Kiállítás ajánló márciusra

Bár a hosszú sötét tél után inkább vágyunk a szabadba, de van pár kiállítás, amit nem szabad kihagyni.

Árny a kövön - Ország Lili művészete

Magyar nemzeti Galéria, március 26-ig

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó egyéniségeit feldolgozó kiállítás-sorozatát folytatva a modern magyar művészet egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb alakjának, Ország Lili (1926-1978) festőművésznek látható kiállítása március 26-ig a Magyar Nemzeti Galériában. A művész születésének 90. évfordulója alkalmat ad arra, hogy végre lerójuk adósságunkat vele szemben, hiszen Ország Lili alkotásaiból még soha nem láthatott a közönség ilyen nagyszabású, a teljes életművet átfogó tárlatot.

A kiállításhoz reprezentatív katalógus készül, amely - korábban nem közölt dokumentumfotókkal és csaknem kétszázötven reprodukcióval illusztrálva - jelentős szerzők tanulmányain keresztül ismerteti a művész különböző alkotói korszakait.

Az első aranykor - Az osztrák-magyar monarchia festészete

Műcsarnok, március 12-ig

A budapesti Műcsarnok jubileumi kiállítással ünnepli épülete megnyitásának 120. évfordulóját. Az intézmény létrehozása és felavatása a Monarchia és Magyarország virágzásának idejére esett. Az első aranykor című tárlat e korszak festmény-remekeiből válogat. Az egykori duális államhoz tartozó nemzetek festészetét bemutató kiállítás Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Lengyelország, Románia és Horvátország múzeumainak és magángyűjtőinek együttműködésével jött létre és közel 200 művel várja a közönséget.

A négy és fél évtized festészeti fejlődéséből ízelítőt adó jubileumi kiállítás a korszak fő stílustörekvéseit korszakokra bontva (historizmus, realizmus, modern törekvések szerteágazó szálai), kronologikusan mutatja be, kitérve a magyar mellett az osztrák, cseh, lengyel és horvát festészet jellemzőire. A magyar festészet alkotásait a szomszédos nemzetek művészeinek műalkotásaival együtt szemlélve kirajzolódnak a közös vonások, de a Monarchia népeinek a bécsi premoderntől eltérő karakterű művészete is. A korszak több remekművét felvonultató kiállítás különösen érdekes és látványos fejezete a 3 M-ként aposztrofálható festő-fejedelmek: Hans Makart, Jan Matejko és Munkácsy Mihály egy-egy monumentális alkotásának együttes bemutatása. E három nagy festő eltérő történelemszemléletet, világképet tükröző témákat hasonlóan izzó színvilággal feldolgozó képei együtt különleges élményt nyújtanak a nézőknek: érzékelhetővé válik, miért voltak ők a Monarchia historizmusának "festő sztárjai".

Bocskor, csizma, paduka - kalandozások a lábbeli körül

Néprajzi Múzeum, március 5-től december 31-ig

Idén 145 éve, 1872. március 5-én nevezték ki Xántus Jánost a Magyar Nemzeti Múzeum Etnográfiai Osztályának őrévé, s ezzel megalakult a későbbi Néprajzi Múzeum. Ezen a napon rendezik A Néprajzi Múzeum Napját, és ekkor nyílik a múzeum utolsó kiállítása, a lábbelik világának kulturális sokszínűségét bemutató tárlat, mely Néprajzi Múzeum költözését, útra kelését szimbolizálja.

A kiállításban egymásra reflektálva mutatkozik be a múzeum hazai és nemzetközi gyűjteménye. A különleges anyagban látható lesz ausztrál vérbosszú cipőtől a japán getáig, indiai faszandáltól a gyöngyös hanti női cipőig, sziú mokaszintól kínai lótuszcipőig számtalan izgalmas lábbeli. A sokszínű anyag térben és időben széles kitekintést nyújt, és minden korosztály számára érdekes és élvezetes, hiszen cipőt mindannyian hordunk...

Bűvös óceán - Titkos tengeri küldetés

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM), március 18-április 30-ig

A tavaszi szünet közeledtével nemsokára megnyílik a Vajdahunyad várában a szokásos interaktív tárlat, mely ezúttal az óceán mélyére invitálja látogatóit.

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli tengeri tájra érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve titkos küldetés részesei lehetnek.

Vajon mit rejt az óceán sötétje? Miféle titkos kísérlet zajlik a roppant mélységben? Vakmerő elme vagy hóbortos képzelet szövi a fortélyos tervet? Aki csatlakozik a titkos küldetéshez, alámerülhet a Bűvös Óceán káprázatos birodalmába, de vigyázat, a rejtelmes vízi világ meglepő kalandokat tartogat!

A Mezőgazdasági Múzeumban nyíló, új tavaszi kiállítás és játék egy képzeletbeli, tengermélyi utazásra hívja a látogatókat. Egy különleges tengeralattjáró utasaként sosem látott tengeri tájakat barangolnak be, miközben megtévesztő feladványok és furfangos fejtörők teszik próbára bátorságukat és ügyességüket.