Felebarátod exét meg ne kívánd!

Szerelemipari szakmunkások szerelembe esésének történetét elmesélni a leghálásabb feladat egy romantikus komédia számára. Lehet az illető randitanácsadó (A randiguru), utcai pillangó (Micsoda nő!), vagy férfiprosti (Lagzi-randi), valahogy mindig bebizonyosodik, hogy a profik szíve sincsen kőből. Még azé sem, aki hivatásszerűen tapló.

Ex-riasztó

Márpedig Tank (Dane Cook) foglalkozása az, hogy igazán bunkó legyen: a talpraesett ügyfélszolgálatos srác másodállásban excsajok elrettentésével foglalkozik. Azaz felbérelik őt a továbbra is a volt nőjük után epedező pasik, hogy randizzon az illető hölgyeménnyel, de ez a randi sikerüljön olyan rosszul, hogy a csaj semmi másra se gondolhasson, mint hogy a világ tele van borzasztó férfiakkal, és mégiscsak jobb lesz neki az elhagyott férfiú mellett - újra. Tanknek pedig, lássuk be, van érzéke a taplósághoz, így kiválóan fut is a bolt, egészen addig, míg a legjobb barátja nem lesz a megbízója. Dustin (Jason Biggs) ugyanis megütötte a főnyereményt, aztán jól el is szúrta: összejött neki egy szuperokos, szuperszexi csaj, Alexis (Kate Hudson), de erre úgy ráparázott a nem csekély lúzermutatóval rendelkező srác, hogy a csaj teljesen érthető módon dobra őt. Jön tehát Tank, a felmentő sereg, de akárhogyan igyekszik, az istennek se tud elég bunkó lenni: Alexisnek mindenre van válasza. Ez pedig nyilván felettébb bejön Tanknek. De mi lesz szegény Dustinnal?

Rom-kom-brigád

A spanom csaját igazi romantikus komédiákra szakosodott szórakoztatóipari szakember-brigád gründolta össze: a rendező Howard Deutsch például a Még zöldebb a szomszéd nője, az Álmodj rózsaszínt és a Valami kis szerelem direktora, továbbá szerepel a filmográfiájában a Melrose Place pilot-ja is. A film három főszereplője is tipikus romkom színész: Jason Biggs tinivígjátékokból kiöregedve lett azzá, de úgy tűnik a lúzer skatulyából továbbra sem tud szabadulni. Kate Hudson pont annyira szép, pont annyira bájos, és pont annyira jellegtelen, hogy ideális legyen az efféle filmek női sztárjának, a rosszfiús mosollyal rendelkező Dane Cook pedig az utóbbi időben kötelezte el magát a műfaj mellett, de annál alaposabban: az utóbbi bő egy évben ez a harmadik ilyen típusú filmje (a másik kettő A kabalapasi és a Dan és a szerelem voltak). A szereplőgárdából mindenképpen említést érdemel még a Tank apját alakító Alec Baldwin: ő ifjúkorában maga is előszeretettel bohóckodott és sármőrködött hasonló mozikban (emlékezzünk csak a Kim Basingerrel közösen elkövetett filmekre), aztán ahogy megöregedett, úgy bővült a színészi repertoárja. Ráadásul egyre jobb is lett, és ebben a filmben is ő nyújtja a legemlékezetesebb színészi alakítást. Hiába, a végén még igazuk lesz az Amerika Kommandó alkotóinak, akik szerint Alec Baldwin a legnagyobb színész a Földön.

Szabálytalanul szabályos

Howard Deutsch rendező érdekes és Hollywoodban meglehetősen szokatlan módszert választott a filmje elkészítéséhez: a szituációk minél természetesebbé tétele érdekében engedte improvizálni a színészeit, sőt gyakran maga ösztönözte erre őket, a forgatókönyvből csak azt hagyva meg, hogy merre kell a sztorinak haladnia. Jelentjük, a módszer bevált, szívesen látnánk máskor is: A spanom csaja jóval kevésbé kiszámítható darab, mint a hollywoodi társai, és még némi életszag is érezhető benne. Persze itt csak az egyes jelenetekről (és azok közül sem mindről) van szó, nem magáról a történetről - annyira forrón azért még nem eszik a kását a stúdiófilmeknél. A sztori természetesen ugyanúgy működőképes és ugyanúgy lehet tudni, merre tart, mint annyi más romkom esetében is. Ráadásul a film ritmusa sincs mindig rendben, és egy-egy szakaszról gyakran érezzük, hogy hosszabb avagy rövidebb, mint kellett volna lennie. De az üdítően váratlan pillanatok azért még így is az átlagos szerelmi vígjátékok fölé emelik egy picivel a filmet. Főleg mert meglepően gyakran vicces is.

Kiknek ajánljuk?
- Első randizóknak.
- Szakítás után visszatérésen gondolkozóknak.
- Bunkósági tippeket gyűjtőknek.

Kiknek nem?
- Exeknek.
- A közeljövőben exekké válóknak.
- Akik nem kaptak már jegyet a Deltára és másik filmet keresnek.

6/10