Mindenkinek igaza van

Az ügyvéd a legújabb korban kifejlődött, igen különleges emberfaj, neve elé a doktori titulus, nyomában pedig a tisztelettel vegyes félelem, a fogcsikorgatás és a könyékig zsebekbe nyúlás jár. A szerencsésebbek csupán egyetemistaként ismerik, amikor még csak a szilaj bulizások és a különféle alkoholszázalékok elbírálásával van elfoglalva - azt az évi 1-2 hónapot leszámítva, amikor íróasztalának lámpafényébe görnyedve biflázza a vaskos jogkönyveket. Az emberiség túlnyomó része szerint fiskálisnak lenni klassz dolog, mert aki ügyesen csűri-csavarja a mondatokat, az akár egy délelőtt megkeresi annak a menő öltönynek az árát, amelyikben ráadásul még jól is néz ki.

A Válótársak című koedukált ügyvédfilmben Daniel Rafferty és Audrey Woods a szakma összes előnyét kiélvezi, egészen addig, amíg egymásba nem akadnak a New York-i kaptár egyik tárgyalótermében. Elvileg egyiküknek sem lehet már újat mondani a zátonyra futott kapcsolatok terén, kisujjukban vannak a válóokok, keresetek és tartási díjak, de egyszer csak mégis bekövetkezik a jurisztikai karambol: klienseik képviseletében birokra kelnek, ráadásul némi érzelmi kötődés is felüti a fejét köztük. Igen ám, de.

A vígjáték kedvéért természetesen két tökéletesen ellentétes jellemről bontakozik ki előttünk, hiszen Audrey igazi trendi nő, aki fél szemmel mindig a kalóriatáblázatot lesi, precízen dolgozik, és egyetlen szórakozása az időjárásos tévécsatorna. A történetesen ugyancsak facér Daniel ezzel szemben vedeli a whiskyt, zsírfoltos nyakkendőben is megnyerő, és agy- helyett gerincvelőből nyom le egy több órás tárgyalást. A kitöltendő 90 perc no meg a műfaj szabályai miatt persze számos bonyodalom áll a boldogulásuk útjába, főként egy írországi kastély, egy közveszélyes sztárpárocska és egy tökrészegen megköttetett házasság képében.

A banális ám kedves történetet a két főalak dobja fel igazán, az elragadóan bolondos Pierce Brosnan és a kiváló szeplőmilliomos, Julianne Moore egyaránt látható élvezettel komédiázik a rájuk öntött szerepekben. Mert ez a film valószínűleg két másik sztárral is megállná a helyét, de valamiért mégis telitalálat ez a páros. Szóval a vicchez hasonlóan - melyben az ügyvéd a felperesnek, az alperesnek, majd az őt emiatt becsmérlő írnoknak is igazat ad - mindenki teljes joggal ül be a moziba, aki a zord zimankóban egy kis szívmelengető limonádéra vágyik.