: az Ivy-t alakító Bryce Dallas Howardról eztán nem csak az Egy csodálatos elme rendezőjeként elhíresült apukája, nevezetesen Ron Howard jut majd eszünkbe, s a kiváló főszereplőnő mellett Phoenix és Brody is maradandót alakít.