A PORT.hu szerint a karácsony – Szubjektív ajánló az ünnepekre

Most már bátran kijelenthetjük, hogy 2020 nem volt egy átlagos év, és most ebbe ennél jobban nem is mennénk bele, mert az évértékelés nem a mi feladatunk, meg aki akarja, úgyis elkészíti a saját mérlegét. De azért valahogy szeretnénk boldog karácsonyt és egy nyugalmasabb boldog új évet kívánni olvasóinknak, ezért az alábbiakban minden kolléga ajánl valamit, ami vagy karácsonyi lesz, vagy nem, de az biztos, hogy érdemes lesz megnézni, meghallgatni, elolvasni. Tehát akkor: PORT.hu szubjektív ajánló.

Földvári Anna – Kiállítás/Könyv rovat

Nekem a legjobban a Műcsarnok hiányzik. Nagyon szeretem magát az épületet is. Sokszor van úgy – főleg nyáron –, hogy csak azért arra biciklizek, hogy a lépcsőjére üljek, és szívjam magamba a napsugarakat. Erre most két okból sincs lehetőség: nagyon hideg van, ráadásul eléggé borús az idő is, plusz a jelenlegi helyzet miatt még a lépcsőre se lehet leülni. Viszont online, a kanapéról mindent meg lehet nézni, ami odabent van. Egyet kiemelnék, mert nem is egy, hanem mindjárt kilenc műterembe látogathattok el Egy időben

És ha jókor vagytok jó helyen, akkor december 27-én még imádott szerzőpárosom, Szabó T. Anna és Dragomán György exkluzív online tárlatvezetésének is részesei lehettek. Addig pedig olvassátok Anna nemrég megjelent novelláskötetét és Gyuri Főzőskönyvét, csak hogy kicsit képbe kerüljetek két remek írónk munkásságával kapcsolatban. A finn lazaclevest biztos  kipróbálom.

 

Baranyai Zsófi – Színház rovat

Egressy Zoltán darabját, a Portugált ajánlanám Lukáts Andor rendezésében. 1998. október 18-án, húsz évvel ezelőtt mutatta be a Katona József Színház, eredetileg a Kamrában. Aztán átköltözött a nagy színházba, ahol húsz év után sajnos lekerült a műsorról. A Portugált több mint 150 ezer néző látta, az előadásból 2014-ben DVD is készült. Most azonban az e-Színház jóvoltából december 31-én, 20 órától felvételről levetítik ezt a darabot, amiben egyébként ez idő alatt többször is cserélődtek a színészek.

 

Hopp Győző – Fesztivál rovat

Rovatom romjai rovására most nem a csillagszórásról és bolondériáról lesz szó. Én a legjobb barátokat ajánlanám a békés napokra, ami a könyv, egyes számban, de többet is 

 javasolnék, mert a kolbásznál is több nap lesz. Nézzük például csak a köveseket. Elsőként Szilágyi István Kő hull apadó kútba című könyvét olvasnám, mert már a kezdő sorokban lenyűgöz a nyelvezet és a hangulat csodálatos mívessége, amire selymesen simul rá az eszeveszett tartalom. Azt nem mondom, hogy vidám, de illik az elmúlt év hangulatához. A következő könyv mindazoknak szól, akik kedvelik a történelmet és a biográfiát egyaránt. Karel Schulz Kőbe zárt fájdalom című könyve Michelangelo életét mutatja be a kor, de főleg Firenze, a Mediciek és a reneszánsz történelmén keresztül, ráadásul olyan csodálatos fordítói munkával kidolgozott mondatokon átszűrve, hogy a nyelvi élmény – akárcsak az elsőként ajánlott műnél – számomra mindennél feljebb emeli az alkotást. Dolgozni akartam, de azt hiszem, olvasni fogok. 

