Lehet-e Dwayne "The Rock" Johnson a legjobb?

A kérdést úgy is feltehetjük, hogy valóban a rendkívül karizmatikus egykori pankrátor lenne korunk legnagyobb akciósztárja? Lehet Schwarzenegger és Stallone méltó utóda?

 

Színészként először a 2001-es A múmia visszatérben láthattuk a gaz Skorpiókirályként, ám az 1972-es születésű, félig szamoai, félig afro-amerikai Dwayne Johnson már ekkor is sztárnak számított. A rendkívül jó felépítésű Johnson mind apai, mind anyai ágon birkózó családból érkezett, így adott volt számára is, hogy némi kitérő után az amerikai futball világában ő is a ringbe lépjen. Természetesen a pankrációról van szó, ahol ugyan csak eljátsszák a kontaktust, ám az esésekhez, ugrásokhoz és az egész műsorhoz így is rendkívüli fizikum és jó adag előadói készség szükségeltetik. Hősünk először Flex Kavana, majd Rocky Maivia, végül The Rock néven lépett fel a WWE-ben, és hamar elképesztően népszerű lett.

Sok pankrátor próbálkozott színészettel, olyanok, mint Hulk Hogan vagy Steve Austin, akiknek egy filmje sincs, ami ne lenne borzasztó, de Dwayne Johnsonnak a külső megjelenés mellett megvolt a megfelelő kisugárzása, és már az elejétől fogva „szerette a kamera”. Olyannyira, hogy A múmia visszatér mellékszerepéből saját spin-off darab lett, A Skorpiókirály, majd jött egy teljesen korrekt és szórakoztató kalandfilm, Az Amazonas kincse, és innen már nem volt megállás. Sokatmondó, hogy Johnson az olyan pocsék filmekből is jól jött ki, mint a videójáték feldolgozás Doom vagy az agyalágyult A káosz birodalma, ázsiója és fizetése pedig minden egyes új szereppel csak nőtt.

Hosszú lenne felsorolni minden szerepét, hiszen The Rock egyformán vállalt vígjátékot és akciófilmet, fő- és mellékszerepet, miközben tudatosan és lelkesen építette image-ét, aktív a közmédia minden szegletében, sokat mutatkozik, nem keveredett botrányba és rendre jó ügyek mellé áll. Már legelső filmszerepei kapcsán Arnold Schwarzenegger utódaként emlegették, és ebben van is valami. Mellette szól sportolói múltja, impozáns fizikai megjelenése, egzotikus származása és az, hogy ugyan nincs széles színészi palettája, már szinte minden műfajban kipróbálta magát, a Nagypályások révén nemrég a tévésorozatot is kipipálhatta. Remek csapatjátékos, ahogy azt Halálos iramban filmek is bizonyítják, de képes teljesen egyedül is vinni egy projektet, mint a Törésvonal esetében.

A pálya pedig nem zsúfolt. a vetélytársként emlegetett Vin Diesel kevésbé sokoldalú, jobban ragaszkodik komoly image-éhez, Jason Statham nem klasszikus akciósztár, a nemrég feltűnt, szintén pankrátor múltú Dave Bautista pedig nem elég karizmatikus. Johnson ellen leginkább egy dolog szól: eddig nincs egyetlen igazán kultikus alakítása sem, miközben Schwarzenegger már pályája elején lehetett Conan, a barbár és a Terminátor. Ilyen szerepeket kell beszerezni, nem olyanokat, mint a héten bemutatott Központi hírszerzés infantilis CIA ügynöke. Talán a készülő Baywatch film dob a dolgon, vagy a 2019 elejére meghirdetett DC Comics feldolgozás, a Shazam, ahol a negatív főhőst, Black Adamet játssza majd. Dwayne Johnson pedig, aki már producerként is dolgozik, addig is az egyik legnépszerűbb hollywoodi színész marad – a kérdés csak az, ő lesz-e korunk igazi akciósztárja?