Amerikából jöttem

  • Lac / PORT.hu

A különféle válságok elől korábban is szokás volt a mozikba menekülni, hogy az ember elfeledje búját-bánatát, de ezt a célt régebben főleg a romantikus vígjátékok és a fantasyk tudták szolgálni. A tavalyi év bizonyította, hogy a magyaroknak búfelejtésre a musical műfaja való.

Dalolva vigad a magyar

Persze a musicalek reneszánsza nem a Mamma Miaval vagy a High School Musical sorozattal jött el, hiszen pár évvel korábban a Moulin Rouge vagy a Chicago is learatta a babérokat, de mivel az utóbbi filmek inkább tragikus/drámai hangvételűek voltak, esélyük sem volt akkora közönségkedvenccé válni, mint a tavaly érkezett utódaiknak. A Fenyő Miklós slágereire építő Made in Hungária is ezt a jókedvű vonalat viszi tovább, méltó örökösévé válva a Greasehez hasonló danolászó klasszikusoknak, és már a premier előtt garantálható, hogy újra divatba hozza a jampec életérzést Magyarországon, de ennél soha rosszabb ne történjen.

Miki, Röné és a többiek

A Made in Hungária a nagy sikerű színházi előadást alapul véve meséli el Fenyő Miklós fiatalságának történetét, amiben persze jóval több a fikciós elem, mint a valóságos, de mivel nem életrajzi filmről beszélünk, ezt eszünk ágában sincs számon kérni rajta. Egy hasonló mű esetében a cselekménynél, vagy a sztori eredetiségénél sokkal fontosabb, hogy látványosak legyenek a koreográfiák, tempósak legyenek a dalok, jól énekeljenek a szereplők, és valahogy sikerüljön eltalálni azt a könnyed-vidám hangulatot, ami után a néző úgy érzi a moziból kifelé jövet, hogy ha csak másfél órára is, de minden gondját-baját maga mögött hagyta. Filmünk az előbb felsorolt kritériumoknak tökéletesen megfelel, sőt annak köszönhetően, hogy a szocializmus idején játszódik, és a jelmez- és díszlettervezők bravúros munkát végeztek, a szocreál hangulat leginkább a Csinibabára emlékeztet.

Summa

A korábban inkább gyengébb filmjeiről (pl. Idegölő) ismert Fonyó Gergely igazán kellemes meglepetést okozott új mozijával, ami nemcsak méltó a tél olyan nagy magyar sikerfilmjeihez, mint a Valami Amerika 2 vagy a Kaméleon, hanem megkockáztatjuk, hogy még jobb is náluk. Persze a Made in Hungária sem hibátlan munka (a sztori olykor döcögős, és akad egy-két kevésbé tehetséges szereplő), de az összhatás mellett minden apró bakija könnyedén megbocsáthatóvá válik.

Kinek ajánljuk?
- Minden jampecnek, aki ott szokott tombolni a Fenyő Miklós koncerteken.
- Akik a hideg téli napokon egy kis nyarat szeretnének a lelkükbe csempészni.

Kinek nem?
- Aki falnak rohanna Fenyő Miklós slágereitől.
- Aki nem szereti, ha egy filmben csak úgy dalra fakadnak a szereplők.

8/10