Elhunyt Lord Richard Attenborough

Vasárnap dél körül, 90 éves korában elhunyt Sir Richard Attenborough világhírű brit színész és filmrendező, a természetfilmes David Attenborough testvére.. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint A brightoni szikla, A Nagy szökés, a Jurassic Park, vagy a Gandhi; ez utóbbi két Oscar-díjat is nyert.

1923. augusztus 29-én született Richard Samuel Attenborough 1942-ben tűnt fel a vásznon egy Noel Coward film mellékszereplőjeként, és a következő harminc évben igazi filmsztár lett – egyike lett a legnevesebb brit előadóművészeknek. 1976-ban lovaggá ütötték, de ekkor már elege volt a színészkedésből, és abból, hogy mások utasításait kövesse. Rendezőként hitt abban, hogy jobbá teheti a világot, és ezt tükrözte leghíresebb filmje, az 1982-es, Ben Kingsley főszereplésével készült Gandhi is, amely összesen nyolc Oscar-díjat nyert.

Lord Attenborough utolsó éveire a feleségével egy idősek otthonába költözött, és néhány évvel korábban lezuhant egy lépcsőn, azóta tolószékkel járt. A rendező több mint harminc szervezetnek volt elnöke vagy igazgatótanácsának tagja, köztük olyanoknak, mint a Channel 4 tévécsatorna, a Royal Academy of Dramatic Arts, a Tate Gallery, vagy a Chelsea Futballklub.