„Öreg vagyok én már ehhez…” – Halálos Fegyverek

Ha a Halálos Fegyver franchise-ra gondolunk, joggal szomorodhatunk el. No, nem a rossz emlékek miatt, hanem éppen az ellenkezőleg: annyi emlékezetes pillanatot adott a ’80-as ’90-es évek mozirajongóinak, amit csak igen kevés akciófilm mondhat el magáról, de nagy a valószínűsége, hogy a két jó barát a vásznon már többé nem fog balhékba keveredni.

1987 március 6.-a akár piros betűs ünnep is lehetne az akció-vígjátékok rajongóinak. Ugyanis ekkor mutatták be az USA-ban a Halálos fegyver első részét, ami rövid idő alatt elképesztő sikert hozott. Nem túlzás az állítani, hogy az időközben még három folytatást kapott film az akciófilmek koronázatlan királyává vált. Ennek hatására a hollywoodi filmesek óriási tömegben kezdték el gyártani a hasonló akciófilmeket, de a buddy movie filmek eme sarokköve a szerencsén is múlott.  
Egy jó filmhez, ugyanis elengedhetetlen egy jó író, akit Shane Black személyében meg is találták. Bár a sorozatnak „csak” az első két darabját jegyzi, de zseniálisan találja el karaktereket, és a feszes akciók mellett, bőkezűen bánik a humorral is, ami betonszilárdságú alapot ad a filmeknek. És ez az alap simán kitart a harmadik és negyedik résznél is. A siker másik elengedhetetlen összetevője a rendező. Richard Donner személyében egy legendát találtak, aki a 60-70-es évek olyan kiemelkedő sorozatain edződött, mint a Perry Mason, a San Francisco utcáin, a Petrocelli , vagy a Kojak. Később átlovagolt a széles vászonra elkészítette az Oment, a Superman 1-2-őt, és valószínűleg megkedvelhette Mel Gibson játékát, mert a négy Halálos fegyver mellet még két filmben dolgoztak együtt, a Maverickben és az Összeesküvés elméletben
És, ha már a színészeknél tartunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy tényleg szerencsés csillagzat alatt született a franchise, mert két kiemelkedő színészt sikerült megnyerni a főszerepekhez, akik között iszonyúan jól működött az adok-kapok. Egymás folytonos heccelése, szinte kötelező elem lett az évek alatt. Mel Gibsonnál akkoriban még minden rendben ment, humoránál már csak a karizmája volt jobb, és éppen a csúcs felé tartott. Nyomát se láttuk a zsidóellenes kirohanásoknak, és állítólagos alkohol problémáit is olyan jól kordában tudta tartani, hogy ebből hál’ istennek semmi se jön le a vásznon. Danny Glover pedig rutinból hozta a szimpatikus őrmestert, aki már legszívesebben nyugdíjazná magát és a hajóján piálgatna a haverokkal. A két színész mellé csatlakozik még Joe Pesci, mint humorforrás, és Rene Russo, aki Lorna szerepében végre kordában tudja tartani Martin Riggset.
A Halálos Fegyver negyedik részét a Film+ tűzi műsorra, ma a 21.00 órától.