A szépség (?) és a szörnyeteg

  • TóCsa / PORT.hu

Volt egy pillanat a rajzfilmek történetében, amikor valaki kitalálta, hogy bizony milyen vicces is az, ha a női szerepeket férfiak szinkronizálják. A gondolatmenet egyáltalán nem volt hibás, hiszen elsőre a dolog tényleg poénos volt, sőt talán még másodjára is. Idén azonban már 2008-at írunk, és egy efféle ötletnek már egyáltalán nincs hírértéke.

A német humor
Sokan kikérnék maguknak már magát a tényt is, hogy a "német" és a "humor" szavakat nemcsak egy mondatban szerepeltetem, hanem még egymás után is raktam, de emlékszem még egy bizonyos Goodbye, Lenin! nevű mozira, ami közben határozottan sokszor mozdultak be a rekeszizmaim. Ebből talán az következne, hogy a német humor, mint olyan, mégis létezik, de a most mozikba kerülő film az ékes bizonyítéka annak, hogy bizony valószínűleg csak én vagyok túl elnéző. Michael Bully Herbig rendező a Manitu bocskora kapcsán egyszer már végighahotáztatta egész Germánföldte, és bár sok helyütt (többek között nálunk is) bemutatták azon kívül is, máshol rekeszizomrángás helyett inkább heveny horkolást váltott ki a nézőkből.

Sissi legendája
Bár a magyar televízió sem szűkölködött régebben a Sissiről szóló filmek ismétléseiben, ám valószínűleg sehol sem vagyunk ebben a németekhez vagy az osztrákokhoz képest. Arrafelé bizonyos életkor után bárki kívülről fújja a Sissi-mozik összes jelenetét, így egy paródia még ötven év késéssel is találhat meleg fogadtatásra. A rajzfilmes forma még határozottan jó ötlet volt, viszont az már kevésbé, hogy a rendező az utóbbi idők amerikai paródiamozijait (Superhero Movie, Csajozós film) vette követendő példaként. Ennek értelmében jó néhány film és sorozat (Baywatch, King Kong) megidéztetik, de általában egyszer sem jutnak túl a seggre esős poénok szintjén.

Summa
A "felnőtt animációs film" kifejezésről általában az ember gyerekkorában az előle a szülők által jó alaposan elrejtett Hókefélke és társai jutnak eszébe, de a címkéhez elég csupán az is, hogy az alkotók ne kedveskedjenek semmi aranyossal a kisebbeknek. A Lizi & Yeti - Egy király sztori ott lő igazán mellé, hogy nem csak a gyerekek számára értékelhetetlen, hanem egészen infantilis humora miatt a felnőtt nézők számára sem szerethető.

Kinek ajánljuk?
- Németeknek.
- Az utóbbi idők amerikai paródiamozijai kedvelőinek.

Kinek nem?
- Nem németeknek.
- Az utóbbi idők amerikai paródiamozijaitól irtózóknak.