Oltári frigy

Hát az hogyan lehetséges, hogy valaki egyszerre pap és asztalos, és úgy kísérti a boldogságra ácsingózó fiatalasszonykát? A megoldás egyszerű: Joan Carr-Wiggin forgatókönyvíró-nő és Laurent Firode rendező filmje klasszikus, félreértésen alapuló komédia, amit romantikus (szerelemi) szállal bonyolítanak.

Történik ugyanis, hogy Vanessa (Rachael Leigh Cook) három nappal a lakodalmát megelőzően megdöbbenve észleli, ahelyett, hogy kizárólag a menyasszonyi tüllök, fodrok és egyéb kellékek, kiegészítők bűvkörében forgolódna, ismeretlen - az utcán látott - férfiak után forgatja szép fejét. A nász előtti pánik és menekülési kényszer - bizonytalankodás - "megbízható" jelei elől egy templomba fut. Az alapvetően hagyománytisztelő lány a gyóntatószékben keres lelki támaszt és feloldozást, ott azonban az éppen a szerkezetet javító asztalos legény, Nick (Kenny Doughty) szorgoskodik. Így Vanessa tudtán kívül egy "álatyának" vallja be töredelmesen a bűneit. Aki persze a kezdeti, gyenge tiltakozás után rögvest rááll a szerepére, hiszen ki tudna ellenállni olyan igéző tekinteteknek (és szexuális képzelgéseknek), mint a Vanessáé? Különösképpen, ha egyébként fiatal, vonzó, egészséges - és jó ideje magányos az illető ácsfiú.

Mindebből számtalan további bonyodalom fakad, és a kezdeti kölcsönös vonzalomból csak "kemény küzdelmek" árán válhat örömmel vállalt, kölcsönös szerelem.

A 28 éves Rachael Leigh Cookot most érettebb női szerepben láthatjuk, legutóbbi romantikus (Kanadában készült) vígjátéka, a három éve forgatott Oltári frigy már arról szól, hogy (a filmben) miképpen házasodik. Illetve házasodna. Mondhatni: a csaj már - valóban - nem jár egyedül. Robert Iscove rendező sikeres 1999-es tini-románcát (A csaj nem jár egyedül) követően lett ismertté Cook neve, illetve irigyeltté, hiszen a kamaszlányok szívesen beálltak volna a helyére, hogy Freddie Prinze jr.-ral randevúzzanak. Cook tehát felnőtt, pedig 1999-ben is már rendes filmes múlttal rendelkezett, tizenéves korszaka munkáit (Bébicsőszök klubja, Idegroncs derbi, A 18. angyal) később olyan filmek követték, mint a Get Carter, a Josie és a vadmacskák, a Fújd szárazra, édes!, a Csiki-csuki bosszú és a Bízd a hackerre!.