Ötcsillagos borok ötcsillagos környezetben - VinCE Budapest Wine Show, március 6-8., Corinthia Hotel, Budapest

Hogyan fest a világ legszebb reggelije? Melyik a legbujább bor? Felismerjük vakon a csúcsborokat, vagy teljesen máshogy ítéljük meg, mint a szakma? Tényleg a pezsgő a világ legelegánsabb itala? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a VinCE Budapest Wine Show-n a tavasz első hétvégéjén a Corinthia Hotelben.

Egy impozáns szalonban sétálgatni, miközben négy kontinens legjobb borait kóstolgatjuk, és borszakértők vesznek bennünket körül: igazi tavaszváró, életigenlő esemény

A VinCE magazin több mint tíz éve meghatározó szereplője a hazai boréletnek, tesztjein rendszeresen értékel borokat. Ők a szervezői a VinCE Budapest Wine Show-nak, amit idén hatodik alkalommal rendeznek meg a Corinthia Hotel termeiben. Ez az esemény a nemzetközi véleményformálók, a hazai szakma és borkedvelők találkozóhelye. A háromnapos borprogram egyszerre nyújt szakmai tudást és kulináris élvezeteket. 

A sétáló kóstoló különlegessége, hogy itt nemcsak a hazai borokat kóstolhatjuk meg, hanem  közel száz nemzetközi szakértő, köztük 25 kiemelkedő szaktekintély készül a nagyközönségnek válogatott borsorával.

Március 6-8-ig 160 kiállító több mint 1000 bora kóstolható napijeggyel – a kóstolón kizárólag a szakmai stáb előzetes tesztjein már bizonyított (4-5 csillagos eredménnyel szereplő) hazai pincészetek vehetnek részt, és idén minden eddiginél több külföldi borászat lesz jelen.

A világ minden tájáról érkező neves előadóknak és a megismételhetetlen borsoroknak köszönhetően a VinCE Budapest Wine Show az elmúlt öt évben Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményévé vált. Ezúttal közel 30 mesterkurzus szerepel a programban. 

Idén először: VinCE Awards Gála – Itt a leginspirálóbb hazai példákat díjazzák

A VinCE Budapest Wine Show első napján, 6-án (péntek) rendezik meg a VinCE Awards díjátadót. Az idén először szervezett eseményen több száz szakmai partner szavazatai alapján 10 kategóriában adnak át díjat. A rendezvény fontosnak tartja kiemelni azokat a magyar borokat, amelyekre külföldön is joggal lehetünk büszkék.

A csúcsborok helyett azonban most a szakmaiságot díjazzák, az olyan szempontok kerülnek fókuszba, amelyek időről időre megváltoztatják a boros világot. A díjátadó gálát hagyományteremtő céllal szervezik meg, az elismeréssel pedig olyan kimagasló teljesítményeket jutalmaznak, amelyek egy klasszikus borverseny keretében nem mérhetőek.

A jelöltek listáját 21 szakértő (többek között nemzetközi szaktekintélyek és a Bocuse d’Or Akadémia tagjai) állította össze.

A díjazók célja, hogy a szakma és a jeles szakértői zsűri segítségével példaként állítsák mások elé azokat a hazai sikereket. A VinCE Awards díjra jelöltek között van több étterem, borhotel, -kereskedés, borbár, borászat és társulás. A VinCE további díjait a bortesztjein legeredményesebb borászat és borkereskedést veheti majd át.

 Fókuszban a pezsgő és a biodinamikus borok

 A 22 előadáson és a VinCE Bár minikurzusain neves előadók készülnek egyedi borsorokkal. Az idei programban nagy hangsúlyt kaptak Franciaország legendás borvidékei, a biodinamikus és organikus borkészítők, valamint a világelső champagne-ok és pezsgők.

A mostani hétvége a világ legelegánsabb italait – a világbajnokként díjazott champagne-okat (champagne pezsgő: a franciaországi Champagne-ban évszázadok óta speciális eljárással készülnek az italok, tilos ezzel a jelöléssel ellátni máshol készült pezsgőket, mert ezeket szigorú szabályok védik) és pezsgőket – állítja a középpontba.

Budapestre érkezik a legrégebbi (1729) alapítású champagne-ház, a Ruinart pincemestere, hogy legendás chardonnay pezsgőikről meséljen, majd vasárnap kinyílik a teljes pezsgővilág: Somlótól Nagy-Britanniáig és Champagne-ig, az olasz pezsgőkultúrával zárva az előadássorozatot.

Fontos szerepe lesz a biodinamikus boroknak (a természet saját rendszerét figyelembe vevő módszer), az egyik legmeghatározóbb trend, a biodinamika képviselői érkeznek Budapestre ­- Bordeaux grand cru területeitől Elzászon át a szomszédos Ausztriáig, hazánkból Somlóról és Villányból.

A tudatosabb fogyasztók közül egyre többen keresik a borok terén is a természetességet, és egyre inkább érdeklődnek a terroir adottságait tiszteletben tartó organikus, biodinamikus borok iránt.

A rozék, miután nyaranta elárasztották hazánkat és a nagyvilágot, mára a prémium borok között is helyet követelnek maguknak. Provance legjobbjait – köztük a világ legdrágább rozéjával - Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be. A francia riviéra hangulatát a prémium rozék mellett egy Michelin-csillagos séf hozza el a mindig népszerű gasztrokurzusok egyikén.

Kalifornia és Új-Zéland borai mellett Tokaj, a Carton Hungaricum és a Pannon Bormíves Céh válogatott hazai tételei színesítik a kínálatot – a Carton Hungaricum válogatásában több mint 20 pincészet tételeivel egy külön szekciót rendeznek be a kiállítótérben, folyamatos programokkal megtöltve a hétvégét.

Egy interaktív kóstolón a szakma és a közönség együtt jár majd annak utána: vajon vakon felismerhetőek-e a csúcsborok. A VinCE Budapest ehhez két digitális fejlesztéssel készül. Egyikük a „Nagy Kihívás” kurzus, ahol élőben pontozva kiderülhet, a közönség vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a szaktekintélyek. A kiállításon pedig okostelefon-alkalmazás segítségével keresik majd, hogy melyik bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a Top10-ben.

 

- Miért VinCE Budapest?

Ahogy neve is mutatja, a rendezvény elsősorban a borról szól (vin), és Közép-Európában várja vendégeit (CE = Central Europe).

- Csak a borra fókuszáljunk?

A borok mellett a pálinkák is jelentős szerepet kapnak, a legjobb pálinkafőzdék termékeivel is megismerkedhetünk. Egyéb gourmet-termékek – többek között sajtok, olívaolajak, különleges kolbászok – ugyancsak helyet kapnak a rendezvényen.


- Kiknek szól?

Mindazoknak, akik értékelik a kiváló minőségű borokat, akik minden termékben a különleges minőséget keresik, legyen az péksütemény vagy ásványvíz. A VinCE páratlan élményt kínál az értő borszeretőknek, de kihagyhatatlan rendezvény a szakma szereplőinek is.


- Hol rendezik?

A város szívében, az Erzsébet körúton elhelyezkedő gyönyörű ötcsillagos szálloda hozzájárul a rendezvény sikeréhez és méltó a legszebb borokhoz, a legnagyszerűbb előadókhoz. És nem utolsósorban: a legkorszerűbb technikával rendelkező szálloda óriási rendezvénykomplexuma alkalmas egy nemzetközi rendezvény lebonyolítására.

 

VinCE Budapest Wine Show

2015. március 6-8.

Corinthia Hotel Budapest *****

Programok és információk:

vincebudapest.hu és facebook.com/vincemagazin