Douglas ennyire perverz még sose volt

Vannak jó romantikus vígjátékok és vannak nagyon rossz romantikus vígjátékok. Aztán ott van még az Excsajok szelleme is.

A romantikus vígjáték nevű zsáner feladata az - legalábbis a forgalmazók szerint mindenképpen -, hogy a célközönség, azaz a 14 éven felüli tinicsajok és negyvenes vénlányok, valamint a kettő közötti réteg berángassa magával a partnerét a moziba. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, kell két húzónév, két olyan arc, akikről el tudjuk képzelni, hogy szerelmesek lesznek egymásba, aztán meg elkúrják, de csak a 92. percig, mert akkor megint egymásba habarodnak, és szólhat a diadalittas hegedű. Ez van, amikor sikerül (Harry és Sally), és van, amikor meg nem, mint például most.

Az Excsajok szelleme című keserédes vígjátékban a nőket a fogpasztamosolyáról, kockahasáról és bugyinedvesítő délies dialektusáról ismert Matthew McConaughey feladata bevinni a mozikba, a faszikat meg vagy a csajuk, vagy Jennifer Garner kellene, hogy a székhez szögezze. De az Alias című tévésorozatban tökös kémnőt alakító, kissé baltaarcú Garner ehhez kevés. Egy fogak között szűrt ha fel mersz állni, egy hónapig nem dughatsz meg sokkal hatásosabb lenne, mint Ben Affleck nejének mosolya. Sajnos mindketten ahhoz a kategóriához tartoznak, akiknek majdnem összejött Hollywoodban, nem sok hiányzott a következő lépcsőfokhoz. McConaughey lehetett volna akár az új Brad Pitt, Garner meg Julia Roberts, de valahogy megbicsaklott a karrier, és most ilyen ótvar filmekben kell haknizniuk.

Amikor Charles Dickens megírta a Karácsonyi éneket, eszébe sem jutott, hogy lesz egyszer egy idióta forgatókönyvíró, és egy nemtörődöm rendező, aki egy nyilvánvalóan vak kecske irányítása alá delegált szereplőválogatás után a könyvét megerőszakolja. A történet egy hímsoviniszta gyökérről szól, aki a nőket csak arra tartja, hogy megdugja, majd eldobja őket, és mindezért természetesen egy nő, A NŐ a hibás, aki annak idején, egy gimis bálon nem rántotta le a fiúvécében, hanem smárolt egyet a suli focicsapatának kapitányával, hogy a klisé Kisázsia méretűvé dagadjon.
hirdetés

Connor Meade (hősünk) ezt követően megdug vagy ezer nőt, akiket mind egyformán leszar az aktus után, de amikor elmegy az öccse esküvőjére, és saturészegre issza magát, megjelenik neki a nagybátyja szelleme (Michael Douglas ennyire perverz állat még soha nem volt), majd pedig három másik (nők, még jó), akik megmutatják neki a múltját, abból is azt, hogy egészen pontosan mikor vált gyökérré, a jelenét, és a jövőjét, amiben (soha nem találnák ki) egyedül fog megöregedni és meghalni, csak a tesója, az örök lúzer áll a sírja mellett, természetesen ő is magányosan, mert a szellemekkel való társalgás közben Connor arra még kerít egy kis időt, hogy az egész esküvőt szétcsapja.

Innentől kezdve a proverbiális majmok is megírhatnák a film végét, Connor megjavul, Jenny beleszeret, az esküvő megtörténik (ezzel együtt az öcsi lúzer marad), a vőlegény három geek kollegája, akiket meghívott az esküvőre, megdugja a három koszorúslányt, mert ez már csak így meg arrafelé, Amerikában, itt a menyasszony barátnői mind léha ribancok, akik az esküvőre csak és kizárólag azért mennek el, hogy valaki istenesen megdöngesse őket. Legalábbis a forgatókönyvírók szerint.

Ami poén van a klisékből összefércelt filmben, azt az örömapát alakító Robert Forsternek köszönhetjük, bár a szerepe neki sem egy nagy truváj, de legalább jókat szól be, a pohárköszöntője például a második legviccesebb a Négy esküvő, egy temetésen elhangzó után.

McConaughey kifejezetten ijesztő macsóként, az arca nem napbarnított, hanem krémsárgított, már ha van ilyen szó. Garner pedig olyan undorral alakítja a szerepét, hogy még a mellettem ülő, ránézésre úgy 17 éves kiscsaj is megjegyezte, hogy ezek az életben nem fognak dugni, vagy csak nagyon beszakadva.

A koronát a filmre az utolsó jelenetsor egyik szösszenete teszi fel, az, amiben a híres pinabubus, Rod Evans jelmezét magára öltő Michael Douglas egy 16 éves lánnyal akar dugni, és közben láthatóan csorog a nyála. Aztán átszellemülten megjegyzi, hogy a szellemeknek mindent lehet, miért is ne? Ja, és a stáblista alatti extrajelenetek miatt nehogy bent maradjanak a moziban, mert nem viccesek. Sőt.