Best of Kevin Costner

Képzeljék, Ryan Reynolds tudatát beépítették a notórius bűnöző Kevin Costner testébe, aki így menti meg a világot a Beépített tudat című thrillerben, de Costner ennél sokkal, de sokkal többre is képes!

Aki legyőzte Al Caponét  (1987) 

Costner ekkor néhány sportfilmnek és a Nincs kiút című Pentagon-thrillernek köszönhetően már befutott színész volt, de még nem sztár, de ezzel a Brian De Palma rendezte és David Mamet írta gengszterfilmmel minden megváltozott. Igaz, itt nincs abszolút főszereplő, csapatmunkáról van szó, bár az Al Capone lebuktatására összeverbuvált csapat főnöke tényleg Costner, de ott van mellette Sean Connery veterán zsaruként – Oscart is kapott a szerepért -, valamint Andy Garcia és Charles Martin Smith, ellenükben pedig Robert De Niro. A film akciójelenetei a maguk korában fantasztikusnak számítottak, mára már kevésbé tűnnek hatásosnak, de tény, hogy Costner bőven megállta a helyét a többi nagyágyú mellett, igaz, egy olyan szerepben, amivel kissé be is skatulyázta magát, az igazság rezzenéstelen arcú, humortalan, de sosem könyörtelen bajnokaként. Gengszterosztag címmel pár éve készült egy kvázi remake a filmből – teljesen felejthető.

A Port.hu értékelése: 8.6

Farkasokkal táncoló (1990) 

Ma már kevésbé ismert tény, hogy milyen óriási kockázatot vállalt Costner a három órás, javarészt lakota nyelven forgatott film elkészítésével, finanszírozásával és rendezésével, sőt, ő maga is majdnem a gerincét törte egy lovasbalesetben és a saját pénzét is kockáztatta, de végül neki lett igaza. Az indiánok mellé álló, életvitelüket is elsajátító polgárháborús katona történetét feldolgozó film hét Oscar-díjat kapott, a legjobb film kategóriában a Nagymenőket verve meg, egy rakás pénzt hozott, és sokak szerint sikeresen élesztette fel a western halódó műfaját. Igaz, bizonyos részeket más rendezett, a látványos bölényvadászat például Kevin Reynolds munkája, de ez önmagában nem szokatlan dolog Hollywoodban, Costner pedig földmutyi gyanúba keveredett, miután tiszteletbeli indiánná avatták, a négy órás rendezői verzió pedig állítólag nézhetetlen, de a Farkasokkal táncoló így is klasszikus maradt.

A Port.hu értékelése: 9.1

Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991) 

Kevin Reynolds rendező és Kevin Costner gyakorlatilag együtt indultak el pályájukon, első közös munkájuk a mára már elfeledett Fandango volt még 1985-ben, de minap is együtt dolgoztak a A Hatfield - McCoy viszály sorozaton, Costner nagy bukását, a Waterworldot is Reynolds csinálta, a legjobb közös munkájuk pedig kétségkívül a Robin Hood, a tolvajok fejedelme. Ahogy a Farkasokkal táncoló megidézte a nagy western klasszikusokat, ez a film visszahozta a kosztümös kalandfilmet varázsát: van benne kaland, varázs, szerelem, némi egzotikum Morgan Freeman révén és némi árulás Christian Slater részéről, de a show kétségkívül Alan Rickman lopja el, aki mintha egy másik film forgatókönyvét kapta volna meg és menet közben improvizálna, de pont ezért olyan szórakoztató. Costner frizuráját ugyan mai szemmel nézve nehéz megérteni, talán ezért is kapott Arany Málna-díjat, de szép párt alkottak az azóta eltűnt Mary Elizabeth Mastrantonióval. 

A Port.hu értékelése: 8.9

JFK - A nyitott dosszié (1991)  

Sokak szerint ez Oliver Stone legjobb filmje – de mindenképpen a legjobb „elnökös” munkája - és Kevin Costner legnehezebb, legérettebb alakítása. Igaz, ehhez sokat kellett a színészen öregíteni, szemüveget kapott és ősz hajat, mint Jim Garrison, aki a Kennedy gyilkosság elvarratlan szálait akarja kibogozni, természetesen a megannyi lehetséges verzió közül a rendező változatát erősítve. Garrison az, aki végigvezeti a nézőt a történteken, bemutatva az összes, vagy majdnem összes összeesküvés elméletet, néhányat ki is zárva, majd egy bírósági jelenet során ő foglalja össze az addigi fejleményeket, és lehet, hogy a Stone által felvázolt elmélet nem győzött meg mindenkit, de Costner alakítása hibátlan. Az ő eszköztára mindig is rendkívül szűk volt, az általa játszott karakterek sem voltak változatosak – itt mintha az Aki legyőzte Al Caponét rendőrének idősebb verzióját hozná -, de amit bevállal, azt lelkiismeretesen végig is csinálja, és itt olyanokkal szemben állja meg a helyét, mint Tommy Lee Jones, Donald Sutherland vagy Jack Lemmon. 

A Port.hu értékelése: 9.4

Tökéletes világ (1993) 

Sokáig tartott, mire Kevin Costner rászánta magát, hogy életében először negatív főhőst alakítson, de nyilván sokat segített a döntésben, hogy a filmet egy igazi színészlegenda, Clint Eastwood rendezte. Ő eredetileg nem jelent volna meg saját filmjében, de Costner rábeszélésére mégis elvállalta annak a seriffnek a szerepét, aki az embervadászat vezeti a Costner által játszott szökevény Butch Haynes után. Haynes egy igazi rohadék, de okos és nem kockáztat semmi, ezért túszul ejt egy kisfiút, akivel elindulnak Texasból Új-Mexikó felé, és a gyerek ugyan kiszámítható módon jó embert farag a hétpróbás bűnözőből, de a megtett közös út élvezetes és izgalmas. Costner jól látható élvezettel hozza a figurát és vetkőzi le a régóta hordott jófiús modorosságokat – még akkor is, ha a film végére (újra) pozitív hőssé válik maga is. Bár a Tökéletes világ nem lett akkora kasszasiker, mint Costner korábbi munkái, a kritikusok agyondicsérték.

A Port.hu értékelése: 9.2

Fegyvertársak (2003) 

Costner eleddig három filmet rendezett, és ezek közül kettő lett igazán ismert: a farkasokkal táncoló a hatalmas sikere, a Jövő hírnöke pedig jókora bukása miatt, a harmadikat viszont többnyire elfelejtették, pedig talán a Fegyvertársak sikerült a legjobban. Ismét a vadnyugaton járunk – Costner közben szerepelt a teljesen korrekt Wyatt Earpben is -, de az igazi főszereplő  Robert Duvall, a kiöregedett cowboy, aki még mindig hisz a tisztességben és az emberi szabadságjogokban, és így kerül összetűzésbe társaival egy kisváros marhabárójával. A leszámolás elkerülhetetlen, és ezt már Costner vezényli le, mint valami igazi gyilkológép, és ez a műfaj egyik leglátványosabb végső összecsapása – tessék már csak ezért is megnézni. Ami Costner alakítását illeti, kellemesen visszafogott és cizellált, igazi meglepetés tőle.
 
A Port.hu értékelése: 8.7