Ahová a CIA keze beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad

Szeretjük a titkos dolgokat. Azoknál már csak azt szeretjük jobban, ha a titkosítást feloldják. A CIA: titkosítás feloldva című dokusorozat a közelmúlt néhány olyan eseményéről mondja el az igazságot, amelyekben vastagon benne volt az amerikai titkosszolgálat is.

Persze ezek közül a legjobban mindenkit a terrorizmus izgat, hiszen ez a legaktuálisabb és legégetőbb kérdés. A sorozat bőven foglalkozik az iszlamista terrorizmus fokozatos térnyerésével, és ez alatt nemcsak 9/11 értendő, hanem az azt megelőző kenyai és tanzániai robbantások is, amelyek szintén az Al-Kaidához köthetők, és előre jelezték, hogy valami nagyon rossz van születőben. Nyilván egy ilyen sorozattól sem várható, hogy a CIA minden lapját felfedje, elégedjünk meg annyival, hogy meglepően kritikus a sorozat az amerikai titkosszolgálat akcióival szemben. Persze nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire profi szakemberek, és hogy mennyit dolgoznak és így tovább és így tovább, de megtudhatjuk azt is, hogy Szomáliában teljesen hülyére vették az ügynökeiket, mikor információt akartak vásárolni, és hogy a CIA berkein belül csak egy szűk team vette igazán komolyan Oszama Bin Ladent.

Arra nagyon jó ez a dokumentum sorozat, hogy bepillantást nyerhessünk, hogyan is zajlik manapság a titkosszolgálati munka, amikor izmos James Bondok helyett inkább millió éles eszű elemzőre van szükség. Azoknak is nagyon ajánlott, akiket érdekel, hogyan is kapott egyre nagyobb erőre az Al-Kaida a Közel-Keleten, még az ISIS előtti időkben. Rendkívül tanulságos, és a mai helyzethez képest szinte békés állapotok voltak azok a 90-es évek. A mai részben épp erről lesz szó, azaz az Oszama Bin Laden utáni hajszáról, melynek során rengeteget hibázott mind a CIA, mind az amerikai kormányzat.

Persze a szériának epizódjai nemcsak a közel-keleti terrorizmust taglalják, vannak itt más csemegék is: megtudhatjuk, hogyan ölték meg Kadhafit, hogyan zajlott az Argó-akció, hogyan folyt hajtóvadászat Che Guevara után az őserdőben, és hogyan próbálták eltenni láb alól Fidel Castrót.
Csupa ínyencfalat! Jó étvágyat hozzá!

CIA: titkosítás feloldvaSPEKTRUM, Vasárnap, 23:00