Ivanov Izlandon

A cím pontatlan: nem az esküvő utáni, hanem az esküvő előtti éjszakán játszódik filmünk cselekményének nagy része. Viszont kétségkívül fehér az éjszaka, mivel a világ egyik legészakabbra fekvő aprócska szigetén történik mindez, ahol a nappal és az éjjel is fél évig tart.

Kormákur és a Titanic

A Fehér nászéjszaka nyerte a 2009-es Titanic fesztiválon a közönségdíját, elsöprő fölénnyel. Más díjra azért nem lehetett esélye, mert nem szerepelt a versenyprogramban, ez pedig azért fordulhatott elő, mert a rendezője, Baltasar Kormákur ült a zsűri elnöki székében. Kormákur nem volt ismeretlen eddig sem a magyar közönség és a Titanic fesztivál számára: 101 Reykjavík és A tenger című filmjeit a hazai mozikban is forgalmazták, bravúrosan elmesélt, sötét bűnfilmje, a Vérvonal pedig a 2008-as Titanic fődíját vihette haza. A Fehér nászéjszaka alapanyagául Kormákur különleges történetet választott: Csehov Ivanov című drámájának készítette el a maga sajátos adaptációját - vagy parafrázisát, hisz a cselekményben és a hangnemben bekövetkező változtatások mértéke nem csekély.

Egy férfi, két eset

[img id=191575 instance=1 align=left img]A film története tulajdonképpen két történet: egy jelenbeli és egy múltbeli, amelyek a filmidő során párhuzamosan futnak egymás mellett. Közös bennük a főhős: Jón, a fővárosból a kis szigetre költözött irodalomprofesszor, és közös a helyszín. A két történet tulajdonképpen Jón két házasságának története: az elsőnek a végét, a másodiknak a kezdetét (illetve az azt megelőző napot) láthatjuk. Jón ugyanis azért költözött ide az első feleségével, hogy rendbe hozzák a nő egyre elhatalmasodó pszichés problémái és a férfi elhidegülése miatt megromlott házasságukat, ám pont az ellenkezőjét sikerült elérniük: az összezártság csak felfokozza a konfliktusokat, egészen a legsúlyosabb következményekig. Pláne, hogy már ekkor bekerül a képbe Jón egykori tanítványa, a nála húsz évvel fiatalabb helyi lány, aki aztán a függetlenné váló férfi menyasszonya lesz, nem törődve a családja ellenérzéseivel sem. És elkövetkezik az esküvő előtti fehér éjszaka...

Summa

Furcsamód a Fehér nászéjszaka két cselekményszálának hangneme is különböző: az esküvői előkészületek zűrzavara, az aprócska sziget szeretnivalóan lökött lakosai, a sok vodka és a fehér éjszaka már-már balkáni filmeket idéző groteszk vígjátéki kavalkádot teremtenek; az ebbe beékelődő emlékképek viszont mélyen (talán kissé mesterkélten, túlságosan is) melankolikusak. A jelenbeli események tömény élvezetet jelentenek a nézőtéren: bravúros alakítások és dialógusok, néhány egészen zseniális jelenet, és a tájnak a filmtörténet legnagyobbjait idéző használata - Kormákur egészen eredeti tehetség, sőt kiforrott rendező, a világ jelenlegi filmművészetének egy üde színfoltja. Azokat a (persze szintén szép) sötét emlékeket pedig elnézegetjük, mert tudjuk, hogy szükség van rájuk a hamleti főhős dilemmáinak indoklásához. Kormákurt pedig várjuk vissza Magyarországra a következő filmjével is.

Kinek ajánljuk?
- Csehov-rajongóknak.
- Akinek tetszett a 101 Reykjavík, A tenger, vagy a Vérvonal.
- Aki szereti a balkáni groteszket: ugyanez Izlandon egészen különleges élmény.

Kinek nem?
- Aki nem kedveli a tétova főhősöket.
- Aki frászt kap az északi tájaktól.
- Aki szerint Csehov unalmas (bár könnyen lehet, hogy pont ez a film győzné meg őket az ellenkezőjéről).

9/10