A trendi zakó diadala

(Moliére: Tartuffe - Katona József Színház)

Az uralom képviselője selyemnyakkendő-szavaival behálózza a családot. Cléante piros sálját igazgatja. Némán toporog tornacipőjében, a történtekről leszegett fejjel nem vesz tudomást. A hajdani rezonőr naftalin szagú szavai - melyeket képzelt ellenségeinek tartogatott - a mindenható és jóságos hatalom előtt végleg elvesztik létjogosultságukat. Ez hát a trendi zakó diadala a horgolt pulcsi felett. Cinikus színházi pillanat.

Moliére józan észt képviselő figurája Zsámbéki Gábor értelmezésében a talajt vesztett, jelen után kapkodó topis ötvenessé torzul. Bármelyik rendszerváltás legfőbb áldozata lehetne. Még zsigereiben hordozza az ősi ellenszegülést, nekivetkőzve győzködi az értetlenkedőt. A kizökkent világ újfajta értékrendjét azonban már csak impotensen figyeli. (Kérjük, kapcsolják ki mobiltelefonjaikat! (...) köszönjük.) Avas elveit - melyek beférnek egy szotyihéjba - még a szürke galamb, Orgon se csipegeti, inkább éhen döglik.

A családfő saját korlátoltságát - mintha csak kabátja lenne - nap mint nap magára ölti. A nyakig gombolt, szűk, poros-szürke ruha alatt nyakig gombolt, szűk, poros-szürke ember feszül. Beszáradt cipőpasztás tubus, akin mindenki még présel egy utolsót. Édesanyja, Pernelle asszony divatjamúlt elveit - akárcsak táskáját - akkor cseréli le, mikor annak már leszakadt a füle, és tartalma (ha volt neki) ripityára tört a padlón. Ilyenkor a végső megoldás az zötykölődő bőgicsélés.

A nyegle Mariane legfeljebb fodros-bodros ruhájába bírja belepityeregni szíve fájdalmát, Damis pedig csak szerelmetes mostohaanyja előtt heveskedik izomszagú bőrjakójában. Elmira az egyetlen, aki nem válik nevetségessé. Tartása van, amit Tartuffe leleplezésekor azonban ruhadarabonként kell lenyúznia magáról. Zsámbéki keze alatt fehérneműig vetkőzik a Moliére-i figura.

Ebben a közegben az egyetlen ember, aki egy lépcsőn állhat egy rendőrhadnaggyal, Tartuffe. A pimasz gonoszság minden korban és rendszerben jól jöhet. Így hát semmi megaláztatás, semmi bilincsbe verés. Az öltönyösök kezet szorítanak. A trendi zakóhoz divattól függetlenül mindig passzolni fog a koldus maskara és a könnyen forgatható köpönyeg.