Ezt? Most? Minek?

Egyszer volt Stephenie Meyer és az Alkonyat. Minden tinilány könyvet olvasott (kérdés, hogy jó vagy sem...), és jöttek a mémek sorban, könyv alakban, majd megfilmesítették a könyvet. A trilógia végén hullám elcsitulni látszik, így aztán ki tudja, milyen megfontolásból, de Richard LaGravenese megtalálta magának Kami Garcia és Margaret Stohl négykötetes Gatlin-sorozatát.

A csapat

A rendező olyan forgatókönyvekkel a tarsolyában vágott neki ennek a fantasy-témának, mint A suttogó, A halászkirály legendája vagy a P.S. I Love You, filmjeinek nagy részét maga is rendezte. A szív hídjait lehet gyűlölni vagy szeretni, de egy biztos: maga a film már előre vetíti azokat a nagy, dagályos érzelmeket, amelyeket a Lenyűgöző teremtményekben is látunk.

A rendező-forgatókönyvíró az Alkonyat példáján halad: vegyél két helyes vagy szépnek mondható fiatal színészt, akiket még nem cincált szét a filmipar, hogy aztán a tinik az egekbe emeljék őket. Hogy jogosan vagy sem, az más lapra tartozik. Alden Ehrenreich eddig csak pár kisfilmet és egy-két tv-s beugrást írhat a CV-jébe. Ethan, az általa játszott karakter egy okos, már-már ravasz fiú. Ezeknek a kitételeknek Ehrenreich arca megfelel, színészileg nem nagyon tudjuk elemezni a teljesítményét. Egy biztos: a kor metroszexuális férfiideáljába belepasszol. Alice Englert neve is csak onnan lehet ismerős, hogy apja és anyja is filmes. Jane Campion már hozott egy Oscart a családba a Zongoraleckével, lánya már nem biztos, hogy idáig el fog jutni. Leginkább sötétbarna szemeivel és dióbarnára festett hajával hódít - a filmnek külön pikantériája, hogy az ugyanezzel a két eszközzel befutott Emmy Rossum a dilis unokanővér szerepében végre mutat némi színészi kvalitást...

A mellékszereplők összeállítása amúgy is parádés. Elsőnek mindjárt ott van a tévés sorozatokon és színpadon edzett, dörzsölt, többszörös Tony-díjas Viola Davis. Itt sem kell mást tennie, mint hagynia, hogy a tehetsége érvényesüljön. Aztán Jeremy Irons, aki a következő filmben - mert persze nyilván lesz folytatás - már nem szerepelhet, hiszen a nagybácsi a film végén feláldozza az életét az unokahúgért. Emma Thompson is kihozza a maximumot az anya szerepéből: a jelenetet, amelyben a virgonc Igéző belebújik egy szentfazék háziasszony bőrébe, tanítani kellene.

[img id=448906 instance=1 align=left img]A történet

A filmet leginkább fordított Alkonyatként írhatjuk le: a gesztenyeszín hajú, kirekesztett lány betéved a középiskolába, ahol ezzel felbolydul az élet. Ethan rájön, hogy ez az a lány, akivel hónapok óta álmodik, de nem tud mit kezdeni azzal, hogy ha Lena bedühödik, abba nemcsak beleremeg, hanem beletörik az összes ablak a suliban. Mégis vonzza a titokzatos lány, akivel szinte azonnal (talán két jelenet alatt) el is jutnak a csókig. De az a varázslat, ami a lányt körbelengi, nem hagyja nyugodni Ethant (ugye ismerős?), így aztán elmegy a lány házához, és folyamatosan kínos helyzetekben találja magát. A két fiatal sorsa elválaszthatatlanul összefonódik (ugye ismerős?): egy amulett kapcsolja őket össze, amelynek segítségével a polgárháborús borzalmakat, egy szerelmespár elválasztását élik át újra meg újra.

Csakhogy Lena és Ethan nem lehet egy pár, mert az átok (ugye ismerős?) elválasztja őket egymástól: ha Lena beszeret Ethanbe, akkor az a fiú biztos halálát jelenti. Lena ugyanis a 16. születésnapján megváltozik: vagy a sötétség vagy a fény fogja magához venni, így vagy gonosz vagy jó lesz halhatatlan élete végéig. És itt a probléma: ha a Ravenwood család tagjai halhatatlanok, hogyhogy Macon bácsi a végén mégis feláldozza az életét?

Lena persze rájön, hogy az átkot hogyan törheti meg: Ethan egy varázslat hatására elfelejt mindent. Aztán fél év múlva végre elhagyja a várost, ahol csak bedilizni vagy meghalni lehet - és persze az utolsó jelenetben, a város táblája után mindenre rájön, kivágja magát a kocsiból, és a semmibe üvölti: Lena. Vége csapó, főcím. Itt már annyira unatkozunk, hogy csak nyugtázni tudjuk: ennek is vége van.

A konklúzió

Egy azonban biztos: 12 és 16 év között minden fantasy-rajongó lány felteszi majd Alden Ehrenreich poszterét a falra, Robert Pattinsoné helyett, mert Pattinson lejárt lemez. És az is biztos, hogy a boltokban megnő a kereslet a gesztenyebarna hajfestékre - esetleg a színes kontaktlencsékre, de ez annyira már nem biztos. A sorozat magyar kiadója lehet, hogy kiadja a harmadik és negyedik kötetet is - de lehet, hogy nem véletlen, hogy kettőnél megálltak?

Kinek ajánljuk?
- Minden tinilánynak, szigorúan 12 és 16 év között.
- A nem befejezett filmek kedvelőinek.
- CGI-fanoknak.

Kinek nem?
- Jeremy Irons rajongóinak.
- Bárkinek, 16 év felett.
- A sablonos történetek ellenzőinek.

6/10