Advent első hétvégéje jó programokat ígér

Elkezdődik a "nagyüzem", megnyit az összes adventi vásár a városban, kigyúlnak a fények, és közben jó animációs és izraeli filmeket is nézhetünk. Hétvégi programajánló.

7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál - Művész mozi, Puskin mozi, november 28. - december 2.


November utolsó, december első napjaiban a Művész és a Puskin mozikban több mint húsz filmre és számos kísérőprogramra, beszélgetésre ülhetnek be az érdeklődők. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Izraelből és Magyarországról. A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. Család, szerelem, vallás, gasztronómia, kultúra, bosszú, bánat, csalódás és még rengeteg téma lesz a 20-nál is több filmet bemutató fesztivál palettáján.

16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál - Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet, Lengyel Intézet, Három Holló Kávéház, november 28. - december 2.


Az Anilogue fesztiválra meghívást kapott minden olyan animációs film, amelyet a világ bármely pontján az elmúlt évben felállva tapsolt meg a közönség. Az idén tizenhatodik évadába lépő budapesti animációs seregszemlét egy legendás francia rendező, a Kirikou figuráját megalkotó Michel Ocelot személyesen nyitja meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, és egyúttal bemutatja a pesti nézőknek legújabb munkáját. Az Anilogue szervezői idén 300 animációs rövidfilmet és 10 egész estés filmet válogattak be a legjobbak közé, köztük Mamoru Hosoda legújabb filmjét, a Mirait. A nemzetközi fesztivál vetítéseit és kísérőprogramjait az Uránia Filmszínházban és városszerte több helyszínen, többek között a Francia Intézetben, a Lengyel Intézetben és a Három Hollóban tartják. Az Anilogue fókuszában idén Olaszország, Horvátország és Szlovénia állnak: a budapesti közönség idén az Adriai-tenger országaiban termett animációs filmekből kap gondosan válogatott ízelítőt.

Advent Óbudán 2018 - Óbudai Fő tér, Szentlélek tér, november 30. - december 23.


Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér! Az ’Advent Óbudán’ elnevezésű nagyszabású rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermek programok, kézműves vásár, valamint ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja a látogatókat november 30-tól december 23-ig.

I. Jótékonysági Sütés - Főzés Újlipótvárosban - Szent István park, december 2.


Több mint százan fogtak össze, és a 2018. évi XIII. kerületi Partnerkártyára kapott önkormányzati 2 ezer forintos utalványukat, illetve sokuk magánadományát közösen arra használják, hogy az ünnepi időszak első vasárnapján közösen főzzenek egyet. Az ebédre és a tucatnyi desszertre, süteményre meghívnak mindenkit, akik "megvásárolva" a "menüt", a legrászorulóbb, gyermeküket otthon ápoló 13. kerületi családokat támogatják majd. Idén őket, jövőre remélhetőleg másokat.

Advent a Várkert Bazárban – Várkert Bazár, december 2-23.


Ingyenes családi és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, koncertek, kortárs iparművészeti vásár, adventi gyertyagyújtás, élő betlehem a Várkert Bazárban az adventi vasárnapokon. Napközben Kolompos együttes, Meseerdő Bábszínház, Klárisok zenekar, Netz produkció, Grimm-busz Színház, Kárász Eszter és az Eszter-lánc, Maszk bábszínház, majd esti programok, koncertek.

dr Máriás: Magyar Nemzeti Festészetet! - A38 Hajó, november 27. - december 9.


Nemzetünk Nagy Unortodox Harcából a kortárs művészek sem maradhatnak ki. Ezért drMáriás azt a nem kis feladatot jelölte ki magának, hogy a kor krónikásaként számos különös portréképpel örökítse meg napjaink egyik-másik különös eseményét, élményét, hangulatát annak meghatározó szereplői ábrázolásával.