Ezt nézd meg! - Kabaré és erdélyi történet

Ha csak egyszer mész színházba a hónapban, az alábbi két darab egyikét nézd meg. Bábmusical Alföldivel és erdélyi bányatörténet, amin sírni és nevetni is lehet.

Kabaré (Budapest Bábszínház, r: Alföldi Róbert)

Sokaknak már maga a műfaj is furcsa lehet: bábmusical. Ha bárkinek egy szemernyi kétsége lenne afelől, hogy a Budapest Bábszínház véresen komolyan gondolja mottóját, ami szerint „A báb nem korosztály, hanem műfaj!”, azt Alföldi Róbert rendezése minden bizonnyal meggyőzi. Túl a 18-as karikán, vagyis azon a tényen, hogy kizárólag felnőttek nézhetik meg az előadást, a rendezőtől megszokott nyers pikantéria és kíméletlen helyzetértékelés egyaránt magyarázza a korhatárt. Az előadás jól él a műfajból eredő szabadsággal, ahogy Turbuly Lilla fogalmazott: a bábjáték lehetőséget ad arra, hogy az előadás a szexualitás és az erőszak ábrázolása terén is jóval „szókimondóbb” legyen, mintha kizárólag színészi játékra épülne. Alföldi a méltán nagysikerű filmből ismert, eredetileg a 30-as évek fasizálódó Németországában játszódó történetet napjaink Magyarországára helyezi át. Emberség és embertelenség bábokra, színészekre és zenére hangszerelve. Az előadás 19-én hétfőn, és 20-án kedden is látható a Budapest Bábszínházban.

Következő játszási időpontok:

Kabaré - Budapest Bábszínház - november 10., kedd, 23., hétfő, 24., kedd, 19:00

 

Bányavirág (Pinceszínház, r: Csizmadia Tibor - Játékszín (Nemzeti) r: Sebestyén Aba)

Székely Csaba Erdély-trilógiája a romantikus pátosz és a harcos honfi buzgalom helyett egy kívülről és belülről egyaránt pusztuló Transzilvániát rajzol meg saját tapasztalatból nyert, kesernyés humorral. A trilógia első darabját ezen a héten két különböző változatban is meg tudja nézni mindaz, aki szeret ilyesmit nézni. Egy haldokoltában is zsarnokoskodó apa, egy munkanélküli fiú és egy tűzrőlpattant menyecske az egykorvolt bányászfaluban - és az alkohol. Sok alkohol. Rengeteg alkohol. Meg egy kötél - ami vagy elsül, vagy nem sül el.

Csizmadia Tibor rendezéséről, amely 20–án kedden a Pinceszínházban látható Kaszás Gergővel, Epres Attilával és Bozó Andreával, a következőket írtuk a 7óra7-en: a stílusregiszter a gúnytól a fekete humoron át a groteszkig terjed, úgyhogy a szórakoztatás igen széles skáláját járja be az előadás.


Aki pedig Sebestyén Aba rendezésében nézi meg az egykorvolt bányászfalvi történetet a Játékszínben, László Zsolt, Stohl András és Tompos Kátya szereplésével a Nemzeti Színházból átmentett (megmentett) előadást láthatja október 23-án, pénteken.

Következő játszási időpontok:

Bányavirág - Pinceszínház: november 29., vasárnap, 19:00

Bányavirág - Játékszín: október 23., péntek, 19:00, november 20., péntek, 19:00

 

Kritikák, beszámolók: 7ora7.hu