A nők csak biodíszletnek jók

Nem mi mondjuk, ez egy általános megfigyelés, hogy még ma sem képesek rendes női szerepeket írni, így a fókusz a melleken és seggeken marad.

Kezdjuk a retróval. És ha már retró, akkor már be is lehet rúgni a bezzegrégenezés motorját. Anno olyan sorozatok futottak be nemzetközileg is nagy sikert, mint a Dallas, a Knight Rider és a  Magnum. De a sor persze végtelen. A Dallasban még nem is voltak annyira tárgyként kezelve a nők, de tény, hogy Samantha iszákosságán túl komolyabb karakterépítési drámát nem nagyon lehet mondani, míg Jockey és Boby lubickoltak a pálfordulásos jellemfejlődésekben. Na, a Magnum és a Knight Rider esetében még ennél is egyszerűbb a helyzet, ahol a minden epizódra jutó jó csajok nagyjából csak a cenzúrázott ágyjelenetek miatt kellettek. És ezzel rá is kanyarodhatunk a másodlagos nemi jellegek sztrádájára, aminek a felhajtója a Baywatch szőke szépségének brutális lökhárítójával van kitáblázva. A jóbarátokban is megmondták: futnak a csajok. Bezony. Lassított felvételen. Ezt a dramaturgiai magasiskolát szállította Pamela Anderson és Carmen Electra.

Ennél feltűnőbben már csak a kábeles sorozatok térhódításával lehetett degradálni a nőket. Jött is a 100%-ig hedonista Kaliforgia, ahol ugyan David Duchovny által alakított Hank Moody írói és magánéleti válsága adta az alapot, amelyet finom ívű fenékvágatokkal és hamvas mellekkel együtt adtak menübe a készítők. De ott van a Mad Men - Reklámőrültek is, ahol Christina Hendricks dekoltázsa miatt érdemes csak igazán 200 cm átmérőjú full HD tévét venni.

De essen szó a magyar tévés húspiac felhozatalról is, hisz hazánkban is akadt pár villantás. Itt sajnon nem tudunk Mágenheim Julcsival példálózni, hisz az ő 100% polyster szvetterein nem ütött át semmi. Ehhez képest a Barátok közt tocsogott a fertőben és a pernahajnerkodásban. A Rózsa bisztró vonzáskörzetéből ki nem mozduló fiatalok első generációja közül Hoffer Eszter és Berényi Kata már voltak annyira ivarérettek, hogy a jeleneteik végén a rajongók elvonuljanak kicsit fantáziálni. Pláne ha lekerültek azok az irgalmatlan garbók és megvillant egy-egy melltartó is. Ebből a generációból még van egy gyöngyszem, a Zsófit alakító Kiss Ramóna, aki folyton egy szál pushup melltartóban vekeng a fáradt férfi nézők legnagyobb örömére. Mi lett a művészi ambíciókkal? Hova sodort az élet, Zsófi?

Az HBO még saját magát is kiparodizálta egy reklámjában, amikor a csatornán futó sorozatok színészei elmesélik a rokonoknak, hogy milyen jeleneteket vállaltak, mire teljesen megrökönyödve kérdeznek vissza az idősebb családtagok, hogy mi ez, valami pornó? Nem, csak HBO. És tényleg, mintha csak soft pornó menne a tévében.