Narancsvidék

A sztorit olvasva rögtön a tinivígjátékok immár évek óta megszokottá vált képei ugrottak be. A filmet megnézve ez némileg átalakult, s azzal az érzéssel léptem ki a moziból, hogy ebben a műfajban is lehet valami kellemesebbet alkotni, a megszokott végbélturkászós-szexmániás történeteknél. Hiszen elég különös, ha ebben a műfajban a család, a közösség és a kultúra valós értékként jelenik meg. Márpedig ez a mozi erre tesz kísérletet. Egy leheletnyi Holt költők társasága, egy csepp Amerikai pite némi Lúzerkedéssel körítve...
A film másik kuriózuma - amelyet beharangozásakor nem győztek emlegetni -, hogy nagy sztárok csemetéivel találkozhatunk a vásznon. A címszerepet Tom Hanks, Colin nevű fia (24) alakítja (tán még a papánál is tehetségesebb?), barátnője szerepében Sissy Spacek leánykáját, Schuyler Fisket (20) láthatjuk, magát a filmet pedig Lawrence Kasdan fia, Jake (27) rendezte.
Shaun átlagos narancsvidéki srác. Szörfözik, ökörködik, elvan a csajával, mint a többiek e napfényes, narancsos tájon. Ennyi. Aztán egy nap baráti négyesfogatuk oszlopos és szeretett tagja deszkájával belerohan egy óriáshullámba, s ott is marad. A groteszk haláleset megdöbbenti a fiút, s magányos tengerparti elmélkedése közben homok-befútta könyvre lel. A sors adományaként megjelenő mű megváltoztatja életét: felfedezi az irodalmat, s elhatározza, hogy maga is író lesz. Történetet ír Narancsvidék (!) címmel, s elküldi a talált könyv szerzőjének, aki a Stanfordon tanít. Majd, végzős lévén, maga is eme intézménybe pályázik. Ám a tanulmányis vénlány elcseréli a felvételi űrlapokat, s lőn galiba. Ekkor azonban Shaun segítségére sietnek szerettei: a fiatal nővel élő üzletember papa, a pénzes vénemberrel élő piás mama, a drogos tesó, a halmozottan környezetbarát barátnő... (Mégsincs hepiend.)
Az ifjoncok mellett persze feltűnik néhány "nagy öreg" is a filmben. Shaun apja szerepében a pikírt, ám érzelmes John Lithgow-t, anyja szerepében a mindig hisztis és szétesett Catherine O'Harát; a tanár képében, egy freudi Britney Spears-poén erejéig Chevy Chase-t, a bölcs író szerepében Kevin Kline-t láthatjuk, és egy snitt erejéig még Ben Stiller is idepofátlankodik tűzoltóként. A "nagy öregek" és ifjú titánok mesgyéjén áll (fekszik, döglik) a film legmulatságosabb figurája, Shaun bátyja, akit Jack Black alakít - méghozzá látható élvezettel. Ahogy Rhys Infansnak bejött a Sztárom a páromban a tunya walesi figurája, ugyanúgy élvezkedik Black a drogos, semmittevő és agyatlan, ám aranyszívű báty szerepében. Gegek terén ő viszi el a prímet, tuti nézőkedvenc. Az "elméleti síkot" - vagyis a mákszemnyi mondanivalót meghagyta a Hanks-fiúnak. Vagyis: szeretet, önbizalom, összetartás és humor kell az élethez. Vagy mi.
Nem túl gusztustalan, nem túl nyálas, nem túl szájbarágós. És még vicces is. Soha tehetségtelenebb sztárcsemetéket!