A legismertebb magyar szó

  • (efes) / PORT.hu

Puskást az egész világ minden idők egyik legjobb futballjátékosának tekinti, akit a sportág számos nagy alakja, például Cruyff, Pelé vagy Beckenbauer is nagyra becsült. Emellett Puskás Öcsi, mint ember is a kevés követendő és követhető példakép egyike, amint azt Almási Tamás meleg hangú, de objektív, elvakult rajongástól mentes portréfilmjéből megtudhatjuk.

A leg-legenda

Szinte minden igaz, amit Puskás Öcsiről terjesztenek. Igaz, hogy nincs a világon olyan labdarúgó, aki egyaránt szerzett gólt olimpiai, Európa Kupa, Világ Kupa, valamint BEK-döntőn, csak Puskás. Igaz, hogy szeretett enni-inni, igaz, hogy Puttonyosnak csúfolták tetemes pocakja miatt, de igaz az is, hogy ha kellett, önsanyargató munkával le is fogyott, a hivatalos edzéseken túl is a pályán maradt és a kapura rúgást, vagy akadályok között a cselezést gyakorolta. Igaz, hogy volt úgy, hogy az ellenfél már 0:2-re vezetett, amikor Puskás kiszólt a kispadra: Mester, akkor van meccsprémium? - Van! - felelte Sebes Gusztáv, a legendás csapatkapitány. A Puskás-vezette csapat ezután 4:2-re nyert. De Puskás nem volt anyagias, mert igaz az is, hogy már madridi éveiben szinte egyszemélyes, alternatív nagykövetségként működött: ha magyar szót hallott, akkor segített, ahogy tudott, pénzt adott, sokszor sok pénzt adott tökéletesen ismeretleneknek (amit sokan ki is használtak). Szemtanú van rá, hogy egy alkalommal saját kabátját adta oda valakinek. Volt, hogy éttermet nyitott, ahol viszont senkinek nem engedte meg, hogy fizessen, mindenki az ő vendége volt. Igaz az is, hogy amerre ment a világon, mindenhol imádták, pedig az Antarktisz kivételével az összes földrészen élt. És igaz az is, hogy a neve a legismertebb magyar szó a világon, és itt engedtessék meg egy személyes történet. A világ egy nagyon távoli pontján, Bangkokban egy helyi tuktuk-sofőr kérdezte, honnan jöttünk. Mondjuk: - We're from Hungary. Jött is egyből a várt reakció: - ÁÁÁ, from Hungary? Puskás, Puskás! Ami viszont az igazi meglepetést okozta, az az, hogy a sofőr szélesen vigyorogva a kezével mutatta, puskát tart és lő! Ismerte a szó jelentését a thai tuktuk-sofőr! Egészen nyilvánvaló, hogy nem egy rejtőzködő nyelvészprofesszor volt az illető, hanem korábban Puskás Öcsi nevének kapcsán melegedhetett bele tört angolságú beszélgetésbe ez a jóember néhány hazánkfiával, de talán illusztrálja e történet is, hogy Puskás szó a mai napig jól cseng szerte a világon, természetesen a világhírű magyar labdarúgó nevének jelentésében.

A portréfilm

Puskásról már életében rengeteg cikk, könyv, sőt, önéletrajz íródott, készültek dokumentumfilmek is. Az egyik legelismertebb magyar dokumentumfilm-rendező, Almási Tamás már Puskás életében elkezdte a híres futballista életét feldolgozó óriási projekt előkészítését, melyben egy majdani, nagyköltségvetésű játékfilm mellett egy alapos portréfilm is bennfoglaltatik. A portréfilm elkészült, valamivel két óra alatti normál, és két óra feletti hosszúságú digitális kópiában, az Almásitól megszokott és Puskás nimbuszához méltó minőségben. A film formailag a hagyományos, fényképekre, pályatársak, rokonok, barátok interjúira, korabeli dokumentumokra, film- és híradórészletekre építkező portré-dokumentumfilm, ennek megfelelően veretes, alapos és hiteles. Kronológiai sorrendben veszi sorra Puskás életének eseményeit, kudarcait és legfőképpen sikereit, hiszen azokból volt lényegesen több. E nem tipikus magyar sorsról szól ez a formailag tipikus portréfilm.

Szumma

A Puskás Hungary című film minden tekintetben a legmagasabb minőséget képviseli, szigorúan szakmai értelemben, állja a versenyt akár Martin Scorsese, akár Oliver Stone vagy más világhírű alkotó hasonló műfajú filmjével. Emellett, Almási filmjéből árad a szeretet, a humánum. Nem rajongó, elvakult imádat, hanem a manapság egyre ritkább, feltétlen emberi jóságból fakadó (és egyben azt gerjesztő) szeretet. Úgy mutatja meg egy sikereket, győzelmeket és olykor bizony kudarcot, keserűséget is megélt kivételes ember életét, hogy nem állítja aranyfüsttel lefújva márványpiedesztálra, magasan a tömeg feje felé, hanem csak rámutat: íme, az ember közületek! Kövessétek, mert tudja az utat! Puskás tudta az utat, tehetsége, kitartása révén példátlan sikereket ért el, de sorsa egyben mutatja azt is, hogy olykor bizony a zseniknek is vért kell izzadni, máskor viszont a szürkék is győzhetnek a zseni felett (pl. VB-döntő). Közvetlensége, szertelen jókedve, életkedve, önzetlensége mindig megszerettette személyét bárhová kerüljön is a világban, nem a mufurc, irigy, sértődős magyar képét mutatta, hanem olyat, akivel bárki szívesen tölt el bármennyi időt, kortól, vallástól, politikai beállítódástól és intelligenciahányadostól függetlenül. Ehhez jöttek még a sikerei, nem csoda, hogy nemzeti hősként, fél- vagy egész Istenként tisztelték, vérmérséklettől függően. Almási filmjének nagy pozitívuma, hogy mindezt didaktikamentesen közvetíti, ráadásul némi malíciával ott a film végén a farok: a sváb származású Puskásnak nagyszülei még, unokái pedig sosem tudtak magyarul, mégis az ő neve a legismertebb magyar szó a világon. Nagyon-nagyon tanulságos és komolyan elgondolkodtató ez minden magyarra nézve.

Kinek ajánljuk?
- Magyaroknak.
- Nem magyaroknak.
- Focirajongóknak.

Kinek nem?
- Focigyűlölőknek.
- Összeesküvéselmélet-gyártó cinikusoknak.
- Azoknak, akik nem kaptak jegyet a ...-re

10/10