London 2012 - érdekességek

2005. július 6-án a NOB 117. ülésszakán, Szingapúrban választották meg a 2012-es nyári olimpia házigazdájának a brit fővárost, amely a négykörös szavazáson Moszkvát, New Yorkot, Madridot és Párizst előzte meg. A 2012-es játékok megrendezésével London az első város, amely háromszor rendezhet újkori nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban is a sportesemény házigazdája volt.

[img id=408124 instance=2 align=right img]A pályázat

A londoni pályázat új létesítmények, korábbi, már felépített épületek és ideiglenes beruházások egy sorát ígérte, beleértve az Olimpiai Stadiont (Olympic Stadium) 80 000 férőhelyét és az új Wembley Stadiont (Wembley Stadium). Ezen létesítmények három különböző zónába lettek besorolva a londoni agglomeráción belül, így létrejött: az olimpiai zóna (Olympic Zone), a folyami zóna (River Zone) és a központi zóna (Central Zone), kiegészítve néhány további, végszükség esetén használható épülettel, melyeket a Londont és agglomerációit magába foglaló területen kívül helyeztek el.

Az olimpiai falu az ígéreteknek megfelelően 17320 ággyal rendelkezik majd, az alapvető szolgáltatások mellett kényelmes és tágas teret biztosítva a sportolóknak.

A pályázatban a londoni tömegközlekedés javítását is beígérte a pályázati bizottság, mely magába foglalja a londoni metróhálózat nyugat-londoni vonalának kiterjesztését a Docklands Light vasút és az észak-londoni vonal fejlesztését és az új "gerely" szolgáltatást.

A szimbólum

[img id=408123 instance=2 align=left img]A Woéf Olins által tervezett logó.

Kezdetben általában negatívan fogadták az elképzeléseket. Két "London 2012" feliratot hordozó logó is készült: az egyik a Kino Design tervei által készült a pályázatra, a másik pedig a játékok szimbólumaként. Az utóbbit Wolff Olins tervezte, melyet 2007. június 4-én mutattak be a nagyközönség előtt, s melynek előkészítése 400 000 font összeget jelentett. Ez az új szimbólum a 2012-es szám képviseletében áll, mely szám az olimpiai ötkarikát a 0 számjegyben hordozza. A logót számos színben elkészítették, s első alkalommal az olimpiák történetében egyazon témán alapuló logót használ mind az olimpiai mind a paralimpiai játékok.

Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy egy olimpiai játék olyan logót fogad el, mely nem felel meg teljesen annak a központi előírásnak, mely szerint Város/Év formában kell szerepelnie az adatoknak, s a kép alján az olimpiai öt karika színes képének kell megjelennie.

A London 2012 szervezőbizottságának állítása szerint az új logó a fiatalabb korosztályt hivatott megragadni. Sebastian Coe kijelentette, hogy a logóval a fiatalok is aktívabban bekapcsolódhatnak, s amely az egyik legnagyobb kihívást jelenti majd a bizottság számára a következő öt évben.

A versenyszámok

A játékokon összesen 26 sport 39 ága vesz részt. London pályázata az eddigi nyári olimpiákkal összhangban 28 sportágról szólt, azonban a NOB a rendező város kiválasztását két nappal követően úgy határozott, törli az olimpia napirendjéről a baseballt és a softballt. A torinói játékokat követően ismét szavazott a NOB, s itt is e két sportág ellen szavaztak többen. Annak ellenére, hogy Pekingben rendeztek belőlük utoljára versenyt, továbbra is olimpiai sportágak maradnak. A programból történtö törlést követően a NOB ismét szavazott, hogy visszahelyezzék-e őket. A programba újonnan felvett programok a karate, a korfball, a fallabda, a golf, a rollersportok és a hétfős rögbi közül került ki. A karate és a fallabda kapta a két legöbb szavazatot, azonban egyikük sem kapta meg a kellő számú támogatást, mely a leadott szavazatok kétharmadát jelentette volna.

A várakozások szerint 204 nemzet képviselteti majd magát sportolóival az olimpián.

A kabalaállatok

[img id=408125 instance=2 align=right img]2010. május 19-én mutatták be a 2012. évi nyári olimpia és paralimpia kabalaállatait: Wenlock és Mandeville két rajzfigura, akik boltoni acélból készült társaik rajzolt változatai. Wenlock a shropshire-i Much Wenlockról, a mai olimpia előfutárának a helyszínéről, míg Mandeville Stoke Mandeville-ről, az első paralimpia egyik válogatójának buckhinghamshire-i helyszínéről kapta a nevét. Megalkotásuk 400 000 fontba került.

Forrás: wikipédia