Emmy-gála 2012

Szokás szerint idén is az HBO közvetítette itthon az úton-útfélen csak televíziós Oscar-díjnak titulált Emmy-díjak átadását. A végeredmény, a műsort és a díjak odaítélését tekintve is közepes lett.

A főműsoridős televíziós elismeréseket osztogató Emmy-gálát idén az ABC csatorna közvetítette Amerikában, ennek megfelelően pedig házigazdának Jimmy Kimmelt választották, aki a csatorna késő esti talkshow-jának, a Jimmy Kimmel Live!-nak a műsorvezetője. Kimmel híres arról, hogy műsorában szereti átverni az utca emberét és a hírességeket, arról pedig még híresebb, hogy jóféle paródiákat forgat ismert arcokkal. Éppen ezért nagy várakozással lehetett tekinteni az idei Emmy-gála elé. Sajnos súlyos csalódás lett a vége.

Például azért, mert hírességek közreműködésével mindössze a gála nyitójelenete készült, melyben pár sorozatsztár (Mindy Kaling, Connie Britton, Zooey Deschanel és mások) feltűnt ugyan, hogy helyrepofozza a műsorvezetőt, de azon kívül, hogy jó volt őket együtt látni, felejthető volt a start. Mint ahogy felejthető volt Kimmel meglepő módon bakizgatós nyitómonológja, amibe egyes összeesküvés elméletek szerint Jay Leno beépített poéníró emberei kontárkodtak bele. Kimmel csak sármját tudta hozzátenni pár felkonfnál, de neki még énekes-zenés produkcióra sem futotta, mint nemrég Jimmy Fallon esetében, mindössze a Twitterezőket átverő poénra, ami már elmondva is gyenge volt, nemhogy végrehajtva.

Azonban az Emmy-gála nem (csak) a műsorvezetőről szól, szerencsére a díjazottak nevét bejelentő és a díjakat átadó színészek közül nem egy jól használta ki a szűkre szabott idejét – elég csak Tina Feyre gondolni vagy Ricky Gervais-re, és gyorsan elfelejteni mondjuk Seth MacFarlane jelenését. A celebek egyébként pár jól sikerült köszönőbeszéddel is feldobták az estét (Julia Louis-Dreyfus és Amy Poehler beszédcseréje biztos, hogy emlékezetes marad), de a John Stewart-féle The Daily Show zsinórban tizedik szobrát megelégelő konkurencia igencsak erőteljes fellépése a díjazott ellenében is jópofa volt.

Az idei Emmy-gála minimális újítást és ötletet tartalmazott, nagyjából csak a tiszteletkörök lefutásából állt, melybe egy rövid filmecske a Totál szívásról, valamint egy Modern családos szkeccs ékelődött csak.

Persze ettől még lehetett szurkolni a jelölteknek és a díjazottaknak, főleg, hogy pár meglepetéssel sikerült feldobni a kategóriákat. Például sem a négyszer egymás után a legjobb drámának választott Mad Men – Reklámőrültek, sem a legjobb drámai főszereplő kategóriában zsinórban háromszoros győztes Bryan Cranston (Totál szívás) nem tudott címet védeni, s a díjak alapján akár azt is lehet mondani, hogy új királyt avattak a Homeland "személyében".

A tavaly indult sorozat már az első szezonjával jött, látott és győzött, azonban a formátuma miatt egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy jövőre is a jelöltek között fog szerepelni, ellenben a Mad Men – Reklámőrültekkel, vagy a Totál szívással, melyeknek mindenképp bérelt helye lesz. A komédiák mezőnyében semmi változás nem történt tavaly óta, a továbbra is az HBO-n is látható Modern család uralkodik, ezt ezúttal négy fontosabb díj megszerzése mutatja – jövőre talán főszereplői kategóriában is indulni fog színész a sorozatból, mert valahol furán veszi ki magát, ha a férfi komikus mellékszereplők hat jelöltje közül négy ugyanabból a sorozatból érkezik.