Meghalt Ferge Zsuzsa szociológus

A Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus, a gyermekszegénység kutatója és a szociálismunkás-képzés meghonosítója 92 éves volt.

Április 4-én, életének 93. évében elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja – tudatta a családja az MTI-vel. A Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus szűk körű temetéséről a család gondoskodik.

Ferge Zsuzsa ő kutatási területei a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi integráció, valamint a társadalom- és szociálpolitika története voltak. Társadalomrétegződési kutatásai a gyermekszegénység és a szegregáció területén úttörőnek számítottak. Ő volt a magyarországi szociálismunkás- és szociálpolitikus-képzés egyik bevezetője, de jelentős volt publicisztikai munkássága is: több napilapban, illetve hetilapban jelentetett meg szociálpolitikai témájú írásokat.

Ferge Zsuzsa Kecskeméti Zsuzsanna néven született Budapesten, 1931. április 25-én. 1949-ben érettségizett, 1953-ban szerzett közgazdász diplomát. 1950-ben a Központi Statisztikai Hivatal közgazdasági főosztályának munkatársa lett, majd 1959-ben a rétegződéskutatási osztály vezetőjévé nevezték ki. A szociológia felé forduló érdeklődése miatt távoznia kellett a KSH-ból, így 1969-ben az MTA Szociológiai Kutatóintézetébe került, ahol előbb a rétegződéskutatási, majd a társadalompolitikai osztály vezetője volt.

1988-ban főállású egyetemi tanári kinevezést kapott az ELTÉ-n, ahol a Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet és Továbbképző Központ szociálpolitikai tanszékének vezetője lett. 1994-ben az ELTE Szociológiai Doktori Iskola alapító tagja volt, majd 1995 és 2000 között vezette a szociálpolitikai doktori képzés alprogramot. 2001-ben a Szegénységkutatási Központ vezetője lett. Több külföldi (amerikai, brit, francia és osztrák) egyetemen volt vendégelőadó, az Edinburgh-i Egyetem társadalomtudományi díszdoktorává fogadta.

Tevékenységéért 1995-ben Széchenyi-, 1996-ban Pro Urbe Budapest, 2004-ben Radnóti Miklós-, 2005-ben Prima-díjat, 2007-ben Nagy Imre-érdemrendet kapott. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2009-ben Budapest díszpolgára lett. 2011-ben megkapta az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát és az Európai Polgár Díjat. 2017-ben neki ítélték a Mensch Nemzetközi Alapítvány Mensch-díját.

Ferge Zsuzsával a 90. születésnapján a Partizán készített életútinterjút: