Minden hívő rémálma – Az ördög ügyvédje

Ha isten létezik, akkor bizony az ördögnek is léteznie kell! Ez tudom annyira nem csábító egy leendő hívő számára, de sajnos a kettő együtt jár, mondhatni csomagban kapjuk őket. Amíg az előbbi mindenható, addig az utóbbi nem legyőzhetetlen, bár az igazat megvallva, igen közel áll hozzá.

A filmesek időnként nagy kedvvel veszik elő az ördög karakterét, de sok esetben ez kimerül valami féle kecskefejű maszkban, vagy némi horroros ijesztgetésben. Viszont vannak olyan alkotások, ahol inkább az ördög természete, és a halandókkal folytatott kapcsolata kerül előtérbe. Az emberi természet gyengeségeinek kihasználása, a bűnbeesés és a kísértés témája pedig nem újkeletű dolog. 
Az Ördög Ügyvédje (The Devil's Advocate) című 1997-es mozi egyértelműen időtálló alkotás. A Sátán és egy kisember küzdelméről, a csábításról, a húságról szól. De ezzel együtt, nem vész a ködös múltba, nem egy bibliai történet, hanem a modern világba helyeződik, így emlékeztet bennünket a mindennapi csatáinkra a gonosszal. Az író (Andrew Neiderman) nagyon találó módon a jogi közegbe helyezte a történetet, aminek a jogászok, gondolom, nem annyira örülnek, mert az összehasonlítás nem éppen hízelgő, viszont életünk része a jogi csűrés-csavarás, a nyilvánvaló bűnösök mentegetése, kiskapuk és a szabályok mögé rejtőzés.
Taylor Hackford rendezőnek bár voltak még kifejezetten jó alkotásai, mint pl. a Ray, vagy a Túszharc, de ’97-ben, azt hiszem, nagyon szerencsésen álltak a csillagai, mert talán élete legjobb filmjét hozta össze. A jó forgatókönyv, mellé három fantasztikus kedvvel játszó színészt is sikerült megszereznie. Keanu Reeves, aki nem éppen a fergeteges mimikájáról híres, itt talán élete egyik legjobb alakítását hozta. Szerencsétlenségére pont akkor, amikor ott volt mellette a fiatal, gyönyörű Charlize Theron, és minden idők egyik legnagyobbika, Al Pacino, akik egyszerűen ellopták a show-t az ifjú barátunktól.
A majd két és félórás moziban kicsit lassan indul a történet, de ez az építkezés végül is a film előnyére válik. Láthatjuk, ahogy lépésről lépésre, döntésről döntésre, megalkuvásról megalkuvásra süllyed egyre mélyebbre a Lomax házaspár a siker és a luxus színfalai között, miközben az ördögnek nagyobb tervei vannak velük.

A filmet a Viasat3 adja ma este 21 órától.