Vajda Judit – Mozi és tévé rovat

Ahogy azt a bemutatkozásomban is írtam, én az ünnepek alatt sokat fogok társasjátékozni, és mindenki másnak is ezt ajánlom. Habár vannak nagyon jó új megjelenések (Pöccenő próféták, Párizs), most érthető módon nem mindenki teheti meg, hogy élőben játsszon a családtagjaival vagy a barátaival. Nekik ajánlom a Board Game Arena online felületet, amelynek a segítségével nem kevesebb mint 268 társasjáték netes verzióját játszhatjuk – így legalább virtuálisan közös asztalhoz ülhetünk játékpartnereinkkel. A közös társasozáshoz saját külön szobákat is létrehozhatunk, de akinek nincsenek állandó játékostársai, bárkihez csatlakozhat a világ több ezer játékosa közül. Akik pedig még regisztrálni sem szeretnének, azok a Fedőnevek című intellektuális partijáték online verziójával üthetik el az időt ide vagy ide kattintva.

Forrás: codenames.game

 

Ferenci Péter – Mozi rovat

Ahogyan más nappalikban a rajzfilmeket, a szüleimmel és a testvéreimmel mi úgy faltuk éveken át
David Attenborough televíziós munkáit. Nem egy szentestét töltöttünk azzal, hogy Kevin vagy a Love
Actually helyett az amazóniai őserdőket vagy éppen az ausztrál korallzátonyt fedeztük fel a brit
természettudós segítségével. Attenborough sorozatai közül bármelyiket tudnám ajánlani: személyes kedvenceim Az élet megpróbáltatásai, Az élő bolygó vagy a kevesek által ismert Az első
Édenkert. A televíziós legenda munkássága immár hat és fél évtizedet ölel fel, ennek az egyedülálló
pályának pedig méltó koronájává vált az idén a Netflixen megjelent Egy élet a bolygónkon című
dokumentumfilm – amit amúgy minden korosztály számára kötelezővé tennék!

Budaker Judit – vezető szerkesztő

Én most nem karácsonyi zenét/könyvet/filmet ajánlok, de karácsonyi kikapcsolódáshoz tökéletes. Máig bánom, hogy nem mentem el idén februárban a Hiperkarma 20 éves születésnapi koncertjére. Több okból is verem a fejem a falba: egyrészt szerintem az együttes Hiperkarma című albuma az egyik legjobb és legmeghatározóbb lemeze lett a magyar underground zenének (sőt, az „overground”-nak is), másrészt februárban még lehetett koncertre menni, és ezt akkor nem értékeltem igazán. Persze akkor érzi meg az ember valaminek a hiányát úgy istenigazából, ha elveszíti. Na, szóval most egy kis vigaszt adhat az a tény, hogy felkerült a Youtube-ra a teljes koncertfelvétel, így a karácsonyi lazulásból két és félórát ennek a felvételnek szentelek.


Szűcs Gyula – Mozi és tévé rovat

Bár én leginkább filmekről, sorozatokról, retró reklámokról, tévétörténeti érdekességekről, újabban pedig videójátékokról írok a PORT.hu-ra, most, a karácsonyi készülődés idején mégis inkább a zene világába tennék egy kis kirándulást. Megunhatatlan kedvencem, Elvis Presley karácsonyi dalait ajánlanám a kedves olvasóknak, amelyek 2008-ban estek át egy igen komoly ráncfelvarráson, amikor is a Christmas Duets albumon olyan aranytorkú énekesnők csodás hangját keverték a Király régi Blue Christmas, Silent Night és O Come, All Ye Faithful nótáihoz, mint Martina McBride, Sara Evans és Olivia Newton-John. Nálam az elmúlt 12 évben mindig ez az album ment a háttérben az ajándékok becsomagolása és az ünnepi készülődés alatt – természetesen idén sincs ez másképpen.


Baski Sándor – Mozi és tévé rovat

Elsőre lehet, hogy nem tűnik annyira ünnepi ajánlatnak egy focisorozat, de a látszat csal. Az Apple TV-n futó Ted Lasso csak papíron szól a futballról, valójában nem a játékelemek dominálnak benne, hanem a szív. Jason Sudeikis egy olyan edzőt alakít, aki egyáltalán nem ért az európai (más néven: a rendes) futballhoz, mégis leszerződteti egy angol élklub tulajdonosa, aki a válása után így akar bosszút állni az exférjén. Kiderül, hogy Ted a fociról tényleg nem tud semmit, cserébe ő maga a megtestesült jóság és kedvesség, aki mindenkihez nyitottan és bizalommal közeledik. A Ted Lassóból nem lesz klasszikus, de ha az orvosok terápiás jelleggel sorozatot is ajánlhatnának, akkor 2020-ra pont egy ilyen feelgood-koktélt írnának fel.

