'Oh, my God' - hogy ne izgulj szárazon

Szerelmi háromszög, kézikamerás felvétel és egy szörny, ami szétzúzza Manhattan szigetét. Ez a premisszája a Cloverfieldnek, a legújabb amerikai katasztrófafilmnek, amiért csak úgy bomlanak a tengerentúlon és innen.

Nem tudott újat mutatni az eddig sorozatfilm epizódokat rendező Matt Reeves, hiszen az egykamerás felvételű film poénját 1999-ben a The Blair Witch Project már lelőtte, és a Manhattan szigetét szétzúzó szörnyek castingjénél is sorba kellett állnia, elvégre nemegyszer megfordult ott Godzilla és King Kong is.

Fejetlenre rágott katasztrófa

Lerágott csontként indul a Cloverfield, annak ellenére, hogy féléven keresztül a "fejetlen Szabadságszobor" misztikus kampányával hirdették a filmet, a "valami megtalált minket" szlogennel. Persze, hogy beizgultak erre az emberek, elvégre 9/11 óta sokkal nagyobb figyelmet szentelnek az amerikai katasztrófákra.

A film Rob szokásos búcsúpartijával indít, amire felkérik az öccsét, Jasont, hogy filmezze le, aki továbbadja a kamerát a haverének Hudnak, aki szerelmes Marlenába. Így a film eleje totális dögunalomba fullad, az idegesítő kameramozgatások, és a még idegesítőbb vágások egyenesen az őrületbe kergettek.

Bánatában szétpukkant

Húsz perc múlva azonban a film felpörög, az összeharapdált és elhajított Szabadságszobor feje landol az utcán a srácok lakása mellett. Elkezdődik a totális káosz, a megszámlálhatatlan 'Oh, my god!' beköpésekkel, amitől egy idő után önmaga paródiájává változik az egész film. Bár lenne miért szomorkodni, a szörny szerre elpusztítja a baráti társaságot, és Marlena is szétpukkad, Hud nagy bánatára.

Megúszta szárazon

A forgatókönyvíró Drew Goddard - aki többek között Buffy, a vámpírok rémébe és az Aliasba is írt részeket - nem izzadta szét magát a főszál kibontásában. A sztori szerint Rob elhatározza, hogy kimenti a fizikai törvényeknek ellentmondó, félig eldőlt blokk fogságába esett barátnőjét. Fel is sprintelnek a 39. emeletig, ahol kimentik a tüdejét átszúrt Lily-t, majd közösen, olimpikonokat is megszégyenítő kitartással és gyorsasággal tovább futnak reggel hatig.

Szokás szerint most se kapunk magyarázatot, hogy honnan jött az az izé, és miért pont New Yorkot szabdalja szét. Inkább magába szívott volna a film, ha a Tisza vizétől megfertőzött barna medve átmenne Varságra és ijesztgetné a helyi favágókat.

Ha majd kamerát veszek magamnak, akkor az olyan lesz, mint amivel ezt a filmet felvették. Egyszerűen mintha God mode-ban lenne a szerkezet, az aksi nem merül le és az optika is törhetetlen. És hogy miért lett szabadfordításban "lóheremező" a film címe? Mert a filmet gyártó Santa Monica-i székhelyű Bad Robot cég székhelye a Cloverfield sugárúton található. Ki gondolta volna? Én nem.