Melódráma

My Fair Lady
Kaposvári Csiky Gergely Színház

"Ugyan, ezek a tökkelütött hülyék a saját anyanyelvüket sem ismerik." - fordít hátat Henry Higgins (Anger Zsolt) anyja rangos baráti társaságának. Okos és pontos, de imádja az ízes fordulatokat, ezért fel is javítja az úri beszédét kevésbé előkelő kifejezésekkel. Persze, a valóság bizonyos részét illetlenség szóba hozni efféle jó társaságban. Ő családja révén, különcként tartozik ezekhez a körökhöz. Amiről például Eliza Doolittle (Varga Zsuzsa/Balla Eszter), a virágárus lány nem is álmodhatna származása, (nyelvi)szegénysége miatt.
A virágárus lány Pickering ezredes (Karácsony Tamás) jóvoltából kerül a híres nyelvészhez. Eliza a valóság bizonyos részéből összeszedett szakmai kihívás. Higgins fogadásból úrinőt akar Elizából faragni. A fonetika mellett tanítja az uralkodó közbeszédet és viselkedést. Azt, amire ő tesz. Ezzel a munkával is azt akarja bizonyítani, hogy az úri jómodor (még kutyáknak is megtanítható) huncutság.
Bezzeg szabadulni akar Eliza apja (Hunyadkürti György/Szula László) a középosztály erkölcsi terhétől, amikor Higgins zsíros munkához juttatja (ti. kutyából szalonna). Amikor kinyílik a templom ajtaja és kihallatszik az orgona hangja, Doolittle szertartásosan köp egyet. Ha jár színházba a magát ilyen vagy olyan vallásúnak összeszámoltató része a közönségnek, vajon mit szól ehhez?
Persze főleg az a szép, hogy nem kell ezen gondolkodni. Húzzák a zenészek, parádéznak a színészek, a közönség odavan a gyönyörűségtől.