Vízer Balázs – Mozi és tévé rovat

A filmkritikus sosem pihen, avagy ez olyan szakma, ami egyben szórakozás is, így én az ünnepek alatt is filmeket és sorozatokat fogok nézni, elsősorban az HBO GO-n és a Netflixen, ahol sok a bepótolni való, és hasonlóan sok az újdonság. Várom a Napéjegyenlőség című dán sorozatot, az indiai Fehér tigrist, a viccesnek ígérkező A szitokszavak történetét, a közeljövőben játszódó Halálos harcmezőt, az Ásatás című angol drámát Joseph Fiennesszal, a Lupen című francia sorozatot és még rengeteg minden mást – köztük Mundruczó Kornél új filmjét, a Pieces of a Womant. A köztes időben angol focit és Family Guyt nézek, miközben azon tűnődöm, hogy mákos vagy diós bejglit egyek.

Zsolnai Rita – Zene rovat

A sort a Kakaókoncerttel kezdem, ami a Budapesti Fesztiválzenekar legfiatalabb közönségének szól, de az egész család számára remek szórakozás lesz. Kuckózzatok szombat délelőtt a képernyők elé, nagy pohár habos kakaókkal és egy csomó sütivel, hallgassátok a koncertet Fischer Iván vezetésével! A Szent Efrém Férfikar idén is elbúcsúztatja az óévet: ezúttal az Ibériai-félsziget zenei világában kalandozhatunk, ráadásul három estén keresztül. December 30-án pedig menjetek interaktív Kiscsillag koncertre (pl.: lehet számot kérni) és utána fénydiszkóba a zenekar kitűnő lemezlovasaival. Végül mindenkinek boldog karácsonyt kívánok ezzel a számmal:

 

Lakatos István – Mozi és tévé rovat

Engem nem nagyon szokott megszállni a karácsonyi hangulat, de ajándékot szeretek adni, mondjuk ahhoz nem kell semmilyen ünnep. És sok a kaja, persze ehhez sem kell karácsony. És amióta nincs hó, azóta aztán már tényleg nincs nagyon hangulat. Amikor régen, az ünnepekre hazautaztam, ilyenkor mindig lapozgatós könyveket olvasgattam, semmi kedvem nem volt valami hosszú regénybe belevetnem magam. Talán most is ez lesz. Azonkívül sorozatok közt is akad szép számmal friss és jó, Az Úr sötét anyagainak például most lett vége, és jóval erősebb lett az első szezonnál, de az HBO spanyol horrorsorozata, a 30 ezüst is izgalmas (és jó véres) móka. De hogy azért legyen az én blokkomban is egy kis karácsony, berakom ide ezt a videót, amin vagy félórát röhögtem, amikor először láttam. És persze igyekeztem a legváratlanabb pillanatokban elénekelni, nagyon örültek neki az emberek.


Molnár Barbara – főszerkesztő

Az már egy-két írásomból kiderült, hogy szeretek főzni, és szeretem a sorozatokat is. Amúgy a karácsonyt is szeretem, főleg a készülődést – viszont ha rajtam múlna, már december 27-én fát bontanék, mert vége, elillant. Szenteste után már nem érdekelnek sem a karácsonyi filmek, sem a zenék; onnantól kezdve már a tavaszt várom. De van egy karácsonyi dal, amit egyébként húsvétkor is szívesen meghallgatok, leginkább akkor, amikor a család már alszik, és én még molyolok valamit a lakásban. Mivel a készülődés alatt elég sok zenét hallgatok, van karácsonyi listám is: főzéshez, dugóban üléshez, vásárláshoz és csak úgy. Éppen ezért elég sok változatban hallottam már a Silent Nightot: poposítva, rockosítva, és sajnos leginkább túltolva. De Paul Buchanan úgy adja elő, ahogy az a fejemben lévő nagykönyvben meg van írva: csendesen, visszafogottan. Ez tehát az én ajánlatom:

 

Címlapkép: pixabay