Irodalmi Nobel-díj 2013: Alice Munro

Október 10-én csütörtökön délután 1 órakor a Svéd Akadémia bejelentette Stockholmban, hogy a 2013-as irodalmi Nobel díjat Alice Munro kanadai írónő kapja. A döntés nem számít komoly meglepetésnek, hiszen Alice Munro egyértelműen a kortárs próza egyik legnagyobb alakja. Írásunk röviden összefoglalja, mit kell tudni róla.

[img id=515254 instance=1 align=left img]De rögtön az elején pontosítsunk: a hölgy nem egyszerűen a kortárs próza, hanem a novella királynője.

A hivatalos indoklásban is ez szerepel: "a kortárs novella mestere". Ami talán épp azért különösen jóleső hír, mert novellistát eddig sohasem díjaztak. Általában regényíróra, költőre, esetleg drámaszerzőre esik a választás, de kifejezetten novellákat alkotó szerző nincs az irodalmi Nobel-díj történetében. Az írónőnek mindössze egyetlen regénye látott napvilágot, Asszonyok, lányok élete címmel, az összes többi kötete novellákat tartalmaz.

"Alice Ann Munro (leánykori nevén Alice Laidlaw) 1931-ben született az Ontario tartományban lévő Winghamben, Kanadában. Már tinédzserkorában eldöntötte, írónő lesz. Első novellája egyetemista korában jelent meg 1950-ben. A szárnyait bontogató írónő két év után otthagyta az egyetemet, és hozzáment James Munróhoz, akivel Vancouverben alapítottak családot. Három lánya született. Munro néhány évvel később elvált férjétől, és visszatért egykori egyetemének berkeibe, ahol zavartalan körülmények között dolgozhatott a művein. 

A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak. Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat, olyan jelölteket megelőzve, mint Ljudmila Ulickaja vagy Mario Vargas Llosa. ” (Forrás: Park Kiadó)

Néha tartunk attól, hogy a svédek olyan írót választanak, akik teljesen ismeretlenek a magyar olvasó előtt, mint például tavaly, Mo Yan esetében, ezúttal azonban szerencsések vagyunk, hiszen Alice Munro könyvei régóta hozzáférhetőek a hazai könyvpiacon, a Park Kiadó gondozásában.

[img id=515282 instance=1 align=left img]Vagyis ha az utóbbi években könyvesboltokban jártunk, akkor egész biztosan láthattuk az ő könyveit a világirodalmat bemutató polcokon. Ha pedig most mégsem találnánk meg mindet, abban is biztosak lehetünk, hogy a Nobel-díj hatására újra megjelennek a korábbi kiadások.

A szerző Nobel-díja egyáltalán nem meglepetés, mert régóta esélyesnek tartották. Műveivel óriási hatást gyakorolt nemzedékére, a rövidpróza hagyományát pedig jelentősen megújította. A drámai sűrítés, a kihagyás, az elhallgatás, az atmoszférateremtés mágusa. Szövegei többnyire családi kapcsolatokat ábrázolnak, azon belül a szülő-gyermek viszony, illetve a női identitás problémakörét boncolgatják. 

Ekkora erővel talán még senki sem mutatta meg a családi viszonyok lélektani konfliktusait. Talán legnagyobb erénye, hogy sima hétköznapi szituációkat, vacsorákat, találkozásokat és kirándulásokat olyan szorongató fényben képes láttatni, hogy az már szinte a pszicho-thriller műfaját súrolja. Aki ismeri, most kedvet kaphat ahhoz, hogy megint kézbe vegye és újraolvassa, aki eddig nem hallott róla, arra tudjuk buzdítani: minél előbb ismerkedjen meg Alice Munro írásaival. 

Olvasóbarát, élvezetes szövegek, amelyek viszonylag könnyed nyelvezete mögött mégis a lélek legmélyebb rétegei tárulnak fel.