Igazi tavaszi péntek

Ajánlatok szabadtérre és fedett helyekre, kicsiknek és nagyoknak. Kattints és válogass!

Gardenexpo

Papp László Budapest Sportaréna, március 25-27.

Magyarország egyetlen kerti életmód kiállításának célja nem kevesebb, mint segíteni a kertek szerelmeseinek megtalálni a tökéletes megoldásokat, melyekkel bárki valóságos édenkertet varázsolhat saját otthonába.

Budapest FotóFesztivál 2022

Budapesten több helyszínen, március 25. - május 8.

Az évente megrendezett fesztivál a kortárs magyar és nemzetközi fotográfiai szcénát és a közönséget rendszeresen összehozza, összeköti. A rendezvény sorozatot a nagyközönség számára nyitott programok, workshopok, múzeumpedagógiai események, kortárs, fiatal fotóművészeti szakmai programok, portfolio review színesítik.

Gombkép kiállítás

Bubó Étterem, március 25. - április 22.

Tatán, az Új úti gyógypedagógiai intézmény egyik autista csoportjában olyan kézműves foglalkozást kezdeményeztek, mely amellett, hogy a gyerekeket együttműködésre késztette, egy kiskaput nyitott a társadalmi integráció felé. Az alkotás mindenki számára az önkifejezés, kommunikáció közös nyelve. Ez a kézműves foglalkozás többek közt szociális élményekkel gazdagította mindannyiuk életét: a gyerekek együttműködnek, értékelik saját munkájukat, a szülők büszkék rájuk, elmondhatják, hogy igen, ez az én gyerekem ajándéka a társadalomnak, a pedagógusoknak pedig igazi érték egy bujkáló félmosoly, a csillogó szempárok öröme, a növekvő érdeklődés az új tevékenység iránt. Közeledik az autizmus világnapja, április 2.

Heine Avdal (NO) & Yukiko Shinozaki (JAP) / fieldworks (BE) unannounced

Trafó, március 25., 17:00, 21:00

Az unannounced nem akkor kezdődik el, amikor a táncosok a színpadra lépnek, és nem akkor ér véget, amikor utoljára távoznak onnan. Ehelyett azt vizsgálja, hogy mi történik, amikor egy előadás nem hivalkodóan a színpadon kezdődik, hanem szinte észrevétlenül, az előcsarnokba érkező nézők között. Vagy amikor a nézők hirtelen úgy találják magukat a színpadon, hogy nem tudják megkülönböztetni, ki tartozik oda valójában és ki nem. Vagy amikor a színházi szöveg a fekete doboz keretén kívül, töredékekként vetül a falakra vagy a hátsó színpadbejáróra. Vagy amikor a nézőket felkérik, hogy vegyenek részt egy vezetett túrán az épületben…

Nyelvek és külföldiség - Lenguas y extranjería

Magvető Café, március 25., 18:00

Adan Kovacsics félszáznál is több műfordítása közül kiemelkednek Hamvas Béla, Kertész Imre, Bodor Ádám és Krasznahorkai László-fordításai. Munkásságáért 2017-ben a fordítók közül először vehette át a Balassi Műfordítói Nagydíjat. A világhírű műfordítóval március 24-én a Cervantes Intézetben, másnap a Magvető Caféban beszélgetnek pályatársai a Nyelvek és külföldiség program keretében.

Marabu: Oszt jónapot! - A köztársaságtól Orbánisztánig

Marczibányi Téri Művelődési Központ, március 25., 18:00

A beszélgetés résztvevői: Marabu, karikaturista, Jakus Ibolya, a HVG tartalomfejlesztési vezetője, Tóta W. Árpád, a HVG munkatársa és Nagy Iván Zsolt, a hvg360 és a hvg.hu felelős szerkesztője.

Canterbury mesék - Pasolini 100

Cinema MOM, március 25., 18:30

II. Henrik angol király parancsára meggyilkolták Thomas Becket Canterbury érseket. Zarándokok csoportja igyekszik a főpap sírjához, hogy lerója kegyeletét. Az út azonban hosszú és unalmas, ezért különböző történetekkel szórakoztatják egymást. Egy idő után a mesék egyre pikánsabbak és kegyetlenebbek lesznek. Kiderül, hogy a derék egyházfiak sem jobbak a deákné vásznánál, a gondolataik ugyanúgy a házasságtörés, a paráznaság és a fajtalankodás körül forognak, mint az egyszerű embereké.

Egy piaci nap

Radnóti Színház, Online, március 25., 19:00

1946. Kunvadas: fiktív magyar falu Szolnok közelében. Nemrég ért véget a második világháború, és a deportált zsidók közül csak kevesen tértek haza. Hadnagy Sándort, a falusi tanítót, háborús bűnökkel vádolják meg, és politikai csaták kereszttüzébe kerül. Eközben egyre jobban lángra kap a lincshangulat. A szegénység és az éhezés hisztériát generál, a falusiak pedig ellenséget keresnek: csapattá szerveződnek, és nekiindulnak, hogy a saját mércéjük szerint igazságot szolgáltassanak. A történelem pedig rövid időn belül megismétli önmagát. Závada Pál valós eseményekből és eredeti dokumentumokból kiindulva írta meg legújabb regényét, amely az elmúlt évek egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása volt.

Takáts Eszter

Esernyős, március 25., 19:00

Eszter olyan egyszemélyes intézmény, aki nem ver gyökeret egy stílusban, hangzásvilágban, hanem folyamatosan keres, új társakkal, új hangszerekkel tágítva saját határait - a közönség legnagyobb örömére. 2017. év végére dupla nagylemezzel jelentkezett "Bocsáss meg" címmel, amit a szakmai sajtó nem hivatalosan az "év lemezének" titulált. "Átgondolt érzelmek érző gondolkodóknak..."

Egy őrült naplója

Jurányi Ház, Online, március 25., 19:00

Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos "szereplője", a Keresztes Tamás által tervezett díszlet lesz, valamint az atmoszférát megteremtő looper lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje.

Végkép

Vallai Kert, március 25., 19:00

Az idő, ha akarjuk, ha nem, elszáll felettünk – életünk végén mindent elveszítünk. És addig?
Mi történik, ha a visszatekintés öröme helyett, valaha volt életünk hűlt helyén, csak kétségeket találunk? Csáki Rita rendezésében régi életük színhelyén találkozik az évtizedek óta elvált, külön élő pár, hogy végleg leszámoljanak a múlttal, a hátrahagyott bútorokkal, tárgyakkal és az emlékekkel. Szembe kell nézniük egymással: az ejtett és szerzett sebekkel, közös életük hazugságaival – melyeket már talán soha nem tisztázhatnak…

Jazz Consort

Jókai Klub, március 25., 19:00

A Jazz Consort egy immár harminc éve alapított, évtizedek óta a magyar élvonalhoz tartozó zenészekből álló együttes. A kvartett színekben és érzelmekben gazdag, mainstream jazz-t játszik: a swingtől, a latin zenén át a balladákig. Fellép Faragó Miklós (gitár), Madai Zsolt (dob), Hárs Viktor (bőgő) és Cselik Gábor (billentyűs hangszerek).

Barker | Gryllus Ábris | Mákó Rozi

Magyar Zene Háza, március 25., 20:00

A brit Sam Barker már bő egy évtizede Berlin egyik emblematikus producere, dj-je és kiadóvezetője. Zenésztársával, Andy Baumeckerrel számos remek kiadványt jegyeznek Leisure System nevű kiadójuknál, melyhez kapcsolódóan klubest-sorozatot is vittek a város legendás szórakozóhelyén, a Berghainban. Barker több remek megjelenéssel a háta mögött első szóló nagylemezével hívta fel magára a figyelmet ismét, a 2019-ben megjelent Utility című ambientes-neotrance-es albuma forradalmi crossover siker lett, a széles közönség számára is megmutatta, hogy lábdob nélkül is működik a techno.