A horrorbébi – Teresa Palmer

Nem mondjuk, hogy csakis horrorfilmekben játszik a szép ausztrál szőkeség, de ezekben nyújtotta eddigi legemlékezetesebb szerepeit, és ezek közé tartozik a héten bemutatott Amikor kialszik a fény is.

Furcsa, hány fiatal tehetség érkezik Hollywoodba Ausztráliából, nem is számoljuk, mennyi, de közéjük tartozik Teresa Palmer is, aki Adelaide-ben született 1986. február 26-án. Apja pénzügyi befektető, anyja misszionárius, majd kórházi nővér volt, ő maga tévériporter szeretett volna lenni, ám egy ruházati outletben kötött ki – ahol azonnal fel is fedezték. Állítólag ott helyben felajánlotta neki az őt meglátó filmes első nagyjátékfilmje, a 2:37 (2006) egyik főszerepét, még meghallgatásra sem kellett mennie.

Vagyis Teresa, akit édesanyja Teréz nővér után nevezett el, már 19 évesen kisebb sztár lett, hiszen a film a Cannes-i Filmfesztiválon is versenyzett, majd rögtön kapott egy kisebb szerepet az Átok 2.-ben, ahol ő volt az egyik áldozat, egy szép, de undok lány . Első filmes csókja a Fiúk a partonban csattant el, és nem mástól, mint Daniel Radcliffe-től kapta. Ezután a Esti mesékben tűnt fel Adam Sandler oldalán, a Szédületes éjszakaban című, talán kevésbé sikerült vígjátékban pedig akkori barátjával Topher Grace-szel játszott együtt.

A Nicolas Cage főszereplésével készült, 2010-es, kissé őrült fantasy A varázslótanoncban még csak mellékszereplő volt, az izgalmas koncepcióra épülő A negyedikben viszont sokkal fontosabb feladatot kapott – ő volt a Hatos, és most nem viccelünk -, és kissé csöpögős, de jószándékű Szerelem és becsületben (2013) már abszolút főszereplő, és a szintén ausztrál Liam Hemsworth miatta veti le az egyenruhát és fordul szembe a vietnámi háborúval. Ugyanebben az évben jött addigi legfontosabb filmje, egy bohókás horrorvígjáték, az Eleven testek, ahol egy érző lelkű zombi (Nicholas Hoult) szerelme lesz – amit a családja természetesen ellenez. A kedves, eredeti filmet nagyon felkapták, és innentől még több szerepajánlat érkezett.

Teresa elképesztő munkamorállal és kitartással rendelkezik, zsinórban húzott le 10 filmet úgy, hogy egyik bemutatása között sem volt több, mint kilenc hónap, de inkább kevesebb, sőt, megesett, hogy két munkáját ugyanabban a hónapban mutatták be, mindezt ráadásul úgy, hogy 2014-ben született meg első gyereke. És minden műfajban otthon van, akcióvígjátékban (Gyilkosság három felvonásban), művészfilmben – mint a Terrence Malick rendezte Knight of Cups -, adrenalintól fűtött akciófilm remake-ben (Holtpont), thrillerben (Holtpont) vagy romantikus drámában (The Choice). Az is igaz, hogy ezek közül a legtöbb felejthető alkotás, nem véletlen, hogy nem jutottak el hozzánk.

Persze Teresa remek filmekben is játszott, játszik, mint az év egyik legjobban várt akciófilmjében, az ausztrál John Hillcoat rendezte Triple 9-ban, illetve a hamarosan elkészülő Mel Gibson-féle háborús filmben, a Hacksaw Bridge-ben, és remek a most mozikba kerülő Amikor kialszik a fény című kőkemény horrorban is, ahol szellemek által gyötört kisöccsén akar segíteni – ugyanezek a szellemek kínozták az általa játszott lányt is kiskorában, a film producere pedig a horrorguru James Wan. Palmer kisasszony jelenleg a második gyerekét várja szintén színész férjével, Mark Webberrel, és csupán egyetlen álma van, egy saját organikus farm, amire, ha jól sejtjük, már elég pénzt szedett össze.