Mi az, ami még Van Damme-nál is menőbb? Két Van Damme!

A spárgázó sztár saját magának írta meg az 1991-es Dupla dinamitot Alexander Dumas Korzikai testvétek című irodalmi klasszikusa alapján. Ezzel akarta bebizonyítani, hogy nemcsak verekedni tud a vásznon, de mély érzelmeket is képes kifejezni. A bunyós részek még 25 évvel később is jók ebben a filmben, a többit pedig megszépítette azóta az idő...

Furcsán vicces volt számomra tizenéves kölyökként a '90-es évek eleji akciófilmeket nézni. Először Schwarzenegger beszélgetett arról sajét magával Az emlékmásban, hogyan kell szakszerűen kioperálni az orrába ültetett nyomkövetőt, aztán gyerekkorom másik nagy bálványból, Jean-Claude Van Damme-ból lett kettő a Dupla dinamit című 1991-es akciófilmben.

Amiben ráadásul Van Damme Vs. Van Damme verekedés is volt!!!

Persze csak egy kis féltékenykedés miatt, mert az ikerpárt alakító Van Damme a történet szerint saját magával karöltve rúgta szét a kínai maffiózók (köztük a sztár Kickboxer-béli nagy ellenfele, Bolo Yeung) seggét, amiért 25 évvel korábban a gengszterek hidegvérrel megölték a szüleiket. Tipikus, bugyuta akciófilmes bosszútörténet ez, de az ötletgazda  Van Damme nagyon büszke volt rá.

A Cyborg című poszt-apokaliptikus sci-fi rendezője, Albert Pyun visszaemlékezései szerint Van Damme először őt kereste meg a '80-as évek végén a Cannon stúdió udvarán  a Dupla dinamit megrendezésének ötletével, amit a sztár Dumas Korzikai testvérek című regényéből vett (bár ott az ikerpár egyik tagja átveszi a másik helyét, hogy bosszút álhasson érte, és nem együtt állnak bosszút a szüleik gyilkosán). Pyun nemet mondott a filmtervre, elvállalta viszont a rendezést az a Sheldon Lettich, akivel Van Damme korábban együtt forgatta le a Cannon főnökeinek, a  híres Golan-Globus producerpárosnak a kultikus Véres játékot.

Van Damme a saját bevallása szerint nagyon élvezte, hogy egyszerre két bunyós karaktert játszhat el, bár saját bevallása szerint civilben sokkal jobban hasonlított a szerény, jófiú Chadre, semmint az Alex nevű, lenyalt hajú, nőcsábász hongkongi piperkőcre. A dupla Van Damme-os jeleneteket a színész CGI híján napi többszöri átöltözéssel és sminkkel oldotta meg, és minden közös jelenetet kétszer vette fel: egyszer az egyik testvért, aztán a másikat alakította (az ikerpárt ekkor dublőr játszotta), a jeleneteket pedig később a vágók és a speciális effektesek rakták egybe.

Érdekesség, hogy Van Damme végig a látványos bunyókra helyezte a hangsúlyt, magával a bosszútörténet finomságaival keveset foglalkozott, sőt: volt, hogy a forgatókönyv egyik napról a másikra megváltozott. A sztár és Sheldon Lettich többször is átírták a jeleneteket, ha valami jobb jutott eszükbe - ez azonban nagyon nem tetszett az akciójelenetekért felelős harcművésznek, Frank Duxnak, aki végül úgy összebalhézott Van Damme-mal, hogy ott is hagyta a forgatás vége előtt a produkciót. Később persze kibékültek, mert az 1996-os Kalandornak már Dux írta a sztoriját.

Van Damme végül nemcsak jó mókaként és színészi próbatételként élte meg a Dupla dinamitot, hanem komoly anyagi sikerként is, mert míg a Véres játékért 25 ezer dollárt kapott, ezért már 600 ezres gázsit vágott zsebre. Pár évvel ezelőtt a Dupla dinamit 2 forgatókönyvet is megírta: most Alex utazott volna Hongkongból Los Angelesbe, hogy ott segítsen a magát menő hollywoodi producernek kiadó testvérén, akire rászállt a helyi maffia. A nagy csavar az lett volna a filmben, hogy Bolo Yeung ezúttal nem az ikrek ellen, hanem az ő oldalukon harcol!