Kapcsold az ötödik sebességet!

A férfiaknak egy autósműsor az, ami a nőknek a főzős, azzal a különbséggel, hogy egy férfi szívesen megnézi az utóbbit, de egy rendes háziasszonyt soha az életben nem lehet arra rávenni, hogy egy olyan csatornára kapcsoljon, ahol olajos kezű férfiak, koszos garázsokban szuszognak a rozsdaboglyák alatt.

Viszont azt is bizton állíthatjuk, hogy a Discovery csatorna Autókereskedők (Wheeler Dealers) műsorát, nemcsak azok a férfiak nézik, akik szívesen ragadnak villáskulcsot, hanem azok is, akik az életben még nem láttak közelről egy karburátort, vagy lamda-szondát. De nem is kell nekik, mert a két főszereplő bőrébe bújva, átélhetik az autószerelés és az autókereskedés minden nehézségét, szépségét.A műsor felépítése nem túl bonyolult: van egy minden hájjal megkent, rutinos, nagydumás autókupecünk Mike Brewer, aki felkutat valami érdekes, régebbi, de általában azért még működőképes verdát, megalkuszik rá, majd elviszi Edd China barátjához, aki elvégzi a piszkos munkát, és a szűkös keretből felújítja az autót. Ha minden csilli-villi, akkor újra Mike jön, és értékesíti a járgányt. Ami közös a két fickóban, hogy tényleg imádják a kocsikat, a műsor célja is az, hogy megmentsenek egy-egy legendás autót az enyészettől.

Az eddigi évadokban, tényleg minden megfordult már a műhelyükben. Voltak itt olyan legendás angol autók, mint az Austin Mini, MG, Bentley, vagy egy Triumph Stag, de persze a Mercedestől a Porsche-ig minden nagy márka képviseltette magát. Amíg az első évadokban kisebb költségvetéssel dolgoztak (az egyik legolcsóbb vétel, egy kis Beach Buggy volt 200 fontért), az évek múlásával egyre nagyobb fába vágták a fejszéjüket, ami meg is látszott a büdzsén. Egy Gardner Douglas Cobra esetében a költségek jóval túlszárnyalták a húszezer fontot.Hogy egy ilyen egyszerű tematikájú a műsor nem fulladt unalomba ennyi év alatt, az részben múlik a legendás kocsikon, de a legtöbbet két főszereplő közti kapcsolat nyomja a latba. Bár külsőre egymás ellentétjei, a kicsi köpcös autókupec, és a kétméteres langaléta szerelő, viszont párosuk nagyon jól működik, és süt a képernyőről, hogy valóban baráti kapcsolatot ápolnak. Mike pimasz magabiztosságát és néha merész ötleteit, kiválóan ellensúlyozza, Edd gyakorlatiassága és szorgalma és munkabírása.

A kedvenc autós dílereink az idei 12. évadban Amerikába költöztek, de, hogy ottmaradnak, vagy csak egy kis kiruccanás lesz, ez csak a jövő titka. De bárhol is lesznek, a rajongók könnyen megtalálhatják őket a szokott csatornán.

Autókereskedők, Discovery, minden hétköznap 19.00