Második bevetés

Eltelt nyolc hosszú esztendő, a Bad Boys rajongókon jelentkező heveny elvonási tünet-együttes már a múlté, s most, a semmiből meglepetésszerűen újra berobbant a köztudatba a két szuperhekus, mindenre elszántan, soha el nem fogyó hévvel és lendülettel.

Még mindig ugyanaz a nóta: a drogok által bemocskolt amúgy is velejéig romlott alvilág épp túlbúrjánzóban van a krokodilok és a gazdag, kövér amerikai nyugdíjasok mekkájában, Miamiban. A felettébb banális ám még így sem teljesen elkoptatott alapkonfliktus megoldása a két legjobb zsarura vár, Will Smith és Martin Lawrence alakította két karakter, a belevaló Mike és a hűséges Marcus pedig ezúttal is beváltja a hozzájuk fűzött reményeket: ezer és ezer tárat lőnek el, bunyóznak, autósüldöznek, hullák belében kutatnak holmi drogok után, sőt, két félórás tűzpárbaj közben még ráadásul hihetetlen mennyiségben osztják az észt.

Az alaprecept bejött anno, így Jerry Bruckheimer és producer-csapata nem eszközölt lényeges változtatásokat a folytatásban. Ami maradt: közepes akció-sztori, két mókásan karakteres arc és színvonalas kivitelezés - mely az Armageddont és a Pearl Harbort is jegyző special effect-őrült rendező, Michael Bay védjegye. Ami változott az a rendkívül jól kidolgozott képi világ, a hihetetlenül erőteljes, multiplexre tervezett hangeffektek - köszönhető ez a majdhogynem duplájára emelt költségvetésnek.

Persze a sztoriban sem egyezik minden: ezúttal a szuperzsaruk egy kubai drogbáróval (alakítója a Félelem és reszketés Las Vegasban sztárja, az angol nyelvterületen kevéssé ismert, ám zseniális Jordi Mollá) veszik fel a nem éppen egyszerű harcot, amit ráadásul a kétszemélyes hadsereg belső ellentétei is nehezítenek. Lawrence-karaktere, Marcus ugyanis a sztori szerint a megállapodott, tisztes családapa figurájában tetszeleg, míg Mike, habitusához méltón még mindig az a csajozós, kalandvágyó szépfiú, aki egykor volt. Ez az ellentét határozza meg az alaphangulatot, ez a belső konfliktus eredményezi a két mókamester sziporkázóan humoros párbeszédeit az egyébként néha rendkívül fárasztó tűzpárbaj-jelentek közben. És persze ott van az elmaradhatatlan bombázó is, ezúttal a fekete szépség, Gabrielle Union alakítását élvezhetjük, akire ki más hajtana, mint a falu bikája, Will Smith. Ez a vonal sem egyszerű, hiszen a csinibaba titkosügynökként is nyakig benne van a bűnüldözésben, s ráadásul Marcus és Mike nagy balhéjába is belekeveredik, aminek több tucat autó látja kárát egy vérfagyasztó üldözéses jelenetben.

Kockázatos vállalkozás volt ennek a filmnek a piacra dobása egy olyan időszakban, amely a hollywoodi filmtörténetbe és a köztudatba a "kudarcot vallott folytatások nyara"-ként vonult be. A Terminátor 3 és a Tomb Raider 2 iszonyú bukása után ez a folytatás azonban hatalmas sikereket könyvelhetett el a tengerentúlon, s ez nem véletlen. Az ugyanis első pillantásra felmérhető, hogy a Bad Boys 2 - Már megint a rosszfiúk tökéletes, vérbeli akciófilm, ráadásul az egyik legjobb, méltó folytatása az első résznek. A rendkívül hosszú játékidőt viszont csak a tényleg zseniális látvány feledteti, akárcsak a hullaházban játszódó gyomorforgató félórát. Az effektek, a két akció-vígjáték-hős és a mellékszereplők (slusszpoén Peter Stormare az Armageddon után ismét orosz-szerepben, melyet külön a számára írtak az alkotók) jutalomjátéka és az igazán pörgős történetvezetés azonban mindenért kárpótolja a vérbeli akciófilmek szerelmeseit.