David Lynch múzsája ma koncertet ad a Dürerben

Chrysta Bell olyan, mintha direkt David Lynchnek teremtették volna, a megtestesült femme fatale, aki búgó hangon énekli a rendező számait, és FBI ügynököt játszik az idén visszatért Twin Peaksben.

“Amikor először láttam énekelni, úgy éreztem olyan, mintha az űrből érkezett volna, és ő volna minden idők legcsodálatosabb földönkívülije” - nyilatkozta róla David Lynch, akit a kilencvenes évek végén ismert meg jazzénekesként és feltörekvő színésznőként. Az azóta eltelt időben két közös albumot adtak ki, és a most 39 éves Chrysta Bell erre úgy tekint, mint egy 19 évig tartó castingra.

 

 

Azt mondta, hogy bízni sosem mert benne, de végül mégis szerepet kapott a visszatérő Twin Peaksben. Ráadásul nagyon fontos szerepet, ő játssza Tamara Preston FBI-ügynököt, aki bizonyos értelemben Cooper ügynök utódja. A karaktere Mark Frost könyvében központi szerepet kapott, de ezt az énekesnő csak a forgatás után olvashatta. Sőt, a teljes forgatókönyvet sem kapták meg, mindenki csak a saját sorait és azoknak a közvetlen előzményét ismerhette meg. Így maga a forgatás is nagyon misztikus volt, és a szereplők a bemutatóval egy időben érthették meg teljesen a történetet és a benne játszott szerepüket. Kivéve Kyle MacLachlant, aki egyedüliként elolvashatta előre az egész forgatókönyvet.

 

A kilencvenes években a Twin Peaks összenőtt Julee Cruise hangjával, aki többek között a hipnotikus főcímdalt, az ikonikus Fallingot énekelte. Ezt a 2017-es folytatásban is megtartották, és tisztelete jeléül Chrysta Bell maga is felénekelt belőle egy verziót. Egyébként Julee Cruise is járt Magyarországon, 2011-ben az A38-on facsarta ki a megjelentek szívét a semmihez sem hasonlítható énekstílusával. 

  

Mielőtt Chrysta Bell találkozott volna a Twin Peaks rendezőjével, Texasban élt és a 8½ Souvenirs nevű dzsesszegyüttesben énekelt franciául, olaszul, spanyolul és angolul. Egy ügynök látta meg benne azt az előadót, aki David Lynchet biztosan megihletné, és ez be is jött, mert már az első találkozás napján elkezdtek közösen számot írni.

 

A két közös albumukat az álompop műfajba sorolják, de emellett az énekesnő idén kiadott egy saját albumot We Dissolve címen, ami szintén ezt a sötét és érzéki hangulatot képviseli. Az NME nevű zenei lap szerint olyan, mintha Lana Del Ray énekelné Serge Gainsbourg dalait. Budapesten november 19-én lép fel a Dürer Kertben.

 

 

Az énekesnő David Lynch-hez hasonlóan a transzcendentális meditáció művelője. “Mindenben, amit tesz, van egyfajta elegancia - nyilatkozta a rendezőről a Vanity Fairnek. - Részben a meditáció segíti abban, hogy nyugodtan kezelje a dolgokat. Nekem biztos nem sikerült volna a zenélést, a kiadóvezetést, a színészkedést és a turnét egyszerre csinálnom enélkül. Amikor már nagyon az őrület határán állok, akkor úgy vagyok vele, hogy most vagy beveszek hat nyugtatót, vagy nekiállok meditálni. (...) Amikor arra gondolok, hogy meg tudom csinálni, akkor az sikerülni is szokott, és nagyon nagy dolog, hogy így tudok bízni magamban. Talán ebben Tammy is benne van, és ő segít engem.”  

 

Forrás: Vanity Fair