Ne szólj száj

Jól megtervezett drágakőrablás képei peregnek a vásznon. Az akció pontosan kivitelezett, ám valami mégsem klappol: az egyik bandita lelép a kővel...

A nagymenő New York-i lélekbúvár (Michael Douglas) hálaadás estéjén a családi pulykavacsora helyett a pszichiátrián köt ki: régi kollégája különös esethez hívja segítségül. Egy változatos kórtörténetű fiatal lányt (Brittany Murphy) kell megvizsgálnia, hogy megmenthesse az életfogytig tartó zárt osztálytól. A lány és a pszichiáter között első pillanattól mély kapcsolat jön létre: az orvos bár szimulánsnak tartja, mégis hisz benne, s segíteni akar neki. Közben kiderül, hogy a sok évvel korábbi rablás és a lány között valamiféle kapcsolat van. A banda kisemmizett tagjai csak tőle tudhatják meg a kő rejtekhelyének hollétét, ám hogy hozzáférhessenek a lányhoz, szükségük van a pszichiáterre, akinek "lelkes munkájához" a családján keresztül vezet az út. A kegyetlen főgonosz (Sean Bean) tizenkét órát ad...

A Ne szólj száj a klasszikus thrillerek teljes eszköztárát felvonultatja: láthatunk szakadt diliházat, túszdrámát, törött lábbal menekülő anyát, ködös vizeket, metróalagutat, borongós temetőt... - mindezek a fokozatosan kibomló történet váratlan helyzeteinek és rejtélyeinek színhelyei és hangulatképei. Az alkotók borús hangulatú képeket komponáltak, különös hangsúlyt fektetve a fény-árnyék megjelenésére - ezek sokkal inkább igazodnak a bennünk, nézőkben élő érzetekhez és hangulatokhoz, mint a valósághoz. S ez a hatáshoz pont elég.

A film fő vonala Michael Douglas és Brittany Murphy (a tv2 Spinédzserek című sorozatából lehet ismerős) kettőse, amelyben az érett színész rutinjátéka kiemeli az ifjú színésznő remek alakítását. A fásult magabiztosságát levető középkorú férfi, és a zavarodott érzéki tinilány hasonló utat jár végig: mindketten valami elveszett dolgot keresnek. A férfi hirtelen összeomlásából próbál kimászni úgy, hogy kőbe vésett elvei minél kevésbé csorbuljanak, a lány pedig múltját és személyiségét keresi.

A pontosan meghatározott idő-keret és a markáns karakterek átláthatóvá teszik a filmet, amelynek precízen kivitelezett és kimért részei egészében sem okoznak majd csalódást a műfaj kedvelőinek. Akár családostul is megnézhetik.