Golyózápor

  • TóCsa / PORT.hu

Olyan ritkán láthatunk igazán jó paródiafilmeket. Amióta a ZAZ-trió (Zucker-Abrahams-Zucke) ideje leáldozott, azóta szinte csak silány tucattermékek (Bazi nagy film, Horrorra akadva?) jelennek meg a mozikban. Idén mintha valami mozdulni látszana. A műfaj új erőre kapását már tavasszal megfigyelhettük Edgar Wright Vaskabátok című remekében és most itt a Golyózápor, ami ugyan teljesen másképp, mégis hasonlóan hatásosan állítja pellengérre az akciófilm műfajt.

Michael Davis csupán annyit tesz új mozijával, hogy fogja az összes létező akciófilmes sablont és olyan szintig túlozza el őket, amikor már egyszerűen képtelenség komolyan venni bármit is. A rendező egyébként konyíthat valamicskét a zsánerhez, mivel eddigi filmográfiája jószerivel DVD-tékák alsó polcaira csúszott B-filmekből áll. Ehhez képest filmünk 46 millió dolláros büdzséje valóságos kánaán lehetett számára és szerencsére nem jó magyar szokás szerint elsikkasztotta, hanem tényleg minden centjét a produkcióra költötte, ami meg is látszik a vásznon. Kilencven percen át bámulhatjuk az irgalmatlan akcióorgiát, melyben valószínűleg rekordot döntenek a kilőtt töltények és az elhalálozott rosszfiúk számát illetően. Clive Owen minden létező helyzetben ugrik, lő és vetődik, ráadásul olykor még a répaevést (ez a figurája egyetlen egyedi személyiségvonása) sem hagyja abba közben, de a filmben láthatjuk, hogy még szexelni is lehet az ellenfél aprítása közben, persze csak ha az embernek olyan belevaló partnere van ebben, mint Monica Bellucci.

A történetet pofonegyszerűen elintézik, de egy Golyózápor című filmtől talán hiba is lenne mást várnunk. Smith (Owen) egy padon üldögél, amikor egy terhes nő kétségbeesetten fut el előtte. Menekül. Mielőtt az üldöző autó utolérné, a hős közbelép és megmenti az anyukát, sőt még a szülést is levezeti, ami sajnos az anya golyó általi csúfos halálával végződik. Innentől megállíthatatlan és minden logikát nélkülöző akcióáradat veszi kezdetét, melyben Smith folyton egy csecsemővel a kezében lövi az ellent. Szép lassan kiderül, hogy a Paul Giamatti vezette kifogyhatatlan zsoldosok csapata miért üldözi szegény újszülöttet, de ez a mondvacsinált indok is csak tökéletes zsánerparódia. A lényeg itt úgyis a külsőségeken (cool csávók, kemény dumák, szexi nők, gyors verdák?) van, akinek pedig az nem tetszik, az úgysem néz akciófilmeket.