Csütörtöki programtippek

Április első napján is igen változatos programok tekintetében. Színházi előadások (gyerekeknek is), koncertek, tárlatvezetések és előadások lesznek terítéken. Böngésszetek bátran!

Kolibri Színház: Emma csöndje

Online, április 1., 8h

Az előadás – amellett, hogy érinti a környezetvédelem és a klímaváltozás égetően aktuális kérdéseit – egy különös kislány történetén keresztül mesél az egyén felelősségéről, a barátságról és a bátorságról a kisiskolás korosztálynak.

Karaván Színház: Banyamesék

Online, április 1., 10h

A „Banyamesék” c. élőzenés, bábos mesejátékot óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlják. Az előadás keretében három, rövid népmesét láthatnak a gyerekek. A meséket bábok segítségével, paraván nélkül adják elő a színészek, akik mimikájukkal és játékukkal teszik színesebbé a humoros előadást.

Online tárlatvezetés: Dürer kora

Online, április 1., 15.45h

Megismerkedhettek Albrecht Dürerrel, a sokszorosított grafika mesterével, és a kortársakra gyakorolt hatásával. A tárlatvezetés összefoglalja a legfontosabbakat, felnagyítja a részleteket, rávilágít az összefüggésekre. Nem a kiállítótérből jelentkezik be a tárlat, de az előadás az élő vezetésekhez hasonlóan interaktív. Az online tárlatvezetés leginkább vetített prezentációra emlékeztet.

Utazás a japán szimbólumok világába!

Online, április 1., 17h

A Japánba érkező turistáknak meglepő és szokatlan lehet a színes, vizuális ingerek halmaza, amelyeknek nagy részét szimbólumok ezrei alkotják. Nehéz eligazodni közöttük, értelmezni őket és a hozzájuk fűződő kulturális szokásokat tisztelettel kezelni. Ennek a különleges, hagyományokkal és hiedelmekkel átszőtt "titkosírásnak" az útvesztőjében segít eligazodni Tóth-Vásárhelyi Réka.

Időmodellek. Online tárlatvezetés az Időgép című kiállításban

Online, április 1., 18h

"A hétköznapi és a történelmi idő linearitásához illeszkedve gondolkodunk, tervezünk élünk. Múlt, jelen, jövő. Ez a természetesnek vett, reális idő a művészeti megközelítésekben elveszíti mindenek feletti érvényességét, és azt láthatjuk, hogy egyes művészek megfogalmazásában az idő számos új formát, rendszert, kívülállóságot, párhuzamot, objektív és szubjektív valóságot képes ábrázolni." A vezetést tartja: Dabi-Farkas Rita múzeumpedagógus.

Kolibri MobilMesék

Online, április 1., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Ellery Lloyd: Képkockák. Online könyvbemutató

Online, április 1., 18h

Különböző kérdéseket boncolgat a Képkockák című izgalmas és formabontó krimi kapcsán Kiss-Pálvölgyi Lídia a kötet szerkesztőjével és Parák András pszichológussal, coachcsal.

Balázs József-Horváth Cintia-Komjáti Áron

Online, április 1., 18h

A világhírű Balázs Elemér Group három muzsikusa "kamarázik" az iFben. Közreműködik: Horváth Cintia (ének), Balázs József (zongora), Komjáti Áron (gitár).

Oláh Kálmán szóló zongoraest

Online, április 1., 18h

Oláh Kálmán "a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitűnőbb előadóművésze". A koncertet itt tudjátok követni. 

Belvárosi Színház: Valódi hamisítvány

Online, április 1., 19h

Stephen Sachs amerikai szerző vígjátékát hihetetlen sikerrel játsszák a világon mindenütt, és most magyarul is látható ez a végtelenül szórakoztató, lebilincselő darab, ami igazi jutalomjáték két olyan sziporkázó humorú, zseniális színésznek, mint Hernádi Judit és Kern András.

Tündérvese – OMC live session

Online, április 1., 19h

Az alter-metált játszó Tündérvese magyar nyelven egyesíti a latin-keleti őrületet a stoner-grunge mocskával. Második nagylemezük idén várható, most pedig rendhagyó streamkoncertet adnak nektek az OMC csatiján. Ne hagyjátok ki! A stream ingyenes, csak kattints erre a linkre április 1-én este 7-kor és már indul is.

Pesti Magyar Színház: Házasságon innen, házasságon túl

Online, április 1., 19h

Férfiak és nők, férjek és feleségek, barátok és barátnők. A téma örökzöld: a boldogságot keresi mindenki. Aki még innen van, belülre vágyik, aki benne van, másfelé kacsingat. Recept nincs, igen, mindenki másképp csinálja. Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabja ellenállhatatlan iróniával tart tükröt elénk. Ki a hibás, ha torz a tükörkép?

Szigligeti Színház: Csoportterápia

Online, április 1., 19h

Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik egy csoportterápiára. Kezdetét veszi az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos? Vígjáték a lélekről, esendőségről, vágyakozásról, útkeresésről….azaz rólunk.

HolddalaNap // Világ-Virág Estek

Online, április 1., 19h

A keresztút állomásait járják végig lélekben népi nagyböjti énekekkel. Népünk többszáz éves énekei, archaikus népi imádságai, népénekei nagyon mélyen bevezetnek a szenvedéstörténet szívébe. A nagyböjt csendjében képekbe öltözött, hangba költözött a szenvedés piros rózsája. Hogy aztán szárba szökkenhessen a Húsvéti öröm! A koncertet a Gazdagréti Református templomból közvetítik. 

Móricz Zsigmond Színház: Castel Felice

Online, április 1., 19h

1958. A Castel Felice óceánjáró fedélzetén összezsúfolódott 1400 kivándorló között nyolc magyar is utazik, valahol Európa és Ausztrália között, úton az ismeretlenbe, ahol sokadmagukkal neki kell fogniuk új életet kezdeni. Hamvai Kornél érdekfeszítő történelmi krimijét – mely egyszerre szól szerelemről, üldözésről, hazaszeretetről és megbocsátásról – a nyíregyházi teátrum 2017-ben a Junior Prima-díjas Göttinger Pál rendezésében állította színre.

A kereszt alatt - szcenírozott oratórium

Online, április 1., 20h

Ha az évkör ünnepeire gondot fordítunk, sokat teszünk azért, hogy otthon érezzük magunkat a világban. Ennek szellemében, 2021 húsvétjában egy különleges előadással készül a Térszínház társulata, amely Szűz Mária fájdalmát helyezi a középpontba, innen a cím: A kereszt alatt.

Örkény Közeli 1. – Vidékről Budapestre - online beszélgetéssorozat

Online, április 1., 20h

Az Örkény Színház új online programsorozatra készül tavasszal. Az SZFE televíziós műsorkészítő hallgatói beszélgetnek a társulat tagjaival. Pályakezdés, beilleszkedés nehézségei, külföldi szakmai esélyek, családi hagyományok ereje és természetesen maga az SZFE-ügy is szóba kerül. "Ahogy mi látjuk, ahogy ők látnak minket." Tartsatok velük!

Az én békém öröme - A Pannon Filharmonikusok húsvéti ünnepi hangversenye

Online, április 1., 20h

Hagyományosan kórusos koncerttel kedveskedik a Pannon Filharmonikusok a húsvéti várakozás időszakában a közönségnek. A mostani járványhelyzet a karácsonyihoz hasonlóan azonban most is különös, rendhagyó műsorra ad lehetőséget: ez a hangverseny ugyanis kórus nélkül, ugyanakkor két ragyogó énekes szólistával kerül megrendezésre, sőt, egy szimfónia is helyet kapott a műsorban.

Nyitott Műterem #16 - Kiss Adrian

Online, április 1., 21h

A sorozat tizenhatodik eseményén, április 1-én Kiss Adrian műtermébe "látogatunk" el Török Krisztián független kurátor, író vezetésével